Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combinele cu un singur rotor - mai multă performanţă, nici un dezavantaj

Publicat: 07 noiembrie 2019 - 10:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În timpul recoltării, randamentul ridicat şi calitatea sporită sunt atribute pe care trebuie să le ofere o combină indiferent de condiţiile din teren. Modul în care automatizarea suplimentară a combinelor de recoltat poate ajuta la îmbunătăţirea productivităţii recoltei şi la reducerea volumului de muncă al şoferului a fost analizat de Universitatea Göttingen, din Germania.

În prezent, doar o parte din capacitatea unei combine agricole este utilizată în practică. Prin urmare, este necesară regândirea procesului de recoltare. Experţii în combine estimează că, în medie, doar 50% din capacitatea unei combine agricole este folosită pe teren. O componentă esenţială pentru o mai bună utilizare a capacităţii echipamentului de recoltat este optimizarea constantă şi continuă a maşinii. Sistemele de automatizare pentru combine reprezintă o abordare curentă pentru a creşte performanţa recoltatului şi a reduce în continuare costurile. Rezultatele unui studiu realizat de Mr. Möbius arată că o maşină optimizată poate genera cu până la 20 la sută mai multă productivitate, în comparaţie cu maşinile ce nu au fost supuse procesului de îmbunătăţire.

Combinele cu un singur rotorClick pe poza pentru galerie!

Optimizarea combinelor cu flux axial (rotor)
În cadrul unui test practic în timpul unui curs de pregătire a combinelor, desfăşurat în apropiere de Mosonzolnok - Ungaria în 2018, a fost analizată influenţa optimizării asupra diferitelor maşini (combine rotor) ale diverşilor producători. Obiectivul optimizării a fost obţinerea unui randament maxim cu un flux bun de cultură şi niveluri de producţie de calitate. În cadrul acestui test, au fost colectate 109 eşantioane de grâu din rezervorul de cereale al maşinilor, în perioada iunie şi august 2018. Toate echipamentele recoltau în acelaşi câmp, deci condiţiile de lucru au fost aproximativ aceleaşi pentru a determina influenţa optimizării (şi, prin urmare, o maşină mai bine utilizată) asupra calităţii boabelor; s-a determinat cantitatea de cereale sparte şi de material netreierat.
Pe parcursul instruirii, un grup de operatori au primit sarcina de a optimiza combinele de recoltare de la diverşi producători pentru mai mult randament şi o calitate mai bună, primind ajutor din partea unui expert. Procesul a început întotdeauna cu setarea standard, în conformitate cu specificaţiile producătorului. Maşinile au fost apoi optimizate pentru ca viteza maximă de avans să crească randamentul cu o pierdere de maxim 1%, precum şi cu un conţinut maxim de 2% boabe sparte şi 2% corpuri străine.

Conţinutul de boabe sparte şi de material străin
Rezultatele acestor investigaţii sunt prezentate în tabelul 1. Evaluarea a evidenţiat o prezenţă a boabelor sparte de la 0,07% la 1,89%, iar conţinutul mediu a fost cuprins între 0,6% şi 0,87%. Conţinutul de material străin al eşantioanelor a variat de la 0,04% la 4,13%. Cantitatea medie totală de boabe sparte a fost de 0,68%, iar cantitatea totală de corpuri străine - 0,73%.
Atunci când nivelul admis de boabe sparte şi de material străin este depăşit în timpul livrării, deducţiile financiare sunt taxate de traderii de cereale. În funcţie de condiţiile de predare, limitele pentru cantitatea de boabe sparte variază foarte mult. De obicei, este cuprinsă între maximum 2% şi 5%. Pentru materialele străine, limita este de aproximativ 2%. Astfel, conţinutul crescut de boabe sparte şi de material străin din eşantion nu are neapărat un efect direct pentru fermier atunci când vinde cerealele. În plus, în multe cazuri, comercianţii calculează cu o rată forfetară şi nu iau în considerare sau nu măsoară valorile reale.

Efectul asupra germinaţiei seminţelor şi pierderile financiare
Cantităţile crescute de boabe sparte au un impact mare asupra germinaţiei. Deteriorarea endospermului (partea exterioară a cochiliei) poate reduce capacitatea de germinare cu aproximativ zece la sută. Atunci când alegeţi un sistem de treier (căişori, rotor sau hibrid), trebuie să se ţină seama de utilizarea prevăzută a bobului. Diferite sisteme influenţează germinarea din cauza unui efect de treiere mai mult sau mai puţin agresiv. Calculul din tabelul 2 arată valoarea acestor pierderi.
Pentru a putea compara şi clasifica valorile obţinute la maşinile cu rotor, a fost testată şi o maşină hibridă, în aceleaşi condiţii. În medie, 3,39% cereale sparte şi 1,12% corpuri străine au fost măsurate pe această maşină. Pierderea financiară preconizată este ilustrată cu exemplul conţinutului de boabe sparte din eşantion în cantitate de 0,07% şi 3,39%. Deoarece bobul spart în sistemul de treier nu mai poate fi utilizat pentru producţia de seminţe, el este considerat pierdere.
Influenţa optimizării combinelor asupra parametrilor de calitate a bobului recoltat a fost deja investigată de autor în 2017. În acest scop, au fost disponibile 23 de eşantioane de grâu recoltat de combine cu un singur rotor de aceeaşi marcă şi serie. Dintre acestea, trei au fost probe individuale şi zece perechi de probe, una fiind prelevată înainte de optimizarea performanţei. Parametrii de calitate determinaţi au fost capacitatea de germinare, impurităţile, numărul lor scăzut şi boabele sparte. Mai întâi au fost luate setările respective selectate de combiner şi apoi setările au fost modificate spre a optimiza combina pentru un randament maxim.
Pe parcursul acestei testări, nu a fost constatată nici o modificare a cantităţii de cereale sparte şi a impurităţilor înainte şi după optimizarea maşinii. Ambele valori au fost sub 0,6 la sută (în greutate) înainte şi după optimizare. În plus, capacitatea de germinare a fost la un nivel bun, în medie, de 96%, astfel încât a fost atinsă rata de germinare specifică boabele pentru semănat. Optimizarea nu a avut efecte negative asupra calităţii cerealelor. Acest lucru arată, de asemenea, că combinele cu un singur rotor nu sunt în general dificil de ajustat atunci când vine vorba de găsirea setărilor corecte pentru o calitate bună a cerealelor.

Nivelul de performanţă al diferiţilor operatori poate varia până la 30%
Trebuie ales un proces de îmbunătăţire a performanţei care să sprijine şoferul sau să reducă erorile acestuia. O opţiune ar fi angajarea unui şofer în plus pentru a înlocui operatorul obişnuit după o anumită perioadă de timp. A doua opţiune ar fi pauze suficiente pentru şofer. Cu toate acestea, există costuri generate de oprirea combinelor: aproximativ 5 euro pe minut.
O a treia posibilitate este de a eficientiza operarea cu sisteme de automatizare, pentru a optimiza maşina sau pentru a ajusta complet automat un anumit nivel de calitate şi pentru a-l menţine automat. Sistemele de optimizare de astăzi funcţionează cu scopul de a creşte capacitatea de lucru şi au instalaţi diferiţi senzori pentru a menţine un nivel acceptabil de pierderi, păstrând în acelaşi timp şi o calitate ridicată a muncii. Dacă există camere pe sistemul de retur şi pe elevatorul de boabe curate, fluxurile de materiale transportate pot fi analizate. Pe această bază, optimizarea unei maşini poate fi acceptată şi ulterior se poate asigura respectarea parametrilor de calitate. Operatorul trebuie să stabilească o dată nivelul dorit de calitate, apoi aparatul se reglează şi funcţionează constant la nivelul de boabe sparte dorit şi la limita de impurităţi. În acelaşi timp, viteza de deplasare este ajustată, optimizând astfel debitul la un nivel de pierdere predeterminat. În prezent, costurile acestor sisteme variază între 13.000 şi 25.000 euro, sume ce se recuperează rapid printr-o calitate superioară a boabelor şi un preţ bun la vânzare.

Material furnizat de IPSO Agicultură
Sursa: Studiu realizat de Mr. Möbius pentru revista “Bauernzeitung” din săptămâna 21/2019

TABELUL 1: REZULTATELE OPTIMIZĂRII COMBINELOR CU FLUX AXIAL

tab1ipsoo219_b
TABELUL 2: PIERDERI FINANCIARE LA CEREALELE DE CONSUM ŞI ÎN PRODUCŢIA DE SĂMÂNŢĂ

tab2ipsoo219_b
Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 1605 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?