Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Combina de recoltat lavandă - în premieră în România, prin Cons DDA

Publicat: 10 mai 2018 - 10:28
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru culturile de lavandă principala operaţiune este recoltarea. Mai ales pentru suprafeţe mari, recoltarea mecanică este esenţială. Maşina Bonino de recoltat lavandă, adusă în premieră în România de societatea Cons DDA, îndeplineşte cerinţele tehnice pentru o recoltare rapidă şi eficientă. 

Maşina Bonino pentru recoltat plante aromatice este folosită în principal pentru recoltat lavandă, lămâiţă, salvie, cimbru şi muşeţel, dar poate fi folosită şi pentru recoltarea frunzelor de pătrunjel, spanac etc.
În România se cultivă, în ultimii ani, din ce în ce mai multă lavandă, deoarece există o cerere mare pentru ulei şi apa de lavandă, dar şi pentru flori uscate. Această cultură începe să fie profitabilă chiar dacă are nevoie de o perioadă de două, trei ani pentru a ajunge la maturitate şi la noi au început să fie culturi, suprafeţe tot mai mari care au ajuns la maturitate.

Combina de recoltat lavandăClick pe poza pentru galerie!
Principala operaţiune într-o cultură de lavandă este recoltarea. Lavanda necesită condiţii speciale pentru recoltat. Este recoltată numai într-o anumită perioadă a zilei, când uleiurile sunt în cantitate maximă, în zile însorite şi într-o perioadă scurtă, de câteva zile.
"Maşina de recoltat lavandă este pe un singur rând, singura diferenţă între cele două modele este aceea că pot să fie în echiparea standard numai cu buncăr în spate sau, pentru o descărcare mai rapidă, pot fi dotate opţional cu un sistem cu ciclon pe spate. Cu ajutorul acestui sistem opţional, descărcarea se face în cca 2-3 minute. În sistemul clasic (standard) descărcarea se face cu banda transportoare de pe podeaua buncărului. Cu ajutorul ciclonului descărcarea se poate face direct în câmp sau într-o altă remorcă, astfel că nu mai este nevoie de o operaţie suplimentară", ne-a declarat Dan Goldiş, director Cons DDA.
Cu o asemenea maşină se pot recolta 12-15 ha pe zi, în perioada optimă. Pentru acţionarea maşinii de recoltat lavandă este nevoie de un tractor mic, de 65-70 CP.
"Raportat la situaţia din ţările din jurul nostru, în special Bulgaria este mult mai avansată ca şi suprafeţe cultivate cu lavandă, dar şi ca dotare tehnică. Din informaţiile noastre şi cererile pe care le-am primit, acum şi la noi a apărut necesitatea dotării fermelor mari cu aceste maşini de recoltat. Noi vom avea această maşină de recoltat expusă la Agriplanta - Romagrotec şi avem deja câţiva clienţi interesaţi. Detalii tehnice suplimentare, prezentarea maşinii de recoltat, precum şi discuţii concrete vom furniza la standul nostru de la Agriplanta", a încheiat Dan Goldiş.

Caractaristici tehnice ale maşinii de recoltat Bonino:
• lăţimea de lucru: 1,20-2,15 m;
• o singură osie şi roţi cu două axe cu lăţime reglabilă;
• capacitate buncăr: 6 mc - 29 mc;
• sistem hdraulic de antrenare a organelor active;
• sistem independent de control efectuat prin intermediul unui distribuitor hidraulic comandat prin cablu sau opţional: control complet electric din cabina operatorului;
• deschidere hidraulică a uşii buncărului pentru descărcare;
• viteză de lucru: 5-15 km/oră;
• instalaţie de răcire suplimentară pentru uleiul hidraulic;
• conveier hidraulic rotativ cu supapă de acţionare şi oprire pentru ghidarea produsului în spatele coşului/buncărului;
• opţional - sistem de autodescărcare rapidă.

Recoltarea lavandei
Lavanda înfloreşte în lunile iunie-iulie. Recoltarea este bine să se facă atunci când plantele au o înflorire în proporţie de 50 la sută. Recoltarea lavandei pentru uleiuri esenţiale trebuie să se facă în momentul în care florile sunt bine dezvoltate şi jumătatea de jos a acestora începe să se deschidă. Perioada optimă de recoltare durează de la 4 la 10 zile, după care calitatea florilor scade. Momentul din zi când are loc recoltarea este foarte important şi este de preferat să înceapă dimineaţa, după ora 10 şi în zile fără vânt. Inflorescenţele adunate se transportă imediat la instalaţiile de distilare sau pentru uscare. Depozitarea florilor se face în încăperi aerate, fără umiditate.
Mirosul dulce al plantei este dat de doi esteri, acetatul de linalil şi butiratul de linalil. Clasificarea uleiului din lavandă se realizează prin analiza chimică a cantităţii de esteri din plante.
Putem spune că recoltarea este operaţia principală pentru o cultură de lavandă, de aceasta depinzând, în final, rentabilitatea şi eficienţa culturii.
Recoltarea manuală se face cu ajutorul secerei. Tulpinile se taie la 10-20 de cm mai jos de floare. Pentru deţinătorii de culturi de lavandă tehnica manuală de recoltare poate fi costisitoare, atât ca timp cât şi din cauza costurilor ridicate, dar mai ales din cauza dificultăţii de a găsi muncitorii pentru această operaţiune.
Planificarea şi executarea recoltării, mai ales în plantaţiile de mari dimensiuni este crucială. Dacă recoltarea nu se face în momentul optim, în zilele cu vreme propice, există riscul pierderii calităţii florilor sau chiar compromiterea producţiei. Recoltarea nu trebuie făcută la temperaturi foarte ridicate sau în condiţii de vânt puternic, deoarece un volum semnificativ de ulei se poate evapora. De asemenea, vremea rece impiedică formarea esterilor, de aceea recoltarea trebuie amânată. Şi precipitaţiile afectează calitatea producţiei, deoarece apa în contact direct cu florile în faza de preîncălzire pentru rafinare reduce calitatea uleiului şi eficienţa extragerii.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

Vizualizat: 3476 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Nicolae
|
02. 17, 2019. Sunday 07:17
Buna ziua. Cam cât ajunge o masina de recoltat lavanda eu am 3 hectare.un nr de tel se poate.va multumesc frumos o zi buna
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?