Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campionii Corteva la porumb

Publicat: 01 februarie 2020 - 15:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

2019 a fost un an productiv pentru agricultorii care au ales hibrizi Pioneer®, motiv pentru care de-a lungul timpului am prezentat reţetele pe care le-au aplicat fermierii şi, bineînţeles, cei mai productivi hibrizii din fermă. Corteva Agriscience încheie campania la porumb cu ultima serie de fermieri campioni, formată din agricultorii din judeţele Mureş, Teleorman şi Ilfov.

 

În judeţul Mureş, primul fermier campion pe care vi-l prezentăm este Ioan Vereş, care a obţinut 16.600 kg/ha cu hibridul P0023.

Arătură şi scarificare dintr-o singură trecere

“Noi lucrăm 112 ha, iar cu porumb am semănat anul trecut 80 ha; a fost şi monocultură, dar şi sole unde am avut sfeclă. La noi în fermă cel mai bine merge porumbul, în alţi ani însă am avut producţii şi mai mari cu hibrizi Pioneer®. Eu fac o lucrare mai complexă pentru că dintr-o singură trecere fac o arătură cu tot cu scarificat. Am nişte la pluguri dălţi sucite care merg cu 5 cm mai adânc decât plugul, astfel că arăturii la 40 cm se adaugă 5 cm adâncime cu acest dispozitiv.

De regulă, aplic uree la finalul lunii februarie, până la mijlocul lui martie, anul trecut însă nu am mai aplicat. La semănat am dat nitrocalcar - 340 kg/ha; densitatea a fost de 72.000 b.g./ha, iar viabile au rămas 68.000 de plante, dar au fost cazuri când au rămas peste 70.000. Am erbicidat în preemergenţă şi am revenit cu un erbicid de corecţie pentru buruieni cu frunză lată şi tot atunci am aplicat 9 litri de îngrăşământ foliar, la care se adaugă 1,2 litri de bor şi, dacă se poate, sulfat de cupru, dar aproape nesemnificativă cantitatea. În acest caz rezultă un porumb foarte sănătos.
În 2019 nu a fost cazul să aplic insecticide, pentru că am avut o cultură curată. Am recoltat diferit în funcţie de sole, pentru că am avut diferite umidităţi; este clar că depinde foarte mult de anotimp.

În acest an voi semăna în jur de 80 ha cu porumb. Trebuie să spun că am şi terenuri mai slabe, nu peste tot am obţinut această producţie (16.600 kg/ha - n.r.), media pe fermă a fost în jur de 10 tone/ha”, a precizat Ioan Vereş. Acesta a adăugat faptul că a fost foarte mulţumit de producţia pe care a obţinut-o cu hibridul P0023, însă a specificat că acest rezultat putea fi mai ridicat dacă în lunile iulie şi august ar fi plouat în zonă şi dacă animalele sălbatice nu ar fi făcut pagube însemnate, pe care le apreciază ca fiind cuprinse între 2 şi 4 tone/ha.

 Ioan VereÅŸ_b

Merge mai departe cu genetica Pioneer®

În judeţul Teleorman primul fermier campion la porumb din 2019 a fost Dan Cristinel, care a cultivat mai mulţi hibrizi Pioneer® care i-au oferit producţii ridicate. Dintre aceştia menţionăm: P0217 - 13.254 kg/ha, P0216 - 12.425, P0023 - 12.000 kg/ha şi P0412 - 11.940 kg/ha. “În cadrul grupului de firme am avut un total de 320 ha semănate cu porumb anul trecut, cultura premergătoare fiind grâul. În funcţie de solă, terenul a fost arat sau scarificat în toamnă; în primăvară pregătim terenul şi fertilizăm. Nu am aplicat aceeaşi tehnologie, unele sole au fost fertilizate cu îngrăşământ complex 18.46.0, altele cu triplu 15, au fost mai multe variante. Semănatul a avut loc în a doua jumătate a lunii martie şi atunci am fertilizat fie cu 100 kg/ha de uree clasică, fie cu uree NG cu descompunere lentă. {i aici au fost diferite reţete de fertilizare, la fel cum am făcut şi pe parcursul vegetaţiei, unde am fertilizat de două ori. Culturile au primit un foliar şi un singur erbicid. Recoltatul a avut loc în luna septembrie”, a declarat fermierul campion.

În acest an agricultorul teleormănean a punctat faptul că va semăna cu porumb în jur de 350 ha, pentru că a mai mărit suprafaţa pe care o lucrează. Dintre cele 350 ha, 300 ha vor fi semănate cu hibrizi Pioneer® - P0216, P0023, dar şi cu hibrizi noi din grupele FAO 400-450.

 Dan Cristinel_b

”Voi dubla suprafaţa cu porumb”

Unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din judeţul Mureş este Peter Tamas Nagy. Acesta cultivă de mai mulţi ani hibrizii Pioneer®, atât pentru boabe, cât şi pentru siloz, iar rezultatele pe care le obţine sunt pe măsura aşteptărilor. Anul trecut, cele mai bune rezultate le-a avut cu hibrizii P9074 - 12.295 kg/ha şi P0725 - 74 t/ha. “Am avut în jur de 30 ha cu porumb pentru siloz şi 30 ha pentru boabe. Am semănat fie tot după porumb, fie după lucernă sau păioase. Am scarificat tot terenul, iar acolo unde am avut lucernă am şi arat. Am fertilizat cu gunoi de grajd 25-30 t/ha. Semănatul l-am început atunci când temperatura a ajuns la 10oC şi atunci am fertilizat cu îngrăşământ triplu 16 - 350 kg/ha. Unele parcele au fost erbicidate o singură dată, altele au fost erbicidate şi în vegetaţie, în general acolo unde a fost lucernă; pentru că am avut o primăvară ploioasă, lucerna a răsărit din nou şi a trebuit să intervin. Tot atunci am dat şi un foliar. La finalul lunii august am recoltat porumbul pentru siloz, iar în septembrie cel pentru boabe. În următoarea campanie voi dubla suprafaţa semănată cu porumb, astfel că voi avea în jur de 30 ha cu porumb siloz şi în jur de 70 pentru boabe”, a specificat agricultorul.

 Peter Tamas Nagy_b

P9903 - cel mai bun hibrid din fermă

Un alt fermier campion la porumb în 2019 este Gabriel Maţoi din localitatea Islaz, judeţul Teleorman. Ca în fiecare campanie, acesta a ales hibrizi Pioneer®, iar cei care i-au oferit cele mai bune rezultate au fost P9903 - 12.300 kg/ha şi P9978 - 12.000 kg/ha. “Lucrez 750 ha. Porumb am avut anul trecut pe 135 ha, iar cel mai bun hibrid din fermă pot spune că a fost P9903. Au fost mai multe sole pe care am semănat porumb, deci şi mai multe culturi premergătoare - grâu, orz şi mazăre. Astfel că în funcţie de planta premergătoare, terenul a fost arat sau scarificat, iar în primăvară suntem foarte atenţi la pregătirea patului germinativ. Am fertilizat cu nitrocalcar - 170 kg/ha, iar la semănat am mai fertilizat cu îngrăşăminte complexe - 100 kg/ha. Am semănat 60.000 b.g./ha începând cu 15 martie. Cultura a primit două erbicide, un insecticid, iar la apariţia butonului floral am aplicat un foliar. Am început recoltatul la finalul lunii august.

În primăvară voi semăna în jur de 290 ha cu porumb şi sigur nu va lipsi hibridul P9903, pe care, repet, îl consider cel mai productiv; este deja a treia campanie în care îl semănăm”, a punctat fermierul campion.

Gabriel Matoi_b

În judeţul Ilfov, Daniel Drăghici a devenit fermier campion cu hibridul P0023 care i-a oferit o producţie de 10.590 kg/ha.

Daniel Draghici_b
Comunicat de presă Corteva Agriscience


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1026 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?