Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campionii Pioneer la floarea soarelui în Moldova (I)

Publicat: 17 ianuarie 2019 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi în Moldova, hibrizii de floarea-soarelui Pioneer - P64LE25 şi P64LE99 - au surprins prin producţii foarte bune în condiţiile unui an dificil. Prezentarea fermierilor campioni din această regiune începe cu agricultorii din judeţele Bacău şi Galaţi.

Rauta Ioan_b

Ioan Răuţă este primul fermier campion din judeţul Bacău. Acesta a obţinut 4.500 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Lucrez 2.000 ha, iar în acest an am avut floarea-soarelui pe 258 ha. Am avut o medie foarte bună la floarea-soarelui, a fost un an bun, fără probleme. Am semănat după porumb şi grâu, aşa că am scarificat şi apoi am discuit, am aplicat uree - 350 kg/ha, iar la începutul lunii mai când am şi semănat am mai dat 350 kg/ha complexe 18.46.0. Am mai aplicat un erbicid şi un foliar. Nu a fost nevoie de altceva, a mers foarte bine”, a declarat fermierul campion. Acesta a adăugat faptul că a recoltat la începutul lunii septembrie, iar în campania viitoare va semăna 300 ha doar cu hibrizi Pioneer.

Pavel Catalin_b

• Tot în judeţul Bacău a devenit fermier campion şi Cătălin Pavel, care a obţinut 3.900 kg/ha cu hibridul P64LE99. “În cadrul fermei producţia medie la floarea-soarelui a fost de 3.600 kg/ha. Am semănat după porumb, astfel că în toamnă am arat la 35 cm, în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul şi am semănat la începutul lunii aprilie, atunci când am fertilizat cu îngrăşăminte complexe 16.16.16 - 280 kg/ha. Cultura a mai beneficiat de un îngrăşământ foliar cu potasiu şi de trei erbicide. Am recoltat la începutul lunii septembrie”, a specificat agricultorul.

Boghean Loredana_b

• În judeţul Galaţi, Loredana Boghean, din cadrul fermei Agrolor Prest, a obţinut 3.820 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Noi lucrăm 560 ha şi în acest an am avut floarea-soarelui pe 210 ha, cultură semănată după grâu şi orz. Am arat din toamnă, în primăvară am aplicat 200 kg îngrăşăminte complexe 18.46.0, am efectuat o trecere cu combinatorul şi am semănat la începutul lunii aprilie, când am mai fertilizat cu 200 kg - 20.20.0. Pe parcursul vegetaţiei am aplicat doar un singur erbicid, nimic altceva, am început recoltatul după jumătatea lunii august”, a punctat Loredana Boghean. Aceasta a mai precizat că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe aproximativ 170 ha, va alege doar hibridul P64LE99, pentru că celălalt hibrid pe care l-a cultivat în acest an a dat o producţie mult sub cea oferită de P64LE99, pe care îl cultivă deja de trei ani.

Durac Teodor_b

• Tot în judeţul Galaţi îşi desfăşoară activitatea şi Teodor Durac, care lucrează 300 ha. Cu floarea-soarelui a semănat în acest an 150 ha. Cea mai bună producţie a obţinut-o cu hibridul P64LE25, respectiv 3.400 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după păioase şi porumb, am arat terenul în toamnă la 30 cm, iar în primăvară am intrat cu combinatorul. La sfârşitul lunii martie am început să semăn, am şi fertilizat cu îngrăşăminte complexe 15.15.15 cu sulf - 200 kg/ha. Am erbicidat o singură dată şi nu a fost cazul să aplic tratamente. Am prăşit doar unde a fost cazul. Am recoltat la începutul lui septembrie, nu am avut probleme, iar producţia a fost bună. Anul viitor voi alege tot hibridul P64LE25, nu ştiu încă pentru ce suprafaţă, depinde foarte mult dacă vom întoarce rapiţa. Cu toate acestea cred că vor fi cel puţin 150 ha”, a precizat fermierul campion.

Stoica Sorin_b

• Următorul agricultor campion este Sorin Stoica din Gutinaş, judeţul Bacău. Acesta lucrează 200 ha şi a obţinut 3.170 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am avut floarea-soarelui pe 31 ha, semănată după porumb. În ceea ce priveşte lucrările pentru pregătirea terenului, am început cu arătură la 25-30 cm şi am trecut o dată cu discul şi o dată cu combinatorul în primăvară. Am fertilizat în primă fază cu 200 kg/ha complexe 16.16.16, 150 kg/ha de uree la răsărirea plantelor, apoi 200 kg/ha de nitrocalcar în faza de 8-10 frunze. Am semănat în perioada 30 martie - 5 aprilie, am erbicidat de două ori: prima oară în faza de 5 frunze şi încă o dată în vegetaţie. Nu am aplicat nici un fel de tratament şi nici nu am irigat. Am recoltat la jumătatea lunii septembrie. Am fost foarte mulţumit, de aceea şi anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe aproximativ 30 ha, doar cu hibridul P64LE99”, a precizat agricultorul băcăuan.

Masu Nicolae_b

• În localitatea Caşin, judeţul Bacău îşi desfăşoară activitatea fermierul campion Nicolae Măşu. Acesta lucrează 220 ha, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 40 ha şi a obţinut 3.100 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Am semănat după porumb, în toamnă am arat, în primăvară am făcut două lucrări cu discul şi am aplicat 250 kg/ha complexe 16.16.16. Am semănat în perioada 10-15 aprilie, am fertilizat atunci când am prăşit cu încă 200 kg/ha de uree, asta atunci când plantele aveau 8-10 frunze, am aplicat două erbicide, iar la a doua aplicare cu erbicid am dat şi un singur foliar. Cam asta a fost toată tehnologia. Am recoltat în prima parte a lunii septembrie, iar pentru anul viitor încă nu ştiu câte hectare voi semăna cu floarea-soarelui, pentru că depind de campania de toamnă şi nu prea putem semăna grâul. Aşa că voi avea între 50-80 ha de floarea-soarelui, dar anul viitor voi alege hibridul P64LE99 pentru că am observat că are talia mai mică şi atunci nu voi mai sta cu grijă dacă vor fi vijelii, caz în care plantele ar putea cădea”, a specificat Nicolae Măşu.

Bucner Bogdan_b

Bogdan Bucner din localitatea Oneşti a obţinut 3.040 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Lucrez 250 ha, iar în această campanie am semănat floarea-soarelui pe 90 ha. Am semănat după porumb, aşa că am arat la 30 cm, iar în primăvară am intrat direct cu freza şi am semănat. Am aplicat complexe 20.20.20 - 200 kg/ha, după care am erbicidat, am prăşit o singură dată şi am aplicat un foliar atunci când plantele aveau 8-10 frunze. Recoltatul l-am început la jumătatea lunii septembrie. Am fost mulţumit de rezultate, mai ales ţinând cont de faptul că a plouat în perioada polenizăriii”, a declarat fermierul campion. Acesta a adăugat faptul că pentru următoarea campanie nu ştie deocamdată câte hectare va semăna, depinde cum evoluează semănatul în această toamnă.

Robert Morti_b

• În localitatea Mărgineni, fermier campion este Robert Morţi, care lucrează 80 ha, iar floarea-soarelui a semănat pe 15 ha şi a obţinut 2.934 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am semănat floarea-soarelui după porumb, în toamnă am arat la 25 cm, iar în primăvară am discuit, apoi am semănat la sfârşitul lunii aprilie, când am aplicat şi îngrăşăminte complexe 16.16.16 - 280 kg/ha. Am dat cu erbicidul Express şi cu un îngrăşământ foliar atunci când am prăşit. Cred că ar fi trebuit să mai aplic şi altceva, mai ales că a plouat în perioada polenizării şi chiar dacă floarea era destul de mare, seminţele erau seci. Am recoltat pe 24-25 august, iar în următoarea campanie voi alege tot hibridul P64LE99, chiar dacă acesta a fost primul an în care l-am cultivat, cred că aş fi avut o producţie şi mai bună dacă nu ploua în iulie”, a precizat agricultorul băcăuan.

Cel mai complet portofoliu din industrie
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, aşa cum s-a anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor - şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

Text şi foto: Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont


Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/221 (ediţia 1-14 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 656 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?