Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Combaterea putregaiului cenușiu la vița-de-vie

Publicat: 08 august 2022 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Problemele pe care le ridică Botrytis cinerea la vița-de-vie sunt determinate de faptul că poate ataca lăstari, frunze tinere, ciorchini în formare sau boabe, chiar strugurii în etapa de coacere. 

Atacul Putregaiului cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea) asupra boabelor aflate în faza de coacere este cel mai păgubitor, deoarece distruge recolta deja formată, după un sezon agricol în care fermierul viticultor a investit deja resurse considerabile. Însă, nici infecția în celelalte stadii de dezvoltare ale viței-de-vie nu trebuie ignorată, deoarece poate compromite producția într-un timp relativ scurt.

Foto 1 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b Foto 2 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Putregaiul cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea)

Condiții favorabile bolii


Dezvoltarea patogenului este favorizată în perioadele cu umiditate excesivă (90%), cauzată de precipitații abundente urmate de vreme însorită, cu temperaturi în jur de 20°C. Condiții favorabile apar și în plantațiile situate în apropierea apelor curgătoare sau lacurilor, atunci când este ceață densă.

 

Semnal de alarmă

 

Îngrijorător este faptul că această ciupercă supraviețuiește mult timp în resturile vegetale de la baza plantației, de aceea, un prim pas sunt lucrările de igienizare ale solului și tăierile de rodire corecte. După pornirea în vegetație, dată fiind agresivitatea bolii, utilizarea unui fungicid polivalent reprezintă o măsură de control cu rezultate insuficiente. Și aceasta pentru că este dificilă descoperirea unei substanțe active unice atât de performante, încât să combată în același timp mai multe boli cu impact economic ridicat.

 

Un produs nou cu efect țintit


Noul fungicid sistemic JAVISE WG este specializat în controlul preventiv și curativ al putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) la vița-de-vie. Substanța activă ciprodinil (500 g/kg) face parte din grupa anilinopirimidinelor (FRAC D1), ale căror efecte antifungice împotriva acestui patogen sunt recunoscute la scară largă de peste 20 de ani.

 

Mod de acțiune


Aplicat la temperaturi scăzute (dar nu sub limita de 5°C), JAVISE WG blochează acțiunea ciupercii încă de la primele faze ale infecției. Produsul acționează prin inhibarea sintezei de metionină și secreția enzimelor hidrolitice care susțin pătrunderea ciupercii în plantă. Tratamentul fungicid afectează tubul germinativ, formarea apresorilor și creșterea miceliilor.

Foto 3 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Foto 4 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Putregaiul cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea)

Cu acest mod de acțiune țintit asupra Botrytis cinerea, JAVISE WG reprezintă o soluție excelentă în managementul rezistenței, putând fi utilizat în combinație sau în alternanță cu alte produse de protecție a plantelor, inclusiv cu fungicide cu spectru diferit de combatere.

Foto 5 Combaterea putregaiului cenusiu la vita-de-vie_b

Putregaiul cenușiu al viței-de-vie (Botrytis cinerea)

Surse foto articol: Adobe Stock Photos, Dreamstime 


RECOMANDĂRI LA APLICARE


La stadiul de pârgă (BBCH 81 - BBCH 85), atunci când atacul de Botrytis cinerea provoacă cele mai mari pagube, doza de JAVISE WG recomandată este 0,75 kg/ha și necesită un timp de pauză de doar 7 zile până la recoltare.

JAVISE WG este rezistent la spălare, caracteristică ce se manifestă la scurt timp după aplicare (2 ore), cu o bună gestionare a reziduurilor. Produsul nu are impact asupra fermentației alcoolice a vinurilor.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Vizualizat: 2854 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?