Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Arysta AgriCampus 2018

Publicat: 09 august 2018 - 17:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Evenimentul AgriCampus de la Grabaţ (jud. Timiş) din luna iunie a urmat platformei de la Nădlac (jud. Arad). Acţiunea de la Grabaţ a fost organizată de Arysta împreună cu Donau Saat, companie care a furnizat soiurile de grâu, hibrizii de rapiţă şi hibrizii de porumb.

Arysta Life Science aduce tehnologie nu doar pentru protecţia plantelor, dar şi alte elemente care pot ajuta la obţinerea unei producţii ridicate şi de foarte bună calitate. "Arysta este axată pe dezvoltarea soluţiilor noi legate de biostimulanţi. Am încercat să venim în faţa fermierilor cu această latură la fiecare cultură şi am scos în evidenţă caracteristicile şi avantajele pe care care le aduc aceşti biostimulanţi. La cultura porumbului am folosit Zeal - biostimulant care are în compoziţie şi zinc - elementul pricipal în dezvoltarea sistemului radicular. Zeal-ul este foarte important mai ales pentru sprijinirea plantelor să treacă peste perioada de 4-6 frunze când se trece de la un sistem radicular la altul. La cultura de grâu am folosit doi biostimulanţi, în varinate individuale şi combinat: Rooter, biostimulant pentru înrădăcinare iar mai apoi în partea de vegetaţie, până la frunza stindard, un alt produs - Forthial care să ducă la o bună înflorire, o mai bună formare a spicului şi sigur, în final, o producţie mai mare şi de mai bună calitate", ne-a declarat Daniel Tabacu, directorul tehnic Arysta.

Arysta AgriCampus 2018Click pe poza pentru galerie!
La cultura de rapiţă s-a folosit Rooter în toamnă şi Multoleo în primăvară. "Toamna ne dorim să realizăm acea dimensiune optimă de 8-10 mm diametrul coletului şi 8 frunze, cu ajutorul lui Rooter şi, în acelaşi timp, să ajutăm plantele să treacă peste perioada de iarnă cât mai bine. Planta trebuie să fie pregătită la intrarea în iarnă să facă faţă tuturor condiţiilor mai puţin favorabile dezvoltării culturii. La înflorit/îmbobocit am folosit alt biostimulant - Multoleo care se adresează şi culturilor de floarea soarelui, soia şi sfeclă de zahăr. Arysta are soluţii pentru principalele culturi din România legate de biostimulanţi, activitatea noastră în acest segment este destul de intensă şi o să venim cu mult mai mulţi biostimulanţi, atât la culturile horticole cât şi la culturile de câmp. Pe de altă parte, am pus accent şi pe o gamă de produse care ajută la susţinerea eficacităţii produselor de protecţia plantelor: un produs pentru condiţionarea apei X-Change şi un adjuvant - Silwet Gold - care are posibilităţi de superîmprăştiere. Le-am explicat fermierilor că toate aceste produse sunt absolut necesare în agricultura modernă, în tehnologiile moderne de cultură şi ele îşi regăsesc pe deplin valoarea, adică se recuperează foarte bine, rămânând şi un profit seminificativ", a continuat Daniel Tabacu.

Biostimulanţii şi noile tehnologii agricole
Biostimulanţii pot da, în general, o diferenţă de producţie de 5-10%, condiţionat de răspunsul dat de fiecare soi sau hibrid, de condiţiile climatice şi de alţi factori. Spre exemplu, la rapiţă, la o producţie de cca. 4 tone/ha, cu un spor de producţie de 7-8% se recuperează investiţia în biostimulanţi de câteva ori.
În opinia specialiştilor Arysta, biostimulanţii îşi găsesc treptat locul în schemele de tratamente ale fermierilor. Biostimulanţii sunt acum în faza în care erau îngrăşămintele foliare în urmă cu mai mulţi ani. Fermierii se conving de caracteristicile unor produse bune şi le utilizează în consecinţă. "La nivelul ţării am reuşit să ne axăm şi pe alte culturi (floarea soarelui, sfeclă de zahăr, soia şi altele) şi încercăm să fim prezenţi la nivelul cât mai multor ferme. Credem că anul acesta este un an foarte bun pentru noi, ne facem planuri mari şi pentru anul care va veni. Pregătim acum gama de produse de tratament sămânţă pentru cerealele păioase. Venim în întâmpinare şi cu un produs insecticid la tratamentul seminţelor de cereale păioase, dar şi floarea soarelui şi porumb, în condiţiile în care neonicotinoidele au fost interzise iar derogarea pentru toamnă este puţin probabil că va continua şi în primăvara viitoare. Suntem o echipă mai mică, dar cu ajutorul distribuitorilor noştri de suflet reuşim să penetrăm la nivelul fermierilor pe o arie destul de largă", a încheiat Daniel Tabacu.

Hibrizi de rapiţă DSV, exclusiv prin Donau Saat România
Donau Saat România, aflată în cel de-al patrulea an de existenţă, este una dintre cele mai tinere companii de distribuţie seminţe din România. "În această platformă ne-am axat în special pe cerealele păioase de toamnă, deoarece avem foarte multe soiuri de grâu de toamnă cu calităţi deosebite de panificaţie şi câteva noutăţi de hibrizi de rapiţă de la cunoscuta firmă germană DSV, pe care noi îi vindem în exclusivitate în România. Am încercat să combinăm potenţialul de producţie al soiurilor şi hibrizilor noştri, astfel încât fermierii să poată observa noile tehnologii în câmp", ne-a declarat Călin Mihoc, director general Donau Saat România.
La Grabaţ, Mugurel Popa, fermierul gazdă al evenimentului, produce sămânţă de grâu. "Spre surpriza noastră peste jumătate din suprafaţa cultivată cu grâu, în această fermă este cu soiurile noastre, atât pentru sămânţă cât şi pentru consum. După cum se ştie, la grâul cu calităţi bune de panificaţie, de obicei producţia nu este la fel de mare ca şi pentru grâul de consum. Soiul Amicus, cultivat de domnul Popa şi anul acesta, are bază un părinte de la un soi franţuzesc de mare producţie şi un părinte de la un soi austriac cu calităţi foarte bune de panificaţie. Anul trecut aici, la Grabaţ, producţia obţinută la Amicus în lotul semincer a fost de peste 9 tone/ha, cu 28% gluten şi proteină 13,2% ceea ce, pentru nivelul de producţie realizat, este excepţional", a apreciat Călin Mihoc.
La porumb, Donau Saat s-a axat pe hibrizi mai timpurii şi hibrizii cu bob sticlos Grimaldie şi Danubio, care sunt foarte vânduţi în zona Moldovei, pentru producerea de făină de mălai. "De asemenea sunt în testare hibrizi din grupele 380-430 FAO pe care sperăm ca în următorii ani să îi aducem în piaţă. Unul dintre hibrizii noştri s-a clasat anul trecut pe locul al 5-lea în câmpul domnului Nicolae Sitaru. Desigur, contează foarte mult condiţiile meteo şi tehnologia aplicată", a declarat Călin Mihoc.

Donau Saat cu sămânţa, Arysta cu protecţia culturilor
Responsabil de buna desfăşurare şi organizare a loturilor din ferma lui Mugurel Popa de la Grabaţ a fost Daniela Savu, director regional vest, Arysta România: "Am început pregătirea câmpurilor în septembrie 2017, cu cerealele păioase, cu diverse variante de tratament sămânţă pe care noi le avem în portofoliu, pentru a observa cât de sănătoase sunt apoi culturile. Apoi am venit cu stimulatorii de înrădăcinare, şi tratament cu stimulatorii de creştere. La cultura de porumb am vrut să vedem cât de mult influenţează îngrăşământul aplicat la semănat şi biostimulatorul Zeal. La loturile de rapiţă la care am aplicat biostimulatorul Multoleo numărul de ramificaţii este cu cca 10-15% mai mare, dar şi seminţele sunt mai mari (MMB mai mare). Sperăm să continuăm această platformă la Mugur Popa şi sperăm să devină AgriCampus pentru această zonă o emblemă a companiei noastre, dar şi pentru Donau Saat".

Agro Popa Ovidiu SRL, firma condusă de Mugurel Popa, deţine 815 ha teren agricol, cultivat cu grâu, rapiţă şi porumb. La grâu produce şi sămânţă din mai multe soiuri străine şi româneşti. Anul trecut producţia medie pe întreaga suprafaţă de grâu a fost de 6.600 kg/ha, la porumb aproape 7.000 kg/ha şi rapiţă 4.400 kg/ha, aceasta fiind practic şi cea mai rentabilă cultură. Anul acesta a cultivat 285 ha cu grâu, 370 ha cu porumb şi 160 ha cu rapiţă.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 744 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?