Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum controlăm SEPTORIOZA?

Publicat: 06 martie 2018 - 11:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Septorioza - sau pătarea brună a grâului - este produsă de fungi din specia Septoria spp, în ţara noastră găsindu-se cu preponderenţă speciile Septoria tritici şi Septoria nodorum. 

Favorabile apariţiei septoriozei sunt toamnele lungi, bogate în precipitaţii de durată, dimineţile răcoroase în care cade roua sau zilele cu ceaţă densă. Predispuse la atacul de septorioză încă din toamnă sunt solele cu grâu însămânţate în afara epocii optime şi care au o densitate mare, solele fertilizate cu azot în exces, provenit din azotat de amoniu, sau cu uree, în detrimentul fertilizării echilibrate cu îngrăşăminte complexe. Un alt factor determinant este şi presiunea de infecţie din sol. Un grâu semănat în monocultură va avea un grad de atac mai ridicat faţă de unul ce vine după o premergătoare favorabilă, fără boli comune.

septorioza_b
Cea mai mare sursă de infecţie în transmiterea septoriozei sunt resturile vegetale infestate cu Septoria spp, pe care să găsesc sporii ciupercii, ce ajung pe frunzele plantelor de cultură prin intermediul vântului sau al apei. Cu toate că temperaturile optime de germinare a sporilor de Septoria sunt între 15 şi 20oCelsius, aceştia pot germina şi la valori termice mult mai scăzute, cu umiditate mare, condiţii întrunite adesea toamna şi primăvara devreme.

 

Pagube de până la 50%


La scurt timp după producerea infecţiei, pe suprafaţa frunzei apar puncte de decolorare de culoare gălbuie, longitudinale, paralele cu nervurile plantei. Odată ce boală avansează, petele de decolorare se brunifică, iar la suprafaţa frunzei apar fructificaţiile ciupercii, de culoare neagră, numite picnidii, care vor elibera noii spori. Septoria tritici apare de obicei la nivelul frunzei, în timp ce Septoria nodorum atacă toate organele aeriene ale plantei, întâlnindu-se adesea pe coleoptil, pe tulpini în dreptul nodurilor şi pe spice.

Pagubele produse pot ajunge până la 50% în cazul culturilor netratate. Atacul de Septoria spp aduce pierderi însemnate atât cantitativ, cât şi calitativ, boabele atacate fiind cu un MMB mai mic, şiştave şi infestate cu fructificaţiile ciupercii. Stadiul critic este la frunza stindard, care împreună cu predecesoarea ei asigură 70% din producţie. Aşadar, acesta este momentul în care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a alege cea mai bună metodă de protecţie a plantelor noastre.

Pentru o bună prevenţie, recomandăm a se aplica toate măsurile agrotehnice care limitează răspândirea agenţilor patogeni. Aplicarea fungicidelor reprezintă cheia în combaterea eficientă a acestora, iar aplicarea lor preventivă creşte eficienţa tratamentului şi minimizează pierderile.

septorioza_b

Ionuţ Ciprian GLODEANU
Area Campaign Specialist East Romania - Syngenta


ELATUS ERA - PUTERNIC, CONSISTENT ŞI COMPLET

Compania Syngenta are rezultate foarte bune cu fungicidele Artea, Menara sau Archer Turbo. Atenţia noastră s-a orientat în ultimii ani către un tratament capabil să protejeze cerealele păioase de agenţii patogeni în stadii mai avansate de dezvoltare a culturii, precum faza de burduf sau momentul înspicării, stadii în care se formează efectiv producţia.

Din 2018, Syngenta vine în faţa fermierilor din România cu un produs cu adevărat Puternic, Consistent şi Complet pentru cultura de cereale păioase - Elatus Era. Elatus Era are în componenţa sa cea mai eficientă substanţă activă din grupa nouă SDHI (Inhibitor de Hidrogenază), şi anume Solatenol™, combinată cu cel mai eficient triazol de pe piaţă - Proticonazol, sinergia celor două substanţe active făcând din Elatus Era un produs greu de egalat ca eficacitate pe cerealele păioase în următorii ani.


Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 1750 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?