Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BASF: Produse noi pentru protecţia viţei de vie

Publicat: 09 august 2018 - 17:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cramele Recaş au găzduit cel de-al doilea eveniment BASF din seria acţiunilor în câmp destinate culturilor horticole în 2018. Acesta a urmat evenimentului de la Crama La Salina (Turda) şi va fi continuat de încă 10 evenimente în domeniul viticulturii, pomiculturii şi culturii cartofului.

Prin aceaste evenimente, BASF doreşte să arate concret, în câmp, tehnologia de protecţie consacrată a companiei, precum şi beneficiile aplicării noilor produse Delan Pro, Soriale LX şi Sercadis. Chiar dacă anul acesta a fost unul dificil din punct de vedere al condiţiilor climatice, plantaţiile de la Recaş arată foarte bine. "De anul trecut, BASF a omologat trei produse noi. Două produse care combat mana viţei de vie, respectiv Delan Pro şi Soriale. Cel de-al treilea produs combate făinarea - Sercadis. Toate cele trei produse sunt inovative şi au moduri noi de acţiune, ceea ce se va vedea în anii următori, când mulţi dintre viticultorii din România vor utiliza aceste produse pentru a evita apariţia formelor de rezistenţă. Sigur că în 2-3 ani de zile o serie întreagă de produse existente acum vor dispărea de pe piaţă, unele vor fi înlocuite, dar aceste produse pe bază de fosfonaţi de potasiu, ditianon şi fluxapiroxad vor continua să dea o mână de ajutor fermierilor, în condiţiile în care clima se schimbă de la un an la altul şi efectele unor boli care până acum nu prea prezentau importanţă din punct de vedere economic, se vor accentua", spune Robert Băicoianu, director de vânzări pentru culturile horticole în cadrul Diviziei pentru Protecţia Plantelor BASF România.

BASF: Produse noi pentru protecţia viţei de vie_b
BASF recomandă aplicarea acestor produse preventiv, într-un plan de combatere bine stabilit, în care să alterneze produsele diferitelor clase chimice în vederea evitării apariţiei rezistenţei. Aceasta deoarece rezistenţa apărută într-o plantaţie este dăunătoare tuturor tipurilor de substanţe, nu doar unei anumite clase şi creează eficienţă scăzută pentru toate produsele. "Noile noastre produse se fixează foarte bine de cuticula frunzei, ceea ce le face să fie rezistente la intemperii, cu o perioadă lungă de protecţie. Şi mai important este faptul că fereastra de aplicare este una destul de îndelungată, permiţând să fie aplicate în diferite etape de dezvoltare a plantelor. De asemenea, se folosesc doze mici la hectar, ceea ce asigură o aplicare uşoară, sunt sigure pentru mediu şi noi credem că, în următorii ani, vor avea o cotă din ce în ce mai crescută", a precizat Robert Băicoianu.
SERCADIS - 300 g/l fluxapiroxad substanţă activă - fungicid omologat pentru combaterea făinării la viţa de vie. Fluxapiroxad face parte din grupa chimică fungicidelor SDHI, inhibitori ai enzimei succinat dehidrogenază care acţionează prin blocarea producerii de energie la nivelul agentului patogen. "Sercadis are un mod de acţiune unic, datorită celor două stări favorizate din punct de vedere energetic - lipofilă şi hidrofilă. Starea hidrofilă ne ajută ca substanţa activă să penetreze stratul ceros al frunzelor şi membranele celulare iar faza hidrofilă ajută ca substanţa activă să aibă o mobilitate bună în sistemul vascular al plantei şi în interiorul celului, în sucul celular. Produsul are o fereastră foarte mare de aplicare: din momentul apariţiei primei frunze nedesfăcute şi până ce strugurii capătă culoarea specifică. Odată cu aplicarea Sercadis, după ce substanţa începe să se usuce, moleculele de fluxapiroxad se unesc şi formează depozite sub formă de cristale, la nivelul frunzei. Roua de dimineaţă sau o ploaie uşoară fac ca substanţa activă să se redistribuie, din nou, pe suprafaţa frunzei, asigurând o protecţie de lungă durată. Practic, având aceste două valenţe, hidrofilă şi lipofilă, substanţa activă ajunge foarte repede la enzima ţintă - succinat dehidrogenază. Doza redusă, de 0,15 litri/ha, are o sistemie translaminară şi acropetală, fiind mod revoluţionar de acţiune", a completat Robert Băicoianu.

BASF: Produse noi pentru protecţia viţei de vie_b
Pentru combaterea făinării, BASF recomandă alternarea produselor Sercadis şi Vivando: în prima fază Sercadis, întrucât are un puternic caracter preventiv, urmat de Vivando.
DELAN PRO are două substanţe active, ditianon şi fosfonaţi de potasiu, cu moduri diferite de acţiune iar SORIALE conţine fosfonaţi de potasiu. Această substanţă activă are o mobilitate ridicată şi un mod unic de acţine: o acţiune directă asupra agentului patogen, dar şi stimularea mecanismelor de apărare a plantei care eliberează o serie de enzime ce luptă împotriva agentului patogen al manei.

 BASF: Produse noi pentru protecÅ£ia viÅ£ei de vie_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 425 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?