Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câştigătorii concursului BASF "Poveşti cu vinuri româneşti"

Publicat: 15 mai 2018 - 06:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-o locaţie de poveste, lângă Cluj-Napoca, s-a desfăşurat finala celei de-a treia ediţii a concursului BASF ”Poveşti cu vinuri româneşti”, unde au fost alese cele mai bune trei vinuri produse de viticultorii mici şi mijlocii din România.Într-o locaţie de poveste, lângă Cluj-Napoca, s-a desfăşurat finala celei de-a treia ediţii a concursului BASF ”Poveşti cu vinuri româneşti”, unde au fost alese cele mai bune trei vinuri produse de viticultorii mici şi mijlocii din România.

În aplauzele celor peste 170 de participanţi, câştigători au fost declaraţi: Crama Licorna la categoria vinuri roşii, cu o Fetească Neagră din 2015, Domeniile Dealu Mare - marele câştigător la categoria vinurilor rosé cu un cupaj de Fetească Neagă, Shiraz, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon, din 2017 şi Crama Corcova - la categoria vinurilor albe, cu un Sauvignon Blanc, din 2017. Fiecare dintre cei trei mari câştigători va primi un premiu în valoare de 5.000 de euro, constând, la alegere, într-un utilaj de aplicare a tratamentelor sau un pachet de promovare a afacerii.

Poveşti cu vinuri româneşti_b

Selecţia şi evaluarea vinurilor intrate în concurs
Concursul BASF ”Poveşti cu vinuri româneşti” a început în luna februarie, la nivel naţional, şi a constat în selecţia celor mai bune vinuri produse de viticultori mici şi mijlocii (cu suprafeţe de vie mai mici de 100 ha) din cele patru regiuni principale ale ţării: Moldova, Muntenia şi Dobrogea, Oltenia şi Transilvania.
În total, în concurs viticultorii au înscris 388 dintre cele mai bune vinuri produse în ultimii trei ani. La fiecare dintre cele patru etape regionale s-au ales nouă vinuri finaliste, câte trei pentru fiecare categorie: alb, rosé, roşu. Cele 36 de vinuri calificate în marea finală de la Cluj au fost din nou evaluate de comisia formată din experţii Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. Miza a fost importantă. Compania BASF a pus la bătaie trei mai premii, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, într-un utilaj de aplicare a tratamentelor la viţa de vie sau un pachet de promovare.
Dacă finalele primelor două ediţii au avut loc la Alba-Iulia, respectiv Sibiu, de data aceasta invitaţii s-au reunit într-un cadru de gală, la Cluj-Napoca. ”A fost un eveniment extraordinar. Din toate cele trei finale de până acum, aceasta a fost cel mai bine primită. Am simţit o atmosferă familiară, prietenoasă. Am simţit, într-adevăr, că putem discuta despre perenitatea acestui eveniment, având suportul celor pentru care, de fapt, am organizat acest concurs: fermierii mici şi mijlocii, precum şi distribuitori, ambalatori şi reprezentanţi ai fitofarmaciilor”, a spus Robert Băicoianu, directorul de vânzări pentru culturile horticole în cadrul Diviziei pentru Protecţia Plantelor BASF România.

Poveşti cu vinuri româneşti_b

O finală de poveste, cu vinuri româneşti. Ce au declarat laureaţii
Comisia de evaluare ADAR nu a avut o sarcină deloc uşoară la această finală a concursului ”Poveşti cu vinuri româneşti”. Juriul, prezidat de una dintre personalităţile ilustre ale vinului, domnul Georgel Costache, i-a avut în componenţa sa pe: Dorin Popa, Cătălin Genoiu, Gabriel Stoica şi Florin Aldea, cu toţii experţi recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional şi, totodată, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
Evaluarea celor 36 de probe de vin, câte 9 pentru fiecare dintre cele trei categorii, s-a făcut cu o zi înaintea galei de premiere. Preşedintele juriului, Georgel Costache, a fost cel ce a anunţat câştigătorii. Marele premiu la categoria vinuri albe a fost primit de un Sauvignon Blanc, sec, din 2017, creat de Crama Corcova. ”Am fost foarte încântaţi să primim premiul cel mare şi ne bucurăm să vedem că au fost apreciate calităţile vinului nostru”, a declarat {tefan Dâmboviceanu, proprietarul Cramei Corcova.
La categoria vinuri rosé, marele câştigător vine din Muntenia. Mai exact, de la Domeniile Dealu Mare. Este vorba de un cupaj realizat în 2017 de către oenologul Claudiu Porumb, din Fetească Neagă, Shiraz, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon. ”M-a copleşit. În primul rând, eram emoţionat de când am văzut nominalizările. Tocmai îmi anunţam colegii că am fost nominalizaţi, când s-a anunţat numele câştigătorului. A fost o surpriză imensă. Domnul Costache mă aştepta să vin pe scenă, iar eu încă nu mă ridicam de pe scaun. Vedeam scris Domeniile Dealu Mare şi nu îmi venea să cred, eram blocat. Am avut foarte mari emoţii, chiar dacă am trecut prin multe concursuri”, a declarat Claudiu Porumb, oenologul a cărui semnătură o poartă vinul rosé câştigător al celei de-a treia ediţii a concursului BASF.

Poveşti cu vinuri româneşti_b
Marele câştigător al categoriei de vinuri roşii a fost o Fetească Neagră din 2015, produsă de Crama Licorna. Este pentru al treilea an la rând când Gabriel Lăcureanu, oenologul Licorna Winehouse urcă pe scena finalei ”Poveşti cu vinuri româneşti” în calitate de mare câştigător. ”Te simţi încurajat în ceea ce faci. Este o confirmare la cel mai înalt nivel a timpului pe care ţi-l dedici acestei activităţi. Este rezultatul muncii unei echipe care, din punctul meu de vedere, confirmă încă o dată profesionalismul, rigoarea şi constanţa efortului depus în tot ceea ce facem. Suntem, bineînţeles, bucuroşi pentru acest premiu, pentru a treia confirmare consecutivă pe care o primeşte brandul Licorna Winehouse. Produsele care pleacă pe poarta noastră sunt la cel mai înalt standard şi vreau să menţionez contribuţia companiei BASF care, prin premiile oferite, ne-a ajutat atât din punct de vedere al vizibilităţii, cât şi în ceea ce priveşte creşterea calitativă a producţiei, datorită utilajului de aplicare a tratamentelor”, a spus Gabriel Lăcureanu, oenologul Cramei Licorna.
După gala de premiere, cei peste 170 de invitaţi au avut ocazia să deguste toate vinurile finaliste, precum şi alte vinuri, în afara celor calificate în finală.
”Ne face mare plăcere că am putut fi şi anul acesta alături de micii viticultori. Bineînţeles, ne gândim deja, ca de fiecare dată, să îmbunătăţim conceptul concursului din 2019. Am luat în calcul ca ediţia regională pentru Muntenia şi Dobrogea să se desfăşoare mai aproape de Marea Neagră, pentru a facilita accesul viticultorilor din zonă. De asemenea, urmează catalogul acestei ediţii, al cărui scop este promovarea şi mai bună a cramelor şi vinurilor finaliste”, a declarat Robert Băicoianu.

Delan® Pro şi Sercadis®, noile produse BASF pentru viţa de vie
Participanţii au avut ocazia să afle informaţii despre cele mai noi produse BASF destinate protecţiei culturii de viţă de vie. Invitaţi speciali în cadrul galei, Berk Kucukkara, Crop Manager Specialty Crops Central Europe - APE/O şi Răzvan Boc, manager tehnic culturi horticole pentru Europa Centrală şi de Est, au prezentat noile produse ale companiei, Delan® Pro şi Sercadis®.
Prestanţa extraordinară a gazdei, binecunoscutul actor Claudiu Bleonţ, dar şi momentele de dans şi modă, create pentru a ilustra într-un mod plastic şi inedit beneficiile noilor produse BASF au întregit atmosfera evenimentului.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

Vizualizat: 710 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?