Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Confort şi productivitate (I) - suprafeţe de mişcare în ferma de lapte

Publicat: 03 martie 2018 - 14:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Germania, mai mult de 15% din efectivul de vaci de lapte este reformat din cauza afecţiunilor podale, principalul factor incriminat fiind pardoselile din grajduri. Pe lângă sănătatea animalului, aici trebuie avute în vedere şi costul şi managementul fermei.

În ceea ce priveşte suprafeţele de mişcare din grajd, există două cerinţe care trebuie evaluate individual, în funcţie de condiţiile din fiecare fermă:
• Nevoile animalului: aici pe primul loc este sănătatea ongloanelor. Calitatea suprafeţelor de mişcare trebuie să influenţeze pozitiv starea onglonului, să facă posibilă o polizare suficientă, dar nu exagerată, a stratului de corn. Suprafeţele trebuie să asigure deplasarea animalelor în siguranţă, fără pericolul alunecării şi rănirii, şi să poată fi păstrate curate şi uscate.

covor cauciuc si plug raclor_b
• Interesele crescătorului de animale, între care un loc central ocupă preţul cât mai mic al materialelor, motiv pentru care mulţi crecători doresc să îşi aducă direct contribuţia la construcţia adăpostului. Dar, pe lângă costurile iniţiale, trebuie avută în vedere şi durabilitatea construcţiei şi costurile de întreţinere. Nu în ultimul rând, ar trebui ca suprafeţele din grajd să poată fi curăţate cu uşurinţă şi să permită circulaţia maşinilor şi utilajelor, acest fapt jucând un rol de neconstestat în întreţinerea şi rentabilitatea grajdului, deoarece activităţi precum îngrijirea zonei de odihnă sau îndepărtarea mecanizată a dejecţiilor sunt frecvente.

Alternativă: pardoseala plină betonată
Pardoseala plină betonată este, în general, o alternativă economică faţă de cele cu beci dedesubt pentru stocarea dejecţiilor. Totuşi, la calculul costurilor trebuie luată în considerare şi a doua construcţie pentru depozitarea dejecţiilor, precum şi preţurile de achiziţie pentru plugul raclor, pompe, conducte pentru dejecţii, precum şi întreţinerea şi repararea acestora.
Nu mai puţin importantă este execuţia pardoselilor: suprafeţele să fie perfect netede, pentru a împiedica staţionarea lichidelor în cavităţile formate. Ceea ce nu reuşeşte întotdeauna în practică, animalul luând contact mai intens cu zonele umede şi murdare.
La execuţia suprafeţelor de mişcare se utilizează materiale precum beton sau mastic asfaltic, care pot fi acoperite sau nu cu pardoseli din cauciuc.
Betonul se utilizează atât la construcţia aleilor pline cu material, cât şi a celor cu grătare. Caracteristicile betonului, necesare pentru fiecare tip de utilizare, sunt definite prin standardele de calitate actuale. Alegerea betonului potrivit este, de regulă, sarcina celui care întocmeşte proiectul viitorului grajd. Acesta trebuie să asiste la turnarea şi la finisarea corectă a suprafeţei (pentru a preveni uscarea prea rapidă a betonului).
Ca alternativă la turnarea pe loc a betonului, unele firme oferă suprafeţe prefabricate pentru aleile de mişcare din grajd, cu o calitate bună şi constantă a betonului. Preţul lor este mai ridicat, dar el poate fi redus prin montajul prefabricatelor de către fermier.
Masticul asfaltic se pretează doar pentru pardoselile pline, betonate integral. Masticul asfaltic este un amestec de bitum cu materiale solide de diferite granulaţii. Experienţele negative ale fermierilor cu aceste materiale se bazează pe o uzură prea accentuată a ongloanelor vacii în contact cu acest tip de pardoseli.
În numărul următor prezentăm varianta pardoselii cu grătare de beton, precum şi covorul LOMAX pentru exterior - o noutate Kraiburg.

Text şi foto: Kraiburg


Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Vizualizat: 333 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!