Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Alege profitabil cei mai buni hibrizi în ferma ta

Publicat: 17 aprilie 2020 - 16:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Portofoliul companiei Caussade Semences cuprinde o varietate de hibrizi de porumb ce acoperă toate grupele de maturitate, dar şi asocieri special dezvoltate pentru producătorii de porumb boabe sau siloz, respectiv Conceptul HiCorn şi Conceptul Duo CS.

Zonarea hibrizilor de porumb a fost făcută după criterii ce ţin de condiţiile pedoclimatice şi de tehnologiile de producţie.

Caussade Semences_b

Ce genetică propune Caussade la cultura porumbului?

• Kamponi CS (FAO 330) are un start excelent în vegetaţie şi răspunde bine la tehnologii intensive. Hibridul poate fi utilizat atât pentru producţia de boabe, cât şi pentru siloz, fiind lider pentru grupa sa de maturitate. Se recomandă cultivarea acestui hibrid în zonele colinare sau de podiş din Transilvania, Moldova şi Muntenia.
• Trilogi CS (FAO 340) este un hibrid semitimpuriu, triliniar, cu bob dentat. Trilogi CS este adaptabil la tehnologii intensive, are o foarte bună vigoare la pornirea în vegetaţie şi un coţinut ridicat de proteină şi de betacaroten. Se remarcă, de asemenea, printr-un caracter "stay green" pronunţat şi MMB mare. E recomandat pentru Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei, precum şi pentru zonele colinare şi de podiş.
• Loubazi CS (FAO 350) este un hibrid semitimpuriu, simplu, cu bob dentat. Loubazi CS este un hibrid cu o germoplasmă de excepţie, cu adaptabilitate bună la toate condiţiile tehnologice şi pedoclimatice şi suportă bine condiţiile de stres hidric şi de arşiţă. Hibridul are un potenţial ridicat de producţie şi e recomandat în Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei, precum şi în zonele colinare şi de podiş.
• Basmati CS (FAO 380) este un semitimpuriu simplu, cu bob dentat. Hibridul de nouă generaţie are potenţial mare de producţie şi capacitatea genetică de a programa un număr mare de boabe pe ştiulete. Se poate semăna timpuriu, are un start bun în vegetaţie şi răspunde bine la tehnologii intensive. E recomandat pentru zonele colinare sau de podiş din Transilvania, Modova şi Muntenia.
• Topkapi CS (FAO 390) prezintă o stabilitate a producţiilor, un raport excelent randament-maturitate şi o stare fitosanitară bună. E recomandat pentru Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei.
• Pescali CS (FAO 410) are un număr mare de boabe pe ştiulete şi pierde rapid apa din bob după atingerea maturităţii fiziologice. De asemenea, prezintă o toleranţă bună la cădere şi la frângere în vegetaţie, precum şi stabilitate în diferite condiţii pedoclimatice. E recomandat pentru Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei.
• Gasti CS (FAO 450), hibrid semitardiv simplu, cu bob dentat şi excelent potenţial de producţie. Toleranţa mare la Sorosporium şi Ustilago, precum şi la factorii climatici (secetă şi arşiţă) şi rezistenţa la cădere fac din acest hibrid o alegere execelntă pentru fermierii din Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei.

Caussade Semences_b

ŞASE aspecte esenţiale la hibrizii de floarea-soarelui

Caussade Semences oferă fermierilor floarea-soarelui cu tehnologie Clearfield, Clearfield Plus, SULFO şi convenţional. Am remarcat doi hibrizi pe tehnologie Clearfield, unul high oleic - Kaledonia CL HO, o tehnologie care creşte an de an, cât şi hibridul Clearfield CSF18108.
Programul Caussade Semences de ameliorare pentru floarea-soarelui Clearfield urmăreşte:
1. Stare fitosanitară foarte bună pe întreaga perioadă de vegetaţie;
2. Un foarte bun potenţial de producţie, constanţa randamentului de producţie şi a conţinutului în ulei;
3. Toleranţă foarte bună la arşiţă şi la secetă atmosferică;
4. Rezistenţă genetică la Plasmopara;
5. Adaptabilitate foarte mare în toate zonele de favorabilitate a culturii de floarea-soarelui;
6. Calatidiu foarte bine dezvoltat, convex, bine fecundat chiar şi în condiţii de secetă;
Programul CSEE la floarea-soarelui Clearfield Plus oferă hibrizi cu toleranţă crescută la erbicid, eficacitate mai mare în combaterea buruienilor, producţie mai mare şi conţinut ridicat de ulei.

Tehnologia inovatoare SunPower

Caussade Semences aduce în tehnologia SunPower diferite componente ale seminţei pentru a reduce impactul factorilor care limitează randamentul hibridului. SunPower se bazează pe: utilizarea hibrizilor fiabili şi confirmaţi, implementarea soluţiilor tehnice şi agronomice eficiente, seminţe "Elite" prin selectarea loturilor cu cei mai buni indici de germinaţie, omogene, cu dimensiunea de cel puţin 6,5 mm şi MMB de minim 75 g. Seminţele de floarea-soarelui cu tehnologie SunPower sunt "acoperite" cu o peliculă de îngrăşăminte (azot, bor şi molibden) şi sunt tratate cu fungicid APRON XL (Metalaxil M) & INFLIX XL (Fludioxinil & metalaxil) şi biostimulatori de creştere (extrase din plante).

Hibrizi recomandaţi pentru Câmpia de vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei

• Klarika CL HO (Clearfield, high oleic) este un hibrid timpuriu/semitimpuriu, foarte sănătos pe tot parcursul perioadei de vegetaţie şi cu o toleranţă bună la arşiţă şi la secetă atmosferică. Klarika CL HO are ambele forme parentale rezistente la imazamox, un conţinut ridicat de ulei şi de acid oleic (High Oleic).
• Acajou CL (Clearfield, linoleic) este un hibrid timpuriu, cu start excelent în vegetaţie, omogen şi contanţă în randamnet, rezistent la cădere şi frângere. Acajou Cl are un conţinut ridicat de ulei.
• Imeria CS (Clearfield, linoleic) este un hibrid semitimpuriu cu rezistenţă gentică la plasmopara, adaptabilitate la diferite condiţii pedoclimatice şi un comportament foarte bun în condiţii de secetă.
• Marbelia CL (Clearfield, linoleic) este un hibrid semitimpuriu, cu rezistenţă genetică la Orobanche spp, toleranţă foarte bună la boli, în special Sclerotinia. Hibridul Marbelia Cl se remarcă printr-un randament foarte bun, conţinut ridicat de ulei şi este pretabil pentru densităţi mai ridicate.
• Kaledonia CL HO (Clearfield, High Oleic) prezintă o toleranţă bună la complexul de boli, are potenţial ridicat de producţie şi conţinut ridicat de acid oleic (High Oleic).
• Cleria CL - (Clearfield, Linoleic) este un hibrid cu potenţial foarte ridicat de producţie, toleranţă mare la boli, rezistenţă la cădere şi frângere, precum şi adaptabilitate la condiţii pedoclimatice diferite.

Nicu Vatca_b
Nicu Vatca, key account Caussade Semences: „Tehnologia SunPower aduce pentru fermieri o calitate excelentă a seminţelor şi o calitate impecabilă a lucrării de semănat, inclusiv la viteze mari (de peste 10 km/oră). SunPower reduce cu 15% zonele cu seminţe lipsă sau multiple în timpul semănatului şi asigură apoi o creştere rapidă şi uniformă a sistemului radicular şi a plantelor. Combinaţia tuturor acestor avantaje creşte cu 30% capacitatea plantei de a-şi exprima potenţialul genetic productiv".


CONCEPTELE HICORN ŞI DUO CS

• HiCorn reprezintă asocierea dintre doi hibrizi de porumb cu material genetic diferit, special creaţi pentru acest concept inovativ, care aparţin aceleiaşi grupe de maturitate şi între care există o compatibilitate perfectă, ceea ce reduce riscul pierderii viabilităţii polenului. Prin alternarea la semănat a două rânduri din fiecare hibrid se reduce riscul cauzat de variaţia condiţiilor pedo-climatice, creşte randamentul de producţie şi rentabilitatea economică.
Conceptul HiCorn este disponibil acum pentru două grupe de maturitate: FAO 350 şi FAO 450.
• DUO CS reprezintă asocierea a doi hibrizi de porumb cu grupe de maturitate apropiate, dar complementari din punct de vedere nutritiv şi digestiv. Prin această asociere pentru porumbul siloz se asigură un echilibru perfect între cele două tipuri de amidon, lent şi rapid, oferind astfel garanţia unui furaj echilibrat. DUO CS permite producerea unui siloz de calitate, bogat în energie şi care stimulează consumul ş maximizează producţia de lapte prin valorificarea cât mai bună a UFL din porumb.

 

BIOSTIMULATORUL INSEMO ST

Produs special pentru porumb, Insemo ST conţine micro şi macroelemente care ajută plantele în primele faze de creştere să treacă mai uşor peste stresul variaţiilor pedoclimatice, respectiv stresul cauzat de secetă şi de arşiţă, precum şi stresul biotic (boli şi dăunători), ceea ce permite apoi plantelor să pornească mai viguros în vegetaţie. Insemo ST ajută la un start mai bun în vegetaţie, o densitate şi uniformitate optime la răsărire şi o dezvoltare mai rapidă a rădăcinilor, comparativ cu o sămânţa netratată cu biostimulator.


Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

Vizualizat: 1482 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?