Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Conceptul ClimaControl3 - porumbul KWS cu toleranţă ridicată la secetă

Publicat: 03 martie 2018 - 15:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Specialiştii au constatat că seceta poate afecta planta de porumb în toate cele trei etape ale dezvoltării sale: înainte, în timpul şi după înflorit.

 

Pentru a contracara efectele secetei asupra productivităţii, experţii KWS au încrucişat linii bine individualizate, dar foarte diferite, şi au examinat rezultatul segregării. Astfel, a fost selectat materialul genetic cu calităţi excepţionale în condiţii de secetă. O altă operaţiune foarte importantă a fost testarea temeinică în numeroasele puncte ce constituie reţeaua KWS.
Caracteristicile manifestate de hibrizii KWS garantează producţii ridicate, asupra cărora impactul secetei este redus.

ClimaControl3_b

1. Înainte de înflorire
Hibrizii ClimaControl3 prezintă în această etapă:

• o puternică vigoare timpurie;

• dezvoltare vegetativă mai rapidă în primăvară;

• rădăcini mai adânci, care permit explorarea solului în profunzime;

• determinarea numărului maxim de rânduri de boabe pe ştiulete.

Astfel, comportamentul excelent al hibrizilor KWS în această etapă pune fundamentul unei recolte mai bogate la sfârşitul sezonului. Aceasta se datorează mai ales dezvoltării rapide şi puternice a sistemului radicular, care conduce la o foarte bună absorbţie a apei şi a nutrienţilor şi protejează hibrizii de condiţiile de secetă, fapt deosebit de benefic pentru perioada următoare.

2. În timpul înfloririi
În această etapă, hibrizii ClimaControl3 prezintă calităţi speciale, precum:

• o foarte bună sincronizare între evoluţia paniculului şi a mătăsii, adică un interval scurt între anteză şi mătăsire;

• paniculul, de dimensiuni mari, iese la timp şi complet din frunza superioară (cu o zi înaintea mătăsii) şi începe să răspândească polen când începe mătăsirea;

• emisia unei cantităţi suficiente de polen fertil şi tolerant la temperaturile ridicate şi la umiditatea atmosferică scăzută de-a lungul zilelor de receptivitate a mătăsii.

În această perioadă, planta de porumb are consumuri maxime de apă. Acum planta îşi atinge potenţialul vegetativ maxim, iar consumurile, în special cel de apă, cresc. Deschiderea spiculeţelor, precum şi păstrarea turgescentă a firelor de mătase se fac cu un consum mare de apă. De aceea, o evoluţie foarte bună a porumbului în această perioadă conduce la o recoltă viitoare foarte bună.

ClimaControl3_b

3. După înflorire
Această fază este esenţială pentru productivitatea culturii. De aceea, hibrizii ClimaControl3 prezintă:

• repaus foarte mic între polenizare şi începutul formării boabelor;

• stay green foarte bun;

• capacitate de închidere a stomatelor în perioadele cu temperaturi foarte înalte şi asimilare puternică în orele cu temperaturi mai blânde;
• pănuşi lungi şi lipite de ştiulete până la apariţia punctului negru, astfel încât să nu se producă pierderi de apă prin ştiulete;
• dry down rapid la maturitatea fiziologică;

• greutate foarte bună a boabelor, care sunt compacte, mari;

• MMB foarte bun.
Între culturile dezvoltate în condiţiile optime şi cele dezvoltate sub stres, diferenţa este foarte mică. În condiţii de stres se observă o reducere a numărului de boabe, dar nu drastică, iar boabele îşi păstrează o masă foarte bună.


EXCELENŢA ÎN OPTIMIZARE GENETICĂ LUCREAZĂ PENTRU PRODUCTIVITATEA TA
Hibrizii KWS incluşi în grupul ClimaControl3 sunt KWS 2370 - FAO 290, KWS 4484 - FAO 380, KAMPARIS - FAO 390, KAPITOLIS - FAO 410, BALASCO - FAO 420, KONFITES - FAO 460.
Vă invităm să alegeţi hibrizii care vi se potrivesc cel mai bine şi să întâmpinaţi seceta fără stres. Urmăriţi materialele KWS din perioada următoare pentru a descoperi alte detalii despre modalităţile de contracarare a efectelor secetei. Pentru că seceta nu vine niciodată singură.
Mai multe detalii pe www.kws.ro

Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Vizualizat: 606 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?