Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Antti Teollisuus - tehnologie pentru profit

Publicat: 16 aprilie 2018 - 15:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Compania Antti-Teollisuus, expertul finlandez în domeniul manipulării şi uscării cerealelor a organizat la începutul lunii martie o vizită la fabrica din Salo (Finlanda) şi la câteva ferme care folosesc produsele Antti.

Încă de la aeroport, gazdă şi ghid ne-a fost Sampsa Makinen, director export Antti Teollisuus, care ne-a prezentat cateva date statistice privind agricultura Finlandei şi sectorul depozitării, uscării şi manipulării cerealelor. A urmat o vizită la ferma didactică a Facultăţii de Agricultură şi Silvicultură din Helsinki, care ne-a fost prezentată de către Tapani Jokiniemi, directorul fermei didactice şi care a insitat asupra condiţiilor dificile în care sunt recoltate cerealele şi a necesităţii reducerii umidităţii acestora, pentru o bună păstrare. Într-un articol viitor vom prezenta mai multe detalii despre structura fermei didactice şi de cercetare precum şi rezultatele unor studii privind eficienţa diferitelor tipuri de uscătoare, desfăşurate de Tapani Jokiniemi în cadrul tezei sale de doctorat.

Antti Teollisuus - tehnologie pentru profit_b
Am încheiat prima zi a vizitei noastre cu o călătorie de la Helsinki la Turku, unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării şi am avut o întâlnire cu Jouni Virtaniemi, director comercial Antti şi Kalle Isotalo, director general şi unul dintre proprietarii companiei Antti.
În cea de-a doua zi am vizitat fabrica Antti unde ne-a fost prezentată structura, obiectivele, strategia companiei şi portofoliul de produse, precum şi trei ferme care folosesc echipamente Antti de uscare şi depozitare cereale.

Antti Teollisuus - fabrica
Antti-Teollisuus este o afacere de familie fondată în anul 1952 şi deţinută acum de Kalle Isotalo şi familia acestuia. Principalele produse Antti sunt uscătoarele de cereale şi echipamentele de manipulare a cerealelor. Compania are în jur de 140 angajaţi permanenţi şi câteva zeci de angajaţi sezonieri, în funcţie de volumul comenzilor. Cifra de afaceri a fost în 2017 de peste 20 milioane euro.
Antti Marine este parte a grupului Antti-Teollisuus şi produce uşi pentru vasele de croazieră. Acest segment de activitate a fost dezvoltat din 1992, atunci când sectorul agricol a trecut printr-o perioadă de criză şi compania a căutat să îşi diversifice activitatea pentru a-şi menţine atât profitabilitatea cât şi angajaţii foarte bine pregătiţi. Antti Marine are o cotă de piaţă de peste 40% din producţia mondială de uşi pentru vase de croazieră şi poate construi aproape orice tip de uşă marină. De la înfiinţare, compania a produs peste un sfert de milion de uşi pentru vapoare.
Între cele două domenii de activitate raportul este de 2/3 în producţia de uscătoare şi 1/3 pentru producţia de uşi, dar acesta variază în funcţie de comenzi. În Finlanda, Antti Teollisuus are o cotă de piaţă de cca 50%, dar şi o bună reprezentare în statele vecine, în special Suedia şi Rusia.
Fabrica Antti a avut o creştere organică. Pe măsură ce volumul comenzilor a crescut s-a mărit şi capacitatea de producţie. Astfel au fost adăugate de-a lungul timpului o serie de noi hale iar fluxul de producţie a fost permanent optimizat. Chiar şi cantina fabricii este o fostă hală de producţie, în care se mai păstrează încă podul macara suspendat. Unitatea de producţie dispune de maşini moderne de tăiat cu laser şi roboţi mecanici pentru diverse operaţii grele sau de rutină.

Antti Teollisuus - tehnologie pentru profitClick pe poza pentru galerie!
Arzătoarele folosite pentru uscătoare pot fi proiectate astfel încât să fie alimentate cu resturi rezultate în urma lucrărilor forestiere sau deşeuri lemnoase de la fabricile de prelucrare, cu gaz, biocombustibili (peleţi de rumeguş, resturi vegetale etc.), combustibil lichid (păcură) etc.
Caracteristicile echipamentelor Antti: produse modulare, proiectarea este "in house", livrare rapidă, manuale clare, diponibile online. Uscătoarele mobile Antti au capacitatea de la 25,5 mc până la 41 mc.
Unitatea de producţie Antti-Teollisuus situată lângă orasul Salo produce: uscătoare de cereale staţionare şi mobile, în şarje şi cu flux continuu, elevatoare, arzătoare, bio-arzătoare şi silozuri.

Uscătoarele în şarje, specialitatea Antti
Uscătoarele în şarje au două componente de bază: elementul de încălzire şi sistemul de încărcare. În timpul funcţionării, fiecare şarjă de cereale este „învârtită” prin instalaţie. Faţă de uscătoarele tradiţionale (în flux continuu), uscătoarele în şarje prezintă avantajul că pot fi uscate şi cereale cu o umiditate mai mare iar timpul de uscare este mai scurt pentru că şi temperatura de uscare poate fi mai ridicată; cerealele sunt „mişcate în viteză", evitându-se astfel supraîncălzirea acestora. "Aşa cum aţi putut observa, Antti-Teollisuus este un adevărat deschizător de drumuri în domeniul tehnologiei uscării cerealelor. Uscătoarele Antti împreună cu arzătoarele şi sistemele de manipulare oferă fermierilor atât cereale uscate de primă calitate şi, poate cel mai important, posibilitatea de a creşte profitul exploataţiei”, ne-a declarat Dorin Berke, Area Manager Antti-Teollisuus. Construcţia modulară a uscătoarelor şi a slozurilor Antti face posibil transportul şi montarea rapidă a acestora, precum şi extinderi sau modificări ulterioare ale instalaţiilor.
Pentru fermierii finlandezi şi pentru cei din nordul Europei în general, uscarea cerealelor este o necesitate. Din cauza condiţiilor climatice, respectiv temperaturi relativ scăzute la finalul verii, regimul de precipitaţii şi durata redusă a zilei lumină, culturile agricole nu ajung să piardă suficientă umiditate înainte de recoltare. De asemenea, ferestrele de recoltare sunt scurte, fermierii fiind nevoiţi să folosească fiecare zi bună pentru recoltat. Astfel, pentru fermierii finlandezi este ceva normal să recolteze cerealele (grâul, orzul, ovăz, etc.) la o umiditate mai mare de 25%! În aceste condiţii, pentru păstrarea lor este nevoie ca acestea să fie uscate. "Pentru fermierii finlandezi uscarea cerealelor este o necesitate şi aceştia consideră investiţia în astfel de instalaţii ca fiind normală şi chiar obligatorie. Spre deosebire de aceştia, fermierii din România au început abia în ultimii ani să conştientizeze faptul că sistemele de uscare şi condiţionare a cerealelor pot aduce venituri suplimentare fermei" apreciază Sampsa Makinen.


INVESTIŢII ÎN CERCETARE ŞI DEZVOLTARE
Antti-Teollisuus crede ferm în stabilitatea afacerilor sale şi îşi extinde în permanent facilităţile de producţie. Numai anul trecut, compania a investit două milioane de euro în echipamente noi de prelucrare a metalelor.
"Ne dorim să fim una dintre companiile de top din acest domeniu şi pe piaţa din România. Ştim că pentru aceasta este nevoie de timp şi că avem nevoie de dealeri buni pentru a ne susţine în acest demers", ne-a declarat Kalle Isotalo. "În alte pieţe, spre exemplu cele din statele baltice, pe care suntem prezenţi de mai mult de 30 de ani suntem mult mai avansaţi şi mai cunoscuţi, am văzut dezvoltarea an de an. Cred că şi piaţa din România va evolua în aceeaşi direcţie pe care au avut-o şi alte agriculturi. Uscătoarele devin tot mai populare şi mai importante în lanţul producerii de cereale. Noi avem un departament propriu de cercetare dezvoltare şi testăm produsele noi atât în ferma noastră cât şi în fermele clienţilor noştri. Structura uscătoarele noastre este foarte simplă, lucrează mulţi ani fără a fi nevoie de service. Avem o bună combinaţie a părţilor componente ceea ce face ca tot sistemul să lucreze foarte bine", a explicat Kalle Isotalo.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

Vizualizat: 758 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?