Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

AMAZONE - 3 medalii pentru inovaţie la Agritechnica

Publicat: 30 decembrie 2019 - 15:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Amazone a fost indiscutabil unul dintre marii performeri ai ediţiei din acest an a expoziţiei Agritechnica, lucru confirmat şi de faptul că a obţinut nu mai puţin de trei medalii pentru inovaţie, toate de argint, din partea juriului de specialitate, din care a făcut parte şi un român, Ovidiu Ranta, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Ce-i drept, una dintre medalii a fost adjudecată pentru un proiect implementat de Bosch, cu contribuţia mai multor entităţi. Dar haideţi să vedem care au fost argumentele care au stat la baza acestor recunoaşteri.

Pentru că toată lumea vorbeşte astăzi despre maximizarea profitului şi protejarea resurselor, Amazone a dezvoltat un sistem de pulverizare în bandă pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare - AmaSelect Row, care este acţionat prin simpla apăsare a unui buton, având ca principal obiectiv reducerea consumului de substanţe pentru protecţia plantelor şi a chimizării excesive a culturilor agricole. La prăşitul culturilor pe rând, intervalele dintre rânduri sunt întotdeauna prelucrate, însă spaţiile longitudinale dintre plante nu. În prezent, această breşă în controlul buruienilor nu poate fi gestionată cu metode pur mecanice, ci doar printr-o combinaţie de pulverizatoare cu boom special. Deoarece condiţiile de operare în aceste situaţii sunt diferite. Sistemul AmaSelect Row permite operatorului să schimbe în orice moment modul de lucru, direct din cabină, astfel încât să treacă de la o aplicare generalizată, pe întreaga latură a braţelor de pulverizare, la una mai precisă, doar pe rânduri. Această stropire în bandă face posibilă reducerea cu până la 65 de procente a consumului de substanţe pentru protecţia culturilor. Asta depinde, desigur, de distanţa dintre rânduri. La porumb şi cartofi, de pildă, rezultă o economie între 50 şi 65%, în timp ce la sfecla de zahăr se ajunge la 40-50%. Cu acest sistem pot fi echipate acum toate sprayerele care folosesc duze de tip SpotFan 40-03, cu unghi de pulverizare de 40o. Aceste duze speciale funcţionează fără suprapuneri şi aplică sută la sută din substanţa de protecţie a plantelor pe toată lăţimea conului de pulverizare.

AMAZONE - 3 medalii pentru inovaţie la Agritechnica_b

Soluţie inteligentă pentru amestecul de îngrăşăminte
Digitalizarea agriculturii este un proces în plină expansiune, iar fermierii încep să culeagă deja roadele acestei evoluţii tehnologice. Pentru Amazone, găsirea de soluţii inovatoare la problemele practice a fost dintotdeauna o prioritate. Printre ultimele realizări în domeniu se numără şi EasyMix, o aplicaţie care îşi propune să vină în sprijinul celor care amestecă diferite îngrăşăminte pentru a economisi numărul de aplicări şi a reduce costurile de exploatare, aceasta fiind complet integrată acum în platforma mySpreader. În mod normal, elementele care sunt amestecate au caracteristici fizice diferite, fiind separate în timpul împrăştierii pe sol şi distribuite pe diferite lăţimi de lucru. Iar o aplicare precisă a îngrăşămintelor amestecate devine şi mai dificilă pe suprafeţele mari. Găsirea setării potrivite pentru fiecare componentă este de obicei imposibilă. Cu EasyMix, însă, Amazone oferă acum un instrument care poate fi utilizat pentru a determina cel mai bun compromis posibil pentru diferite amestecuri. Operatorul selectează în meniul de selecţie componentele pe care doreşte să le răspândească. După aceea, îngrăşămintele selectate sunt combinate într-un amestec. Aplicaţia arată apoi cât de bine sau de rău se potrivesc componentele individuale şi dacă există o setare de compromis pentru materialele care urmează a fi răspândite. Dacă nu este cazul, utilizatorul poate înlocui constituenţii amestecului individual cu alţii.
Cu aplicaţia EasyMix de la Amazone este posibil acum să estimaţi distribuţia componentelor individuale şi să determinaţi ajustarea optimă pentru amestec înainte de a-l produce. Acest lucru se realizează prin introducerea în aplicaţie a datelor privind componentele de amestecare planificate, proprietăţile de răspândire a îngrăşămintelor şi lăţimea de lucru dorită. Efectele alternative ale componentelor individuale asupra discului de împrăştiere şi comportamentul lor de zbor diferit sunt luate în considerare la determinarea calităţii de răspândire aşteptată. Prin urmare, aplicaţia reduce pericolul unei distribuţii neuniforme a nutrienţilor, cauzată de componentele neadecvate ale amestecului, precum şi riscul unei lăţimi de lucru excesiv de mari sau al unei ajustări incorecte a distribuirii îngrăşămintelor.

AMAZONE - 3 medalii pentru inovaţie la Agritechnica_b

Monitorizarea culturilor cu AmaSense Weather
Cea de a treia medalie pentru inovaţie obţinută de Amazone anul acesta la Agritechnica a fost acordată pentru Nevonex, un proiect de servicii digitale dezvoltat de Bosch. Acest ecosistem digital independent şi deschis face ca echipamentele agricole să fie mai inteligente, simplificând procesele de exploatare. Nucleul Nevonex constă în software-urile pentru aplicaţii numite Caracteristici. Una dintre aceste caracteristici a fost dezvoltată de Amazone şi poartă numele de AmaSense Weather. Acesta este de fapt un senzor care vine montat pe echipamentele de pulverizat substanţe pentru protecţia plantelor, ce măsoară în timp real temperatura şi umiditatea. Pesticidele au efecte diferite în schimbarea condiţiilor meteorologice. În funcţie de ora din zi şi de poziţia geografică (deal, vale, marginea pădurii etc.), condiţiile de temperatură şi umiditate variază de la o zonă la alta. Riscul de infestare cu boli fungice este clar mai mare pe fundul unei văii calde şi umede decât pe dealurile uscate. Pentru o verificare optimă a măsurilor aplicate, este interesant de ştiut în ce condiţii sunt utilizate substanţele active. Totodată, în funcţie de anotimp şi de condiţiile meteorologice, informaţiile furnizate de acest senzor pot fi extrem de utile în planificarea lucrărilor. În timpul aplicării, utilizatorul poate reacţiona imediat când sunt atinse praguri critice. Drept urmare, tratamentele pot fi adaptate la microclimatul anumitor zone, îmbunătăţind eficacitatea aplicării, cu economii importante de cost şi de timp.

AMAZONE - 3 medalii pentru inovaţie la Agritechnica_b
Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 754 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?