Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cultivă profitabil soiurile de grâu Saaten Union

Publicat: 10 ianuarie 2019 - 16:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grâul face parte din categoria cerealelor păioase şi ocupă cea mai mare suprafaţă cultivată; în România, anual sunt semănate în jur de 2 milioane de hectare.

Atunci când decideţi să folosiţi un soi de grâu care să fie cultivat în ferma dumneavostră, acesta trebuie să fie cât mai bine adaptat condiţiilor climatice şi solului pe care este semănat, astfel încât producţia şi calitatea obţinute să fie cât mai bune.

Cultivă profitabil soiurile de grâu Saaten Union_b

Saaten Union România deţine în portofoliul comercial soiuri de grâu care au atins în ţara noastră producţii de 9-10 tone pe hectar.

Genetica de cereale păioase Saaten Union - pentru o agricultură eficientă
Principalele avantaje ale soiurilor de grâu Saaten Union sunt:
• Norma de semănat este redusă faţă de soiurile tradiţionale româneşti; se recomandă să se semene 180-200 kg/ha, în cazul în care semănatul se realizează în epoca optimă;
• Grupe de maturitate diferite, pentru a completa toată gama de timpurietăţi a soiurilor utilizate în fermă (de la soiuri timpurii, la cele tardive):
- Timpurii, cum sunt soiurile Felix şi Katarina;
- Semi-timpurii, cum sunt soiurile Trublion şi Python;
- Semi-tardive, cum sunt soiurile Mulan şi Joker.
• Capacitatea genetică a soiurilor de a obţine calităţi bune pentru panificaţie:
- Soiurile de clasa “A” pot atinge 13-13,5% conţinut de proteină şi 26-30% conţinut de gluten, atunci când se foloseşte o tehnologie de cultură adecvată;
- Soiurile din grupa de calitate “Elită”, pentru panificaţie, pot depăşi 14% proteină şi 30% gluten, atunci când se foloseşte tehnologia de cultură recomandată pentru atingerea acestor obiective.
• Toleranţă ridicată la principalele boli foliare.

Cultivă profitabil soiurile de grâu Saaten Union_b

Care este epoca optimă pentru semănatul grâului?
Pentru a se putea stabili epoca optimă de semănat a grâului trebuie să se ia în calcul ca plantele să aibă o perioadă de vegetaţie în toamnă de aproximativ 45 zile şi să acumuleze o sumă a temperaturilor active de 400-500 grade C înainte de intrarea în iarnă. Pentru a avea o rezistenţă foarte bună la condiţiile dificile din timpul iernii, este recomandat ca plantele de grâu să formeze 2-3 fraţi înainte de intrarea în iarnă. Astfel, perioada ideală pentru semănatul grâului este cuprinsă între 1 şi 10 octombrie, pentru sudul şi vestul ţării, iar pentru Câmpia Transilvaniei, pentru zona colinară şi pentru nordul ţării, între 25 septembrie şi 5 octombrie.
Dacă semăntul se realizează prea timpuriu, plantele se pot dezvolta foarte mult până la intrarea în iarnă, ceea ce le poate face sensibile la ger. De asemenea, acestea sunt mai expuse atacului de dăunători din toamnă (afide, muşte).
Semănatul tardiv face ca plantele de grâu să intre în iarnă neînfrăţite şi necălite, cu rezistenţă scăzută la ger, iar cultura poate pierde din densitate şi, de asemenea, este mai supusă îmburuienării.

Cultivă profitabil soiurile de grâu Saaten Union_b

Densitatea şi adâncimea de semănat recomandate la cultura grâului de toamnă
Densitatea la semănat se stabileşte astfel încât să avem la recoltat 700-800 spice/metru pătrat. Astfel, densitatea recomandată pentru soiurile de grâu comercializate de compania Saaten Union este cuprinsă între 360 şi 370 boabe germinabile/mp, ţinând cont de: umiditatea din sol, calitatea patului germinativ, perioada de semănat, precum şi soiul ales pentru semănat.
În România, distanţa dintre rânduri la care se seamănă grâul este de 12,5 cm, iar majoritatea utilajelor de semănat sunt reglate la această distanţă. Pe plan mondial, distanţa dintre rânduri variază foarte mult de la 10 cm, ajungând până la 18 cm.
Reglarea adâncimii de semănat se face ţinând cont de mai mulţi factori: umiditatea solului la momentul semănatului, textura acestuia şi soiul ales spre cultivare. O umiditate optimă şi o textură mijlocie spre grea au nevoie de o adâncime de semănat de 4-5 cm. Însă când avem un sol uscat, cu textură uşoară, semănatul se poate face mai adânc, la 5-6 cm.

Nutriţie echilibrată
• Fertilizarea de toamnă este extrem de importantă, deoarece grâul trebuie să găsească în sol o cantitate mare şi accesibilă de elemente nutritive. Aceste elemente sunt necesare deoarece plantele au nevoie de multe resurse nutritive în toamnă şi în iarnă, pentru că plantele îşi continuă vegetaţia chiar şi în condiţii de ger. În această perioadă plantele au nevoie de multe resurse nutritive deoarece are loc formarea aparatului radicular şi înfrăţirea plantelor.
Unul din cele mai importante mijloace de creştere a producţiei la grâu este aplicarea îngrăşămintelor minerale. Grâul reacţionează pozitiv la îngrăşămintele pe bază de azot şi fosfor (30% N + 100% P+K).
• Fertilizarea de primăvară a grâului se face timpuriu, pentru a stimula pornirea în vegetaţie şi dezvoltarea egală a fraţilor. Fertilizarea trebuie făcută pe etape pentru a se evita pierderile şi pentru a asigura hrana atunci când plantele au nevoie de ea.
Plantele de grâu folosesc în special azotul, dar şi ureea, cât timp temperaturile sunt situate sub 15oC.
Atunci când se stabileşte folosirea unei anumite scheme de fertilizare, trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori: tipul de sol, caracteristicile soiului ales spre cultivare, planta premergătoare, fertilizarea aplicată la planta premergătoare, clima zonei, densitatea semănatului, precum şi producţia planificată.

Cornelia PISTOL
Manager Cercetare & Dezvoltare cereale păioase, leguminoase şi culturi verzi
Saaten Union România


OBIECTIVE ŢINTĂ ÎN AMELIORAREA SOIURILOR DE GRÂU
Unul dintre obiectivele principale ale Departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul companiei Saaten Union România este selectarea doar a soiurilor de grâu care întrunesc următoarele condiţii: rezistenţă mare la iernare, capacitate foarte bună de înfrăţire (ceea ce justifică recomandarea de reducere a cantităţii de sămânţă la hectar), conţinut ridicat de proteină, toleranţă ridicată la boli, toleranţă bună la cădere (prin elasticitatea paiului), producţii ridicate, dar mai ales constante.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/221 (ediţia 1-14 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 1225 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?