Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Confort şi productivitate (II) - suprafeţe de mişcare în ferma de lapte

Publicat: 14 mai 2018 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acoperirea cu covoare din cauciuc a suprafeţelor de mişcare din grajd, fie din beton integral sau cu grătare, conduce la creşterea confortului şi productivităţii vacilor de lapte.

Nefiind dintr-un material cu o structură poroasă, ci mai degrabă închisă, covoarele de cauciuc sunt relativ uşor de curăţat şi de igienizat. Acest lucru trebuie să se petreacă la intervale regulate, deoarece prin pătrunderea în cauciuc a onglonului vacii, acesta vine în contact cu urina şi cu fecalele. Pentru o curăţare calitativă, plugul raclor trebuie ajustat ca să acţioneze pe cauciuc. Suprafaţa curăţată cu plugul raclor trebuie să fie suficient de lată pentru ca sarcinile de apăsare să se distribuie uniform pe covor, iar în apropierea ghidajului plugului raclor covorul trebuie să fie bine fixat.

Confort ÅŸi productivitate_b

Alternativa cu grătare de beton
Modul de execuţie a grătarelor de beton pentru bovine este normat prin noul standard DIN EN 12737, prin care se indică lăţimea fantei şi a zonei pe care calcă animalul. Grătarele se clasifică pe baza greutăţii bovinelor (clasele A1 până la A3). După posibilităţi, calitatea grătarelor de beton ar trebui verificată chiar de la livrare, iar elementele posibil deteriorate nu trebuie acceptate, pentru a nu creşte inutil riscul accidentării animalelor.
La utilizarea grătarelor de beton, un avantaj evident este depozitarea dejecţiilor dedesubt în grajd (beciul grajdului este depozitul de dejecţii). Excrementele ajung pe cea mai scurtă cale în depozitul de dejecţii, iar prin aceasta suprafaţa de mişcare a vacilor este în general mai uscată decât în cazul utilizării suprafeţelor betonate integral. Se obţin astfel ongloane mai sănătoase.
În cazul grătarelor de beton covoarele de cauciuc se fixează cu sisteme de ancorare speciale, din cauciuc, găurirea nefiind permisă pentru că afectează structura grătarului şi există pericolul rănirii vacilor.
În foto 1 avem animale pe grătare de beton acoperite cu pardoseala KURA S.

Covoarele LOMAX pentru exterior
Pe lângă gama de covoare de înaltă calitate care acoperă toate suprafeţele de mişcare din grajd, KRAIBURG a elaborat şi un sistem din cauciuc pentru a stabiliza suprafeţele noroioase din exteriorul grajdului, evitându-se astfel alunecarea animalelor.
Acest tip de covoare, denumite LOMAX (foto 2), se montează uşor, direct pe suprafaţa respectivă, nefiind necesar un suport dedesubt. Covoarele sunt prevăzute cu orificii cu diametrul de 30 mm, au o grosime de 24 mm şi dimensiunile L x l â 175 x 110 cm. Se pot demonta şi refolosi uşor pe alte suprafeţe.

Text şi foto: Kraiburg


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

Vizualizat: 253 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?