Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Artis – stimulator biologic pentru calitatea şi productivitatea culturii de cartof

Publicat: 17 aprilie 2020 - 07:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ciupercile benefice ţin sub control organismele dăunătoare din cultura dumneavoastră.

Tot mai mulţi fermieri caută produse biologice, pe bază de microorganisme sau extract de plante, pentru susţinerea culturilor. Astăzi, ne adresăm în special cultivatorilor de cartofi şi vă prezentăm stimulatorul de creştere Artis, pe bază de ciuperca Arthrobotrys oligospora, tulpina AO1, datorită căreia producţia va fi mai însemnată şi de calitate mai ridicată.

Fungi benefici pentru dezvoltarea culturii de cartof


Ingredientul activ din Artis este reprezentat de conidiile ciupercii Arthrobotrys oligospora, tulpina AO1, aflată în proporţie ridicată în compoziţia produsului (5,0 x 10 (5 m/m%) min CFU/g).

Această ciupercă, odată încorporată în sol, creează condiţii nefavorabile pentru dezvoltarea ciupercilor dăunătoare, dar şi a nematozilor, fiind capabilă să dezvolte o reţea adezivă, care ţine la distanţă aceste organisme, prinzându-le în adevărate capcane miceliene. Studiile au arătat efecte favorabile asupra dezvoltării culturilor, în ceea ce priveşte creşterea tulpinilor şi cantitatea de clorofilă, precum şi înmagazinarea de substanţe utile, ceea ce creşte valoarea nutritivă a recoltei.

Pentru a asigura acţiunea benefică a acestui produs, se acordă o atenţie cu totul specială compoziţiei: conţinutul de Arthrobotrys oligospora este controlat foarte strict, ceea ce garantează numărul de spori activi şi viabili pentru a asigura o performanţă foarte bună a produsului. Astfel, puteţi fi siguri că această ciupercă benefică se va dezvolta în cultura dumneavoastră şi că efectele sale vor fi maxime.

Artis este un produs biologic, care nu poluează chimic şi nu lasă reziduuri, reprezentând alegerea optimă pentru fermierii care vizează o tehnologie de cultură sigură, eficientă şi curată.

tis-biostimulator_b

Avantaje la rebilonare


Pentru un efect optim contra fungilor dăunători şi a nematozilor, este de dorit ca Artis sa fie aplicat în cultura de cartofi încă de la plantare. Dacă, totuşi, nu aţi cunoscut beneficiile speciale ale acestui produs până acum, avem o veste bună: ciuperca Artis acţionează foarte eficient şi dacă este încorporată în sol în timpul operaţiunii de rebilonare.

Realizarea biloanelor facilitează dezvoltarea tuberculilor şi ajută strângerea apei de ploaie şi irigarea.

Rebilonarea este o lucrare de întreţinere a culturii de cartof, realizată în anumite condiţii:

  • Pe solurile uşoare, este recomandat să se lucreze de la început cu bilon mare, definitiv, şi să nu se realizeze rebilonarea. Această operaţiune poate fi însă impusă de îmburuienare.

  • Pe soiurile argiloase, se face rebilonarea atunci când, înainte de erbicidare, din cauza ploilor, la suprafaţa solului s-a format o crustă groasă sau atunci când bilonarea s-a realizat defectuos.

  • Când plantele care infestează cultura de cartof sunt rezistente la erbicid. În aceste situaţii, se realizează 1-2 rebilonări până la începutul căderii plantelor de cartof.

Vă recomandăm să sporiţi efectul acestei lucrări prin încorporarea produsului Artis în sol. Astfel, veţi maximiza rezultatele investiţiei pe care această operţiune o presupune şi veţi creşte randamentul culturii.

Mod de aplicare


Produsul poate fi aplicat prin pulverizare pe sol şi încorporare în sol la adâncime mică sau prin fertirigare. Doza recomandată este de 1,5 - 3 kg/ha.

Pentru mai multe informaţii despre Artis şi despre tehnologia necesară culturii de cartof, vă invităm să contactaţi Reprezentanţii Kwizda Agro Romania!

Bibliografie:
Matei Berindei – Ghidul fermierului. Cultura cartofului

Vizualizat: 3065 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?