Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Copilii în cultura de porumb – bine sau mai puțin bine?

Publicat: 13 iunie 2018 - 14:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă, tot mai mulți fermieri sesizează aparitia copililor la porumb. 

poza copili_b

 Cu această ocazie, se îndreaptă către noi cu întrebări firești ca:
 • Este normală apariția copililor?
 • De ce apar copilii la porumb?
 • Este bine sau nu pentru porumb să aibă copili?
 • Cum procedăm în cazul copililor – îi păstrăm sau îi indepărtăm?

  Este normală apariția copililor la porumb?

Porumbul este o plantă graminee și, dupa cum bine știm cu toții, gramineele, familie din care fac parte și cerealele păioase, ramifică. Copilii sunt ramificații similare fraților cerealelor păioase, ei se dezvoltă din mugurii auxiliari poziționați între nodurile cinci și șapte, aproape de suprafața solului. Deci apariția copililor este normală.

Din punct de vedere morfologic, copilii nu se deosebesc de tulpina principală a porumbului. Pot avea noduri, internoduri, frunze, panicul, știulete (uneori știuletele este o malformare a paniculului). În condiții bune de dezvoltare, copilii formează stiuleți normali.

  De ce apar copilii la porumb?

Apariția copililor la porumb este determinată de mai multe gene care pot fi activate de factorii de mediu, tehnologie de cultivare sau diferiți factori de stres. Ca factori de mediu putem lua în considerare precipitațiile sau starea de fertilitate a solului. Dintre factorii tehnologici, cei mai importanți sunt densitatea de cultivare și fertilizarea. Ca și factori de stres care pot determina apariția copililor, putem să notăm acțiuni mecanice care distrug tulpina principală, grindina, înghețul sau stresul dat de diferite fitotoxicități.

În general, agronomii cu experiență deosebesc imediat factorul care a produs apariția copililor și știu la ce să se aștepte. În cazul în care aceștia nu au apărut ca urmare a unui stres la care a fost supusă cultura sau din cauza unei densități prea mici, apariția copililor este un semn de bunăstare pentru acea cultură.

Cu alte cuvinte, dacă apariția copililor nu se datorează unui factor de stres, explicația este că acea solă are un nivel de fertilitate optim, o aprovizionare foarte bună cu apă și că, în ansamblu, cultura respectivă prezintă condiții foarte favorabile de dezvoltare.

Copilii în cultura de porumb – bine sau mai puțin bine?

Este bine sau nu ca o cultură de porumb să aibă copili? Părerile sunt împărțite, dar o analiză mai atentă ne poate convinge că prezența copililor poate fi benefică porumbului.
Unii fermieri consideră prezența copililor ca fiind dăunătoare, deoarece aceștia consumă neproductiv din îngrășămintele administrate plantei principale. Deși este adevărat că, pentru dezvoltarea proprie, copilii vor consuma nutrienți din sol concurând pentru hrană cu planta principală, este totuși de preferat ca acești nutrienți să fie consumați de copili și nu de buruieni.

Copilii dezvoltă sistem radicular propriu, independent de al plantei principale, iar aceste rădăcini intră în competiție cu rădăcina plantei principale și o forțează să exploreze zone mai adânci de sol, protejând astfel planta principală de stresul hidric de la suprafața solului, fapt care reprezintă un beneficiu pentru cultură.

Sunt studii care arată că transferul de zaharuri între planta principală si copil este extrem de mic înainte de înflorit. După fecundare, în perioada de umplere a boabelor, cantități importante de zaharuri migrează dinspre copil către știuletele plantei principale în situația în care copilul nu a emis știulete propriu. Dacă atât copilul, cât și planta principală au știuleți, atunci transferul de zaharuri scade dramatic. Deci prezența copililor poate fi benefică și datorită acestui aspect. Deși aportul în producția de boabe a știuleților copililor este extrem de mic, el există totuși, iar contribuția copililor fără știulete la producția știuletelui principal poate fi semnificativă.

Cum procedăm în cazul copililor – îi păstrăm sau îi indepărtăm?

Teste în care au fost comparate performanțele de producție ale plantelor de la care s-au îndepărtat copilii cu ale celor la care aceștia au fost lăsați să se dezvolte, au demonstrat că plantele cu copili au avut producții egale sau, în unele cazuri, mai mari cu 3-4 % față de cele la care copilii au fost îndepărtați. Sporul de producție poate fi explicat prin faptul că plantele de la care copilii au fost îndepărtați au suferit unele răniri, dar și prin faptul că asimilatele din copil au servit plantei principale chiar prin producția suplimentară datorată stiuleților proprii.

Este adevărat că unii hibrizi nu emit copili, dar nu s-a demonstrat că ar fi mai productivi față de cei care emit. Dimpotrivă, amelioratorii, în intenția de a găsi hibrizi din ce în ce mai performanți, preferă hibrizi rapaci, care să consume cât mai mult pentru a produce cât mai mult. În general, în încercarea lor de a dezvolta o masă vegetativă cât mai mare, unii dintre cei mai performanți hibrizi de porumb emit copili.

IMG_0577.1_b

Copilii – bateria de rezervă a plantei de porumb

În concluzie, apariția copililor la porumb este un fenomen normal care, când nu este cauzat de diferiți factori de stres, poate fi benefic culturii, copilii forțând planta principală să lucreze suplimentar pentru bunăstarea ei și, de multe ori, comportându-se ca adevărate baterii de rezervă.


dr. ing. Ion Voinea
Director Dezvoltare Produse KWS Semințe

 

Vizualizat: 8827 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?