Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bacterizarea seminţelor - HiCoat Super Soy aduce azotul la rădăcină

Publicat: 13 ianuarie 2018 - 16:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Satisfacţia oricărui fermier este să obţină recolte bogate din culturi sănătoase. Pentru a face posibil acest deziderat în plantaţia de soia, companiile Pioneer şi BASF vin în sprijinul agricultorilor cu cea mai nouă tehnologie: inocularea seminţelor cu bacterii fixatoare de azot.

Aplicarea inoculanţilor pe sămânţă, proces cunoscut şi ca bacterizarea seminţelor, este o metodă demonstrată ştiinţific, prin care culturilor de soia li se asigură, printr-un proces pur biologic, azotul necesar, crescând astfel potenţialul de producţie la hectar. Inocularea nu ajută doar la maximizarea producţiei, ci oferă şi beneficii precum reducerea cheltuielilor cu îngrăşămintele pe bază de azot, scăderea nivelului de infestare cu buruieni, dar şi alte avantaje care duc în final la o profitabilitate mai mare a fermierilor.

HiCoat Super Soy aduce azotul la rădăcină_b
Avem un produs care are în conţinut o bacterie cu rol în fixarea azotului în pământ. Microorganismul se găseşte în sol, dar nu pretutindeni. Această bacterie, Rhizobium, este foarte eficientă şi creează o simbioază naturală cu planta de soia. Simbioza este vizibilă de la 2-4 săptămâni de la intrarea bacteriei în plantă. Aceasta se dezvoltă şi încep să apară primele nodozităţi pe rădăcinile de soia.
Oamenii se întreabă de ce ar cumpăra produsul, bacteria, pentru că oricum o au în sol. Dar noi ştim, după testele făcute, că bacteria fie nu se află în sol, fie nu este într-o cantitate suficientă. De aceea, producem o tulpină de bacterie foarte eficientă”, a explicat Manfred Götzke - Seed Solutions Specialist - BASF Europe.

HiCoat Super Soy aduce azotul la rădăcină_b

Inoculant de ultimă generaţie
Produsul companiei BASF se numeşte HiCoat Super Soy şi este un inoculant de ultimă generaţie cu o formulare lichidă, având o concentraţie înaltă de tulpini selecţionate de bacterii. HiCoat Super Soy este uşor de aplicat cu ajutorul tehnologiei standard de tratare a seminţelor, pentru că nu necesită o uscare suplimentară. Tehnologia este dedicată companiilor producătoare de seminţe, iar avantajele pentru fermieri sunt evidente. Un alt aspect interesant este că şi ambalajul acestui inoculant este patentat BASF, fiind dintr-un plastic care permite schimbul de oxigen necesar bacteriilor pentru a supravieţui.
Înainte de a fi aplicat pe seminţe, inoculantul este amestecat cu produsul auxiliar - Extender, un mix de nutrienţi care va permite bacteriei să supravieţuiască pe seminţe un timp mai îndelungat, respectiv până la semănat. Această tehnologie are avantajul că fermierii pot achiziţiona seminţe de soia de înaltă calitate biologică, gata inoculate cu un produs de ultimă generaţie, garantând rezultate extrem de bune în producţie.
Cum rămâne acel azot, la final, în pământ? Rămâne sub formă organică, care va intra în procese de mineralizare pentru a fi accesibil. 30% din întregul azot pe care îl acumulează planta de-a lungul vieţii se duce în sol, cu resturile vegetale. Planta de soia nu consumă azotul rezidual, ci acesta se remineralizează de-a lungul perioadei de vegeţatie. Această etapă aduce un plus de azot organic care va rămâne şi va îmbunătăţi fertilitatea solului”, arată Valentin Mihai, product manager al Pioneer România şi Moldova.
Inovaţia va fi disponibilă fermierilor români începând din anul 2018. Producătorii agricoli vor scăpa de grija inoculării seminţelor de soia, având acum cea mai nouă tehnologie din domeniu.
Această ultimă generaţie de inoculanţi BASF este rezultatul celor mai noi descoperiri ştiinţifice în domeniul tratamentelor biologice şi al inoculanţilor. BASF este lider mondial în cercetarea, dezvoltarea şi producerea de inoculanţi pentru plantele de leguminoase.

 Maria Cîrjă

Maria Cîrjă, marketing manager al Pioneer: “Orice subvenţie s-ar oferi pentru soia, suprafaţa cultivată nu va creşte semnificativ într-o perioadă foarte scurtă. Cu toate acestea, dorim ca anul viitor toată soia cultivată în România să fie înfiinţată cu sămânţa tratată cu acest nou produs. Este o soluţie inovativă, iar în sezonul următor vă asigurăm că toată sămânţa Pioneer pusă pe piaţă va fi tratată sau bacterizată cu acest produs”.

Valentin Mihai

Valentin Mihai: “Această combinaţie perfectă, naturală, dată de Dumnezeu, dintre planta de soia şi această bacterie fantastică îi oferă plantei de soia acea «fericire». Practic, procesul natural prin care planta face rost de acel azot atmosferic sub formă nitrică şi sub formă amoniacală îi asigură acele substanţe necesare ca să supravieţuiască”.

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (editia 15-30 decembrie)

Vizualizat: 650 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?