Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Competiţie între fermieri

Publicat: 11 martie 2017 - 14:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• cea mai bună tehnologie la floarea-soarelui

După ce în toamna anului trecut, Rapool România a demarat un concurs pentru alegerea celei mai bune tehnologii pentru cultura rapiţei, în această primăvară, Saaten-Union a lansat competiţia pentru cea mai eficientă tehnologie pentru cultura de floarea-soarelui.

Mihaela Radu

De anul trecut, la AgroCocora, nouă fermieri aplică tehnologia lor pentru cultura de rapiţă şi sunt în concurs pentru desemnarea celei mai bune tehnologii şi pentru cel mai mare profit la hectar. „Acest proiect a avut un mare succes şi toţi fermierii care au fost prezenţi în toamnă la lansare au declarat că acesta este cu adevărat primul eveniment dedicat lor. În final, vor fi desemnaţi câştigători fermierii care au obţinut cel mai mare profit pe hectar, în urma analizei situaţiei financiare pentru fiecare lot, respectiv fermier.
Succesul acestui proiect a fost foarte mare, astfel încât am avut solicitări pentru demararea unor acţiuni similare şi pentru alte culturi. Aşa s-a născut acest concurs pentru desemnarea celei mai bune tehnologii pentru floarea-soarelui, care este o compeţie între fermieri dar, de fapt, la bază este un proiect educativ. În urma acestui proiect sperăm să rămânem cu nişte concluzii importante pentru fermieri”, ne-a declarat Mihaela Radu, marketing manager Saaten Union România.

Zece concurenţi, zece hectare
La competiţie sunt invitaţi să se înscrie fermierii cu experienţă îndelungată în cultura florii-soarelui, din judeţele: din Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman şi Dâmboviţa. Vor fi selectaţi zece fermieri care au obţinut în mod constant producţii de peste 3 tone de floarea-soarelui/ha, în ultimii trei ani.
Locaţia aleasă este ferma Ildu din Vâlcelele, judeţul Călăraşi, unde sunt disponibile aproximativ 15 hectare de teren agricol pentru fermierii selectaţi în acest proiect.
Au fost alese judeţele unde se obţin rezultate bune în cultura de floarea-soarelui şi care să fie, totodată, în apropierea locaţiei unde se va desfăşura proiectul. Astfel, fermierii vor putea să-şi viziteze cât mai des parcela pentru a urmări evoluţia culturii şi aplicarea tehnologiei proprii.
Fiecare fermier va avea la dispoziţie o suprafaţă de peste un hectar, pentru ca experienţa să fie relevantă. Terenul a fost deja arat în toamnă, s-au aplicat 200 kg/ha azotat de amoniu şi este important de ştiut că pe sola respectivă nu a mai fost cultivată floarea-soarelui în ultimii zece ani. La dispoziţia fermierilor care vor intra în concurs va fi pusă şi o cartare agrochimică.
Fermierii va trebui să replice pe loturile experimentale aceeaşi tehnologie cu cea aplicată în propria fermă. La fiecare lucrare vor fi prezenţi reprezentaţi ai Saaten Union şi BASF, astfel încât totul să se realizeze în concordanţă cu indicaţiile fermierilor. Pentru participanţi nu vor fi costuri suplimentare, toate costurile vor fi suportate de Saaten Union.

BASF va asigura tehnologia Clearfield şi Clearfield Plus
Proiectul va fi demarat împreună cu BASF România, care va asigura tehnologia Clearfield şi Clearfield Plus, iar în cultură se vor afla şi hibrizi de floarea-soarelui Saaten Union din segmentul Clearfield şi Clearfield Plus. „Fiecare fermier va veni cu tehnologia proprie, pe care o cunoaşte şi care consideră că-i dă cele mai bune rezultate. În această tehnologie, sunt implicaţi hibrizii Saaten-Union România şi produsele BASF în mare parte. În competiţie, pe lângă hibrizi consacraţi, vor intra şi hibrizi cu genetică nouă“, a mai declarat Mihaela Radu.

 


ÎNSCRIERI PÂNĂ PE 20 MARTIE
Fermierii se pot înscrie gratuit în competiţie până la data de 20 martie, prin telefon sau e-mail (mihaela.radu@saaten-union.ro).
În toamnă, un juriul format din experţi Saaten-Union şi BASF va acorda premiile I, II şi III în funcţie de profitabilitatea pe hectar. Atunci se va vedea cea mai eficientă tehnologie, de pe urma căreia vor avea de câştigat toţi participanţii, precum şi alţi fermieri interesaţi să-şi mărească profitul.


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 389 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?