Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Campioni cu porumbul Pioneer

Publicat: 10 mai 2018 - 09:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă mai este foarte puţin timp până la semănatul porumbului din acest an, vă prezentăm o nouă serie de agricultori care au ales cu încredere hibrizii Pioneer şi care au avut recolte bogate în 2017, indiferent de zona în care îşi desfăşoară activitatea. 

Ca şi până acum, vom detalia traiectoria pe care aceştia au ales să meargă şi tehnologia folosită în fermele lor.

Tehnologia recoltelor bogate
În localitatea Brateiu din judeţul Sibiu, fermier campion a devenit agricultorul Alexandru Aflat, care a obţinut 14.653 kg/ha cu hibridul P9241 şi 13.753 kg/ha cu hibridul P9903.

Emil Turdean_b
Un alt fermier campion, Emil Turdean, îşi desfăşoară activitatea în judeţul Cluj, localitatea Bădeni. Din cele 800 de hectare pe care le lucrează, pe 187 a semănat anul trecut porumb, iar hibridul P9241 i-a asigurat producţia de 10.688 kg/ha. “În toamnă am dezmiriştit cu un disc mare şi am aplicat 100 kg/ha de triplu superfosfat, iar în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul şi am aplicat 200 kg/ha de azotat de amoniu. Apoi am semănat după jumătatea lunii aprilie. Am ales să aplic un erbicid, precum şi un tratament şi un îngrăşământ foliar înainte de formarea ultimei perechi de frunze. Nu am prăşit şi nu am mai aplicat altceva culturii, iar recoltatul l-am început la sfârşitul lunii octombrie. Anul acesta voi semăna 100 ha cu porumb şi merg pe acelaşi hibrid Pioneer - P9241”, a declarat Emil Turdean.
Următorii fermieri campioni îşi desfăşoară activitatea în judeţul Mureş. Cu producţia de 9.300 kg/ha, obţinută cu hibridul P8567, primul fermier campion este Lajos Szabo.

Lajos Szabo_b

Acesta lucrează 57 ha în localitatea Găneşti, iar porumb a semănat anul trecut pe 27 ha. “Am semănat porumb după grâu, rapiţă sau sfeclă. În toamnă am arat la cel puţin 30 cm adâncime, iar în primăvară am intrat cu combinatorul de două ori. Însă nu toată suprafaţa am arat-o în toamnă, am avut şi sole arate din primăvară, iar acolo am intrat cu freza. Am semănat după 15 aprilie, am terminat pe 5 mai şi am aplicat îngrăşăminte - 350 kg/ha, dintre care jumătate triplu 16 şi jumătate azot. Am erbicidat o singură dată în vegetaţie. Pe unele sole am mai aplicat 150-200 kg/ha de azot, în faza de 6-7 frunze. Am recoltat între 25 septembrie şi 15 decembrie. Anul acesta am ales hibrizii P8567, P9903 şi P9241”, a menţionat agricultorul.

Producţii de top şi la porumbul siloz
PR34Y02 este un hibrid tardiv, recomandat în special fermierilor din centrul ţării, care cultivă porumb pentru siloz. Prin adaptabilitatea sa deosebită, le-a oferit următorilor trei agricultori din judeţul Mureş producţii mulţumitoare şi statutul de fermier campion.
În localitatea Chirileu, cu producţia de 75 t/ha, fermier campion a devenit Paul Covrig. Următorul fermier campion, Radu Moldovean, îşi desfăşoară activitatea în localitatea Lechinţa, unde a obţinut 68 t/ha. Cel de-al treilea fermier din judeţul Mureş care a devenit fermier campion cu hibridul PR34Y02 este agricultorul Tamaş Nagy, care a obţinut 63 t/ha. “În fermă gestionăm 580 ha, cu tot cu păşuni. De obicei cultiv porumbul după lucernă, pentru că avem multe culturi ce ne sunt necesare în zootehnie. În general, cultiv mai mulţi hibrizi Pioneer şi pentru boabe, dar pentru siloz am avut anul trecut PR34Y02. Pentru că am animale, terenurile beneficiază şi de gunoi de grajd. Am început pregătirea terenului în toamnă, când am arat, iar în primăvară am efectuat o lucrare cu freza. Am semănat la sfârşitul lunii aprilie - început de mai şi am făcut două loturi, pe care le-am semănat la un interval de timp de 2 săptămâni. Am aplicat îngrăşăminte 20.20.0 - 300 kg/ha, iar în vegetaţie am mai dat între 150 şi 200 kg/ha de uree. Am aplicat un singur erbicid. Pe lotul semănat mai târziu am avut producţii mai bune, pentru că au fost precipitaţii exact când se forma ştiuletele. Am recoltat porumbul pentru siloz la mijlocul lunii septembrie, iar la început de octombrie am recoltat celelalte loturi, unde am avut hibrizi pentru boabe. Producţiile au fost bune în acest an, mai ales acolo unde am semănat după lucernă. În acest an am ales deja hibrizii, dar mă interesează mai ales cei pentru siloz, de aceea voi face şi câteva loturi demonstrative în acest an, pentru a avea şi pe viitor o colaborare cât mai bună pe această parte”, a declarat fermierul campion, Tamaş Nagy.

Nagy Tamas_b
Tot în judeţul Mureş agricultorii Călin/Florin Simon şi Constantin Pogalean au devenit fermieri campioni datorită hibridului P0725. Primul dintre ei îşi desfăşoară activitatea în localitatea Raciu şi a obţinut 60 t/ha, iar cel de al doilea, în localitatea Batoş şi a obţinut 50 t/ha.
Chiar dacă acesta este ultimul comunicat de presă cu privire la producţiile înregistrate la porumb anul trecut, ţinem să precizăm faptul că recolte bogate au avut majoritatea colaboratorilor noştri, parteneri pe care îi felicităm şi pe care îi asigurăm că şi pe viitor noi, reprezentanţii companiei Corteva Agriscience, divizia de agricultură a Dow DuPont, le vom fi alături şi le vom asigura sămânţă de cea mai bună calitate, astfel încât la fiecare final de campanie să fie mulţumiţi de rezultatele obţinute.

Comunicat de presă


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

Vizualizat: 668 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?