Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 paşi esenţiali pentru planificarea fertilizării

Publicat: 26 septembrie 2018 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Elaborarea unui plan de fertilizare corectă şi cunoaşterea solului reprezintă premise pentru obţinerea unor producţii ridicate şi calitative.

Analizele de sol au un rol important în cunoaşterea proprietăţilor şi a calităţii terenului pe care îl lucrăm. Unul dintre cele mai bune momente pentru prelevarea probelor de sol necesare analizelor este imediat după recoltare. În acest fel, fiecare fermier poate afla mai multe informaţii despre cantitatea de nutrienţi din sol şi poate planifica fertilizarea pentru cultura următoare.

www.vantage-ro.com_b

De ce trebuie să ţineţi cont dacă doriţi să fertilizaţi eficient?
1. Obţineţi probe reprezentative. Una dintre cele mai importante operaţii pentru păstrarea omogenităţii probei de sol este recoltarea. Prelevarea automată a probelor din celule prestabilite de diferite dimensiuni, în funcţie de standardele de recoltare (celulă de 5 ha sau mai mici pentru întocmirea harţilor cu rată variabilă de aplicare), de la o adâncime constantă, marcând coordonatele GPS ale punctelor şi traseul efectuat de utilajele de recoltat duc către o reprezentativitate cât mai mare a probelor ce urmează să fie analizate.
2. Efectuaţi analize cât mai complexe. Pentru întocmirea unui buletin de analize cât mai complet, din care să puteţi extrage informaţii clare despre starea de aprovizionare a solului cu elemente nutritive aveţi nevoie de un set de rezultate care să indice atât conţinutul în humus, pH-ul cât şi macroelemente şi microelemente.
3. Urmăriţi cu atenţie planul de fertilizare. Acesta vă poate pune la dispoziţie informaţiile necesare cu privire la cantităţile şi tipul de îngrăşăminte ce ar trebui aplicate pentru a obţine randamentul dorit, atât cantitativ cât şi calitativ, la un cost cât mai redus.
4. Fertilizaţi cât trebuie, unde trebuie! Pentru o fertilizare căt mai eficientă cu fosfor şi potasiu puteţi folosi tehnologia de fertilizare cu rată variabilă care vă va ajuta să aplicaţi îngrăşăminte doar acolo unde trebuie şi cât trebuie, pentru a obţine randamentul propus, ajutând astfel la uniformizarea culturii şi la reducerea costurilor cu fertilizarea.
5. Efectuaţi analize de ţesut vegetal. Carenţele plantelor în anumite elemente pot constitui un factor determinant în dezvoltarea lor ulterioară şi, de aceea, este nevoie de un set complet de analize foliare.
Pentru mai multe detalii legate de prelevarea automată şi analiza probelor de sol/plante, întocmirea recomandărilor şi a planului de fertilizare puteţi contacta specialiştii de la Vantage.

www.vantage-ro.com

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?