Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combinații inspirate de HIBRIZI toleranți la SECETĂ pentru profit sigur

Publicat: 27 martie 2018 - 10:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În articolul anterior „Zece măsuri tehnologice contra secetei” am abordat, printre altele, subiectul alegerii optime a hibrizilor de porumb pentru condiții de secetă. 

Recomandam atunci includerea în cultură a unor hibrizi de maturități diferite. Astăzi, pentru a vă orienta cu ușurință în mulțimea de combinații posibile, vă prezentăm o astfel de pereche, formată dintr-un hibrid foarte timpuriu și un hibrid semitimpuriu, care să vă asigure succesul într-un eventual sezon secetos. Este vorba despre KWS 2370 (FAO 290) și Kapitolis (FAO 410), ambii membri ai selectului „club” de hibrizi toleranți la secetă ClimaControl3.  Beneficiile celor doi hibrizi se pot sintetiza astfel: KWS 2370 rezistă foarte bine la frig (poate fi semănat foarte timpuriu) și este potrivit acestei primăveri cu ninsoare și temperaturi scăzute (datorită timpurietății, se poate semăna și foarte târziu, eliminând riscul semănatului întârziat cu hibrizi semitardivi), iar Kapitolis garantează productivitate impresionantă și maximizarea potențialului de producție în fermele cu tehnologie intensivă. 


1. KWS 2370. Apa fuge, superproducția rămâne. FAO 290

1.1_b

Principalele atuuri ale acestui hibrid sunt maturitatea timpurie, particularitate foarte importantă pentru performanța în perioadele de secetă, productivitatea excelentă şi adaptabilitatea perfectă la condițiile pedoclimatice din România.

KWS 2370 poate fi folosit în cultura principală (semănat foarte timpuriu sau tardiv) sau pentru cultura succesivă, probându-și performanța în condiții diverse. Este capabil de rezultate inaccesibile celorlalţi timpurii.
Acest hibrid simplu este recomandat pentru boabe, are talia medie, foliaj cu port lax spre semierect, cu înălţime de inserţie medie în relaţie cu înălţimea plantei, ştiuleţi foarte groşi, cilindro-conici, cu 16 și chiar 18 rânduri de boabe, cu peste 34 boabe pe rând. Boabele sunt dentate, cu un conţinut mediu de proteină şi amidon, mari, galbene în masa ştiuletelui şi roşcate în zona de vârf, au mişună adâncă şi pericarp subţire, ceea ce le permite să piardă foarte rapid apa din bob. Acest hibrid suportă excelent seceta şi valorifică superior orice nivel al inputurilor.

KWS 2370 este un hibrid pentru producţia de boabe și îşi asigură productivitatea din numărul impresionant de rânduri şi mărimea boabelor. Potenţialul superior de producţie este vizibil şi prin „nasul” cu ovule de rezervă din vârful rahisului, pe care le poate umple în condiţii superioare de tehnologie. Selectat în rândul hibrizilor ClimaControl3 pentru rezistenţa superioară la secetă demonstrată, se remarcă mai ales prin ritmul foarte intens de pierdere a apei din bob datorat mişunei adânci, mărimii şi pericarpului permeabil al boabelor. De asemenea, prezintă o deosebită rezistenţă la bolile porumbului.

2. Kapitolis. Bulgărele de aur. FAO 410

2.2_b

Acest hibrid este extrem de performant în funcție de nivelul tehnologiei de cultivare, în oricare zonă pedoclimatică adaptată maturității sale. Kapitolis este un hibrid simplu, cu ambele linii parentale create în România, ce poate fi utilizat atât în varianta de boabe, cât și pentru siloz, datorită arhitecturii plantei și a stay green-ului foarte bun. Planta este viguroasă și are talia înaltă, cu o inserție medie a știuleților și foliaj bogat. Comparativ cu hibrizii din grupa sa de maturitate, știuleții sunt foarte mari și groși, putând ajunge la 20 și chiar 22 rânduri de boabe, iar rahisul este subțire și roșu. Bobul este dentat, mare, cu MMB foarte bun, cu pericarp subțire în partea superioară, ceea ce îi oferă un dry down foarte bun.
În condiții climatice dure, de secetă și arșiță, Kapitolis are o diminuare a producției mai mică decât ceilalți hibrizi din această grupă de maturitate. În condiții climatice normale, acest hibrid își manifestă potențialul productiv excesiv, asigurând producții extrem de mari. Acestea se datorează, printre altele, „nasului” cu ovule de rezervă din vârful rahisului, care pot fi valorificate complet la niveluri de tehnologie superioare. Recomandăm cultivarea hibridului Kapitolis în jumătatea sudică a Moldovei, Sudul, Vestul si NV României, iar în varianta recoltării în știuleți și în sudul Transilvaniei și jumătatea nordică a Moldovei.

KWS-Manusa-KAPITOLIS_1600x900px_b

Hibrizii de porumb ClimaControl3. Comportament excelent în cele trei etape de dezvoltare

Grupul ClimaControl3 cuprinde în acest moment 6 hibrizi de porumb, din grupe FAO diferite. Hibrizii KWS sunt integrați în grupul ClimaControl3 după ce sunt testați, în multe mii de parcele, atât în rețeaua internă de testare KWS, cât și în teste de solă mare, având condiții identice culturilor comerciale, pentru a avea certitudinea că, într-adevăr, vor face performanță în condiții de secetă. Vă reamintim, în câteva cuvinte, caracteristicile care-i fac toleranți la secetă și productivi chiar și atunci când vremea e potrivnică. În etapa ce premerge înfloririi, hibrizii din ClimaControl3 prezintă start rapid în vegetație, ritm accelerat de dezvoltare, în special a sistemului radicular, și formează un număr foarte mare de rânduri de boabe. La înflorire, există o sincronizare foarte bună între apariția paniculului și activitatea mătăsii, ceea ce conduce la o fecundare foarte bună. De asemenea, planta emite cantități mari de polen tolerant la temperaturi înalte și susține foarte bine consumurile ridicate de apă specifice acestei perioade. În etapa post-înflorire, perioada de repaus dintre polenizare și umplerea boabelor este scurtă, plantele prezintă stay green foarte bun, stomatele frunzelor se închid în perioadele călduroase, iar asimilarea are loc mai ales dimineața și seara, când condițiile de temperatură se ameliorează, frunzele au port erect, ceea ce reduce transpirația, razele solare neavând incidență perpendiculară pe frunză. Se creează astfel condițiile ideale pentru formarea de știuleți cu multe boabe, compacte și mari, al căror MMB este foarte bun.

dr. ing. Ion Voinea
Director Dezvoltare Produse KWS Semințe


Vizualizat: 2659 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?