Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Caussade - excelenţa genetică a seminţelor hibride

Publicat: 10 octombrie 2019 - 10:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Compania Caussade Semences depune constant eforturi pentru a le oferi fermierilor soluţii inovatoare prin care să-şi protejeze producţiile şi veniturile, menţinând standardul dublei excelenţe: calitate genetică şi calitatea seminţelor. 

În acest sens, la începutul lunii august a.c., echipa Caussade Semences, formată din Daniel Vasiliu - director regional vânzări pe Zona 2 (Moldova), Ştefan Ungureanu - Key Account, Emanuiel Diaconu - Key Account, reprezentanţii de vânzări - Corina Neculiţă, Marius Sârbu şi Cornel Rotariu, însoţiţi de directorii departamentelor Marketing şi Dezvoltare, Mihail Şerban şi Constantin Iancu, a invitat fermierii din zona Moldovei pe terenurile societăţii Agroexport din localitatea Griviţa, judeţul Vaslui.
Compania le-a prezentat invitaţilor genetica performantă, ultimele inovaţii care fac posibilă adaptarea porumbului la climatul continental, precum şi hibrizii noi aflaţi în testare şi soluţii de drajare a seminţelor de floarea-soarelui.
Drajarea este o procedură tehnologică de acoperire a seminţelor cu o peliculă formată din substanţe insecto-fungicide, biostimulatori, nutrienţi sau microelemente, cu mari avantaje pentru semănatul de precizie. Prin drajarea seminţelor de floarea-soarelui se obţine uniformizarea boabelor, o densitate optimă şi, în plus, s-a constatat mărirea MMB-ului cu până la 20%.

Caussade - excelenţa genetică a seminţelor hibrideClick pe poza pentru galerie!

Trei noi hibrizi de floare aflaţi în testare
În câmp, au fost prezentaţi trei hibrizi noi de floarea-soarelui aflaţi în al doilea an de testare. Spre exemplu, CSF 17116 CL, care va avea noua denumire comercială Kaledonia CL, este un timpuriu-semitimpuriu cu conţinut ridicat de acid oleic (86%) şi comportament bun în condiţii de secetă şi de arşiţă atmosferică. Produsul oferă un randament foarte bun în ulei, are un potenţial ridicat de producţie şi prezintă o stare fitosanitară foarte bună: toleranţă la boli şi la cădere.
În studiu se află şi CSF 18223 CLP, hibrid de nouă generaţie, semitardiv, ce poate fi cultivat cu tehnologia Clearfield Plus. Acesta prezintă un potenţial foarte ridicat de producţie, având toleranţă bună la complexul de boli şi la acccidente în vegetaţie.
Iar ultima noutate - hibridul CSF 17105 CLP, este unul dintre hibrizii de floarea-soarelui cu tehnologia Clearfield Plus care promit producţii bune.

Conceptul HICORN CS la porumb
În primăvara acestui an, compania Caussade Semences a introdus la comercializare un concept unic pe piaţa din România, şi anume HiCorn CS, ce constă în asocierea a doi hibrizi de porumb, cu grupe FAO diferite, dar compatibili la polenizare. „Se ştie că una dintre cele mai mari probleme ale culturii de porumb e perioada de polenizare. Ce înseamnă HiCorn CS? Sunt doi hibrizi: Furti CS (360 FAO) şi celălalt Palizi CS (400 FAO). Se seamănă două rânduri dintr-un hibrid şi două rânduri din celălalt, pentru a mări perioada de polenizare, dacă situaţia impune, de la 3 la 7 sau chiar la 10 zile. În caz de temperaturi foarte ridicate (>32oC) şi arşiţă atmosferică se pierde viabilitatea polenului. Astfel, dacă hibridul timpuriu are probleme cu polenizarea, celălalt eliberează polenul mai târziu, mărind astfel şansele ca hibridul timpuriu să beneficieze de o polenizare bună”, a precizat Constantin Iancu, directorul tehnic al Caussade Semences.
„După cum se poate vedea, cultura arată foarte bine, aşteptăm cu nerăbdare rezultatele din sola de 50 hectare unde a fost cultivat conceptul HiCorn CS. Nu putem să estimăm exact, dar la cum se prezintă acum, vom avea o producţie de boabe de peste 9-10 tone la hectar”, a completat Daniel Vasiliu.

Avantajele HiCorn CS
Potrivit reprezentantului comercial pentru judeţul Galaţi, Corina Neculiţă, „între marile avantaje ale conceptului HiCorn CS pot fi evidenţiate: reducerea riscului cauzat de variaţiile pedo-climatice; creşterea randamentului de producţie şi îmbunătăţirea rentabilităţii economice; reducerea riscului pierderii viabilităţii polenului prin compatibilitatea perfectă a celor doi hibrizi. De asemenea, se elimină rapid apa din bob după maturitatea fiziologică, iar «cupajul» celor doi hibrizi prezintă o stare fitosanitară excelentă pe tot parcursul perioadei de vegetaţie. Conceptul HiCorn CS este recomandat tehnologiilor de cultură intensive”.

Elemente de tehnologie
În ferma Agroexport (1.000 ha), administrată de Rodica Obreja, hibrizii prezenţi în formatul conceptului HiCorn CS au fost semănaţi pe data de 10 aprilie cu semănătoarea Monosem. Răsărirea a fost uniformă, iar plecarea în vegetaţie corespunzătoare. În loturile demonstrative au fost cultivaţi o bună parte dintre hibrizii de porumb ai companiei, între care Kamponi CS, Loubazi CS, Chamberi CS. „Am fertilizat cu îngrăşământ complex la înfiinţarea culturii, NPK 20:20:0, pentru că am făcut cartarea agrochimică. La prăşit nu am dat nimic, că nu am putut intra în lan. Odată cu erbicidarea (unde se manifestă sevrajul plantei), la fenofaza de şase frunze, am aplicat un îngrăşământ foliar cu zinc. Eu voi recolta lanul de porumb la 17% umiditate a boabelor, apoi depozitez şi conserv recolta foarte bine; când lucram la stat, ăsta era stasul”, a precizat proprietara fermei câteva elemente din tehnologia de cultivare a porumbului.
În numărul viitor al revistei Ferma revenim cu un reportaj în ferma Agroexport din Vaslui.

Soluţii tehnologice inovative
Concluziile acestui eveniment de câmp le-a formulat directorul regional, Daniel Vasiliu: „Am invitat fermierii să le arătăm cum se prezintă o cultură în câmp, nu la stradă, nu un lot demonstrativ clasic. Prin această acţiune am urmărit, în primul rând, să prezentăm portofoliul de floarea-soarelui, cu hibrizii consacraţi (Klarika CL, Marbelia CL, Fushia CL), apoi câteva produse care vor intra din primăvara viitoare în portofoliul comercial. Este vorba despre un hibrid nou High Oleic Clearfield şi doi cu tehnologia Clearfield Plus.
Apoi, am vrut să arătăm fermierilor din zonă care este diferenţa dintre sămânţa hibridă de floare drajată şi cea normală, care micşorează simţitor costurile de semănat, explicând proiectul SunPower CS, aflat în primul an de implementare. Şi, nu în ultimul rând, am venit cu noutatea absolută: conceptul HICORN CS la porumb în condiţii de cultură comercială”.

Daniel Vasiliu_b
Daniel Vasiliu: „Suntem mândri să putem oferi inovaţii care fac posibilă adaptarea porumbului la climatul continental, soluţii tehnologice inovative în categoria biostimulatorilor şi de drajare a seminţelor - toate acestea, pentru a ne ridica la înălţimea aşteptărilor clienţilor noştri, fermierii”.

Corina Neculita_b

Corina Neculiţă: „Conceptul HICORN CS este rezultatul multor ani de cercetări. El pune la dispoziţia producătorilor agricoli cei mai buni hibrizi de porumb, perfect compatibili, pentru a garanta siguranţa producţiei şi a obţine un spor de cantitate şi de calitate la unitatea de suprafaţă. Practic, sunt două jumătăţi perfecte pentru ca fermierii să obţină recolte bogate”.

 Constantin Iancu_b

SEMINŢE DRAJATE PRIN PROIECTUL SUNPOWER CS
„Anul acesta am demarat un proiect pe cultura de floarea-soarelui care se numeşte SunPower CS şi se referă la seminţele drajate. Aici, în lan, pe o parcelă de 12 hectare, avem trei hibrizi (Fushia CS, Imeria CS şi Klarika CS), cultivaţi fiecare în patru variante tehnologice diferite de tratament pentru sămânţă: prima variantă - sămânţă tratată doar cu fungicid; a doua variantă - sămânţă drajată; a treia variantă - învelişul conţine un biostimulator menit să ajute planta la pornirea în vegetaţie, respectiv realizarea unei răsăriri mai bune şi dezvoltarea optimă a sistemului radicular; a patra variantă - învelişul conţine o substanţă cu acţiune biorepelentă, având efect împotriva dăunătorilor”, a declarat Constantin Iancu.

Daniel Vasiliu (stg) - Rodica Obreja Dr_b
„SUNT MULŢUMITĂ DE GENETICA FIRMEI CAUSSADE SEMENCES!”
„Vreau să mulţumesc echipei Caussade din zona Moldovei. Mă bucur că am avut încredere în companie şi compania a avut încredere în mine. Am colaborat foarte bine şi am avut producţii după aşteptările noastre. Avem 11 de ani de când lucrăm împreună; am început cu producerea seminţei de floarea-soarelui şi apoi am cultivat sămânţa hibridă în cultură comercială. Sunt mulţumită de genetica performantă pe care o oferă fermierilor compania Caussade Semences”, a declarat Rodica Obreja în timpul evenimentului din câmp.


Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 2927 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?