Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Campionii Pioneer la floarea-soarelui în Moldova (II)

Publicat: 28 ianuarie 2019 - 12:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prezentarea fermierilor campioni la floarea-soarelui în Moldova continuă cu agricultorii din judeţele Vaslui şi Vrancea. 

• Cea mai mare producţie înregistrată în această zonă a ţării cu hibridul P64LE99 este de 4.300 kg/ha, iar fermierul care a avut aceste rezultate este domnul Silviu Ungureanu, din Mărăşeşti-Vrancea.
• Următorul fermier campion din judeţul Vrancea este domnul Cătălin Lucian Popa, care lucrează 300 hectare de teren; floarea-soarelui a semănat în acest an pe 80 ha şi a obţinut 4.000 kg/ha cu hibridul P64LE25. “După recoltarea grâului, am semănat doar hibridul P64LE25 pe 80 ha. În toamnă am scarificat, apoi în primăvară am aplicat 200 kg/ha de uree. Am erbicidat de două ori şi doar atât, nu am mai aplicat alte tratamente şi nici nu am prăşit. Am început recoltatul la finalul lunii august. A fost o producţie bună, intenţionez să semăn acelaşi hibrid în primăvară, însă nu ştiu încă pe ce suprafaţă, totul depinde de campania aceasta de toamnă, care este foarte dificilă”, a declarat fermierul campion.

Silviu UngureanuClick pe poza pentru galerie!
• Tot în judeţul Vrancea îşi desfăşoară activitatea şi următorul fermier campion - Adrian Ionaşcu, care a semănat hibridul P64LE99 şi a obţinut 3.800 kg/ha.
• În judeţul Vaslui cea mai mare producţie a obţinut-o domnul Florin Pârgaru, respectiv 3.720 kg/ha cu hibridul P64LE99. “În familie lucrăm aproximativ 1.000 ha, iar cu floarea-soarelui am avut cultivate în acest an 450 ha. Am semănat după păioase - grâu şi orz, însă şi pe parcele unde am întors rapiţa. Aşa că am dezmiriştit, scarificat, am aplicat îngrăşământ, iar unde a fost cazul am întors rapiţa. În primăvară am mai lucrat cu combinatorul, am semănat 72.000 plante/ha în perioada 7-14 aprilie şi am aplicat 180 kg/ha de uree şi 20 kg/ha de îngrăşământ microgranulat. La prăşit, în faza de 4-6 frunze, am mai aplicat nitrocalcar 160-180 kg/ha. Am erbicidat o singură dată cu Express, am aplicat şi un insecticid, o parte din cultură a primit şi biostimulator şi un tratament cu Acanto Plus. Am început să recoltez începând cu 23 august. A fost un an destul de bun având în vedere condiţiile din acest an; cred că dacă ar fi fost răsărirea mai uniformă, producţia ar fi fost mai mare, însă nu a plouat în zonă de la semănat şi până în luna iulie. Oricum, a fost cea mai bună producţie pe care noi am obţinut-o, chiar dacă am avut impresia la un moment dat că va fi compromisă în întregime cultura. Anul viitor vom semăna cel puţin 300 ha cu floarea-soarelui, dar e posibil să crească suprafaţa pentru că deja întoarcem rapiţa. Vom vedea”, a precizat fermierul campion.
• Un alt fermier campion din judeţul Vrancea este domnul Grigoraş, care a obţinut 3.700 kg/ha cu hibridul P64LE99. În cadrul fermei lucrează 160 ha, iar cu floarea-soarelui a avut cultivate în acest an 24 ha. “După grâu a fost semănată rapiţa, dar a fost întoarsă cultura în primăvară. Astfel, pregătirea patului germinativ a avut loc în preziua semănatului, cu terradiscul, iar semănatul l-am făcut pe 11-12 aprilie, când am aplicat 120 kg/ha NPK 16.16.16. Imediat după semănat am aplicat erbicid preemergent, apoi în stadiul de 4-6 frunze al doilea erbicid, iar în 10-12 frunze, la prăşit, am aplicat încă 160 kg/ha uree. Nu am făcut tratamente împotriva bolilor pentru că nu a fost cazul. Am recoltat în perioada 2-3 septembrie, la o umiditate cuprinsă între 8 şi 9%”, a punctat inginerul Andrei Grigoraş.
• Tot 3.700 kg/ha a obţinut şi fermierul Dorin Căpraru din judeţul Vaslui, care a semănat acelaşi hibrid - P64LE99. “Lucrez 823 ha, floarea-soarelui am semănat pe 144 ha, după grâu şi porumb. Am arat la 30 cm, am nivel terenul şi am fertilizat cu 280 kg/ha îngrăşăminte 20.20.0. şi am încorporat cu discul, apoi am semănat în perioada 12-15 aprilie. Am erbicidat de două ori, iar la prăşit am mai aplicat 180 kg/ha de azot. Cultura a fost la neirigat şi am recoltat la începutul lunii septembrie. Pentru următoarea campanie nu am stabilit încă suprafaţa, deoarece sigur voi întoarce rapiţa, dar voi alege acelaşi hibrid - P64LE99”, a declarat fermierul campion.
• Hibridul P64LE99 i-a oferit 3.600 kg/ha domnului Marian Ciuruc, care a devenit şi el fermier campion în judeţul Vrancea. “Lucrez 169 ha, iar floarea-soarelui am avut în acest an pe 50 ha. Am semănat după grâu, în toamnă am arat la 25-30 cm, am mers pe cultură succesivă, pachetul 4 cu rapiţă. În primăvară am intrat cu un disc greu, am aplicat 150 kg/ha îngrăşăminte complexe 18.46.0, am încorporat îngrăşământul şi apoi am semănat. La semănat am aplicat 150 kg/ha azot, apoi am aplicat un erbicid, iar la prăşit, în faza de 8 frunze, am mai dat 150 kg/ha de azot. Am recoltat în prima decadă a lunii septembrie. Am fost mulţumit de producţie, de aceea voi semăna în primăvară acelaşi hibrid pe aproximativ 50 ha. Am ales acest hibrid pentru că oferă stabilitate, anul trecut am avut o producţie mai bună, dar a fost bine şi în acest an, mai ales ţinând cont de condiţiile climatice care au fost în zonă. Vom vedea cum va fi anul viitor, am de gând să schimb un pic tehnologia”, a afirmat agricultorul.

Cel mai complet portofoliu din industrie
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, aşa cum s-a anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor - şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

Text şi foto: Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 1045 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?