Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Centrul de Inovaţie Agrotehnologică Bayer

Publicat: 02 iulie 2018 - 13:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii mai a fost inaugurat oficial Centrul de Inovaţie Agrotehnologică Bayer - platformă de cercetare ce susţine agricultura viitorului în zona de vest a României. Acesta este cel de-al doilea astfel de Centru din România şi este menit să optimizeze şi să adapteze strategiile de protecţia plantelor la condiţiile specifice zonei de vest a ţării, pentru ca fermierii să poată beneficia de cele mai bune soluţii tehnologice.

Alături de echipa Bayer, la inaugurare au fost prezenţi în jur de o sută de fermieri de top din vestul ţării, precum şi oficialităţi locale: Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB, prof. univ. dr. Neculai Dragomir, preşedintele filialei Timişoara a Academiei de Stiinţe Agricole şi Silvice (vezi foto).

Pascal Cassecuelle, Neculai Dragomir, Cosmin Popescu, Călin Dobra şi Mihai Gheorghe - Director comerciaClick pe poza pentru galerie!
Întins pe o suprafaţă de 5 ha, în cadrul fermei Agrosuin Stan, Centrul de Inovaţie Agrotehnologică Bayer (CIAT) demonstrează dedicarea şi implicarea companiei Bayer în sectorul agricol din România. “Agricultura modernă se află la răscruce de drumuri. Societatea şi autorităţile de reglementare aşteaptă de la fermieri să facă faţă provocării formidabile de creştere cu 50 la sută a producţiei de alimente în următorii treizeci de ani, în acelaşi timp punând sub semnul întrebării practicile lor şi unele tehnologii de care au nevoie pentru a îndeplini această ambiţie. Vedem două condiţii pentru succesul agriculturii româneşti: competitivitatea şi durabilitatea. Compania Bayer este angajată în ambele. Investim anual în tehnologii care ajută fermierii să îşi păstreze randamentul, dar şi să producă alimente sigure şi de înaltă calitate. Tehnologiile noastre sunt printre cele mai reglementate din lume, iar timpul necesar punerii pe piaţă a unui produs de protecţia plantelor, de la descoperire până în momentul omologării este, în medie, de 11 ani. Iar durabilitatea unei tehnologii poate fi evaluată doar prin monitorizare continuă”, spune Pascal Cassecuelle, Country Division Head, Bayer Crop Science România, Bulgaria şi Republica Moldova.
După discursurile din deschiderea evenimentului a urmat tăierea panglicii oficiale de către Pascal Cassecuelle şi Călin Dobra iar apoi vizitarea Centrului.

Cinci direcţii strategice
Activitatea Centrului va avea în vedere cinci direcţii strategice dedicate agriculturii: Benzile înierbate şi siguranţa albinelor; Sustenabilitatea agriculturii şi a afacerilor; Testarea de precizie privind CPP şi seminţele; Viitorul Agriculturii şi Activităţi de gestionare şi promovare a bunelor practici în agricultură.
Benzile înierbate şi siguranţa albinelor. Bayer propune soluţii pentru îmbunătăţirea mediului pentru albine şi insectele polenizatoare. Acestea includ zonele de protecţie multifuncţionale - benzi de flori (din flora spontană şi flori cultivate), împreună cu stupii de albine (respectând astfel prevederile legale privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare, conform cu Planul Naţional de Acţiune). Astfel de măsuri pot aduce câştiguri suplimentare agricultorilor care beneficiază de subvenţii prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Sustenabilitatea agriculturii şi a afacerilor. Rezultatele obţinute în cadrul GEP (Good Experimental Practice - Bune practici experimentale) şi normele ştiinţifice le vor permite agricultorilor să adapteze tehnologiile inovatoare pentru culturile de câmp în propriile lor ferme, soluţiile recomandate de CIAT fiind adaptate pentru partea de vest a României.
Testare de precizie privind produsele de protecţia plantelor (CPP) şi seminţele. Informaţiile şi experienţa dobândite în platforma iniţiată de Bayer vor fi transferate partenerilor companiei, oferindu-le tot sprijinul tehnic legat de sistemul de pregătire a solului, densitatea de însămânţare şi utilizarea corectă a produselor de protecţie a plantelor (doza, utilizarea echipamentului potrivit).
Viitorul agriculturii. Bayer este una dintre companiile implicate în "agricultura digitală". Bayer AgroSolution este o aplicaţie digitală complexă destinată fermierilor, concepută pentru a oferi cele mai bune soluţii Bayer pentru principalele provocări cu care se confruntă fermierii. Aplicaţia Bayer AgroSolution furnizează suport tehnic, descriptiv şi vizual, pentru identificarea buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor cheie ai principalelor culturi din România, facilitând astfel alegerea celor mai potrivite soluţii şi servicii Bayer. Acest lucru le poate permite fermierilor să aplice protecţia culturilor cu o precizie mult mai mare, vizând numai locurile unde au apărut buruieni, boli şi dăunători.
Activităţi de gestionare. Centrul va promova activ cele mai bune practici pentru utilizarea în condiţii de siguranţă a produselor fitosanitare înainte, în timpul şi după aplicarea lor.
Printre activităţile concrete derulate de Bayer în cadrul Centrul de Inovaţie Agrotehnologică se numără transferul de informaţii cu privire la noile tehnologii în cele mai importante zone agricole din România, bazate pe criterii legate de eficienţă si cu adaptarea optimă a produselor si tehnologiilor la condiţiile locale, precum şi replicarea tehnicilor de evaluare si omologare cu respectarea bunelor practici agricole experimentale. De asemenea, activitatea centrului va fi dedicată strategiilor inovatoare menite să sporească eficienţa activităţii fermierilor. Printre priorităţile noii platforme lansate de Bayer se va afla şi promovarea bunelor practici agricole pentru utilizarea în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor.

Câmpul experimental din Centrul Bayer
În cadrul CIAT au fost prezente patru culturi: porumb, orz, grâu şi rapiţă, precum şi o zonă destinată sănătăţii albinelor care cuprinde o zonă de biodiversitate cu plante locale, din flora spontană şi o bandă cu flori, care oferă polen pentru albine şi entomofauna utilă. "Fiecare variantă are o suprafaţă de cca. un hectar. La cultura de porumb avem o colecţie de 16 hibrizi, cei mai importanaţi din zona de vest şi principalul nostru obiectiv este de a se vedea selectivitatea produselor Bayer faţă de aceşti hibrizi. În al doilea bloc experimental, la cultura de porumb am urmărit aplicarea şi compararea eficacităţii produselor pentru protecţia plantelor pe parcursul unui ciclu de cultură, precum şi testarea impactului asupra producţiei în cazul aplicării a două variante de erbicidare, una de preemergenţă şi una de corecţie.
La rapiţă avem o colecţie de 19 hibrizi pe care noi îi testăm. În culturile de orz şi de grâu am urmat planuri specifice de tratament. La orz am vizat în primul rând selectivitatea produselor din portofoliul nostru, dar şi a celor mai importante amestecuri care se fac sau care nu ar trebui să se facă în practică, din punct de vedere al aplicării lor, începând din prima fază de vegetaţie. De asemena, urmărim selectivitatea amestecurilor de două până la cinci, şase produse de protecţia plantelor (erbicide, fungicide, insecticide, regulatori de creştere, stimulatori şi îngrăşăminte foliare). Urmărim efectelor acestor scheme de tratament atât din punct de vedere al rezultatelor de producţie, dar şi în ceea ce priveşte calitatea producţiei", ne-a declarat Florin Marian, Product Development Manager Bayer şi responsabil CIAT.
Centrul respectă toate normele europene pentru bune practici agricole pentru produsele de protecţia plantelor şi seminţe. Bayer a investit şi în ceea ce înseamnă tehnică experimentală, semănători de precizie, microgranulatoare pentru a aplicare de îngrăşăminte, aparate pentru aplicarea produselor de protecţia plantelor, combină pentru recoltat şi altele.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 650 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?