Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 paşi esenţiali pentru planificarea fertilizării

Publicat: 26 septembrie 2018 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Elaborarea unui plan de fertilizare corectă şi cunoaşterea solului reprezintă premise pentru obţinerea unor producţii ridicate şi calitative.

Analizele de sol au un rol important în cunoaşterea proprietăţilor şi a calităţii terenului pe care îl lucrăm. Unul dintre cele mai bune momente pentru prelevarea probelor de sol necesare analizelor este imediat după recoltare. În acest fel, fiecare fermier poate afla mai multe informaţii despre cantitatea de nutrienţi din sol şi poate planifica fertilizarea pentru cultura următoare.

www.vantage-ro.com_b

De ce trebuie să ţineţi cont dacă doriţi să fertilizaţi eficient?
1. Obţineţi probe reprezentative. Una dintre cele mai importante operaţii pentru păstrarea omogenităţii probei de sol este recoltarea. Prelevarea automată a probelor din celule prestabilite de diferite dimensiuni, în funcţie de standardele de recoltare (celulă de 5 ha sau mai mici pentru întocmirea harţilor cu rată variabilă de aplicare), de la o adâncime constantă, marcând coordonatele GPS ale punctelor şi traseul efectuat de utilajele de recoltat duc către o reprezentativitate cât mai mare a probelor ce urmează să fie analizate.
2. Efectuaţi analize cât mai complexe. Pentru întocmirea unui buletin de analize cât mai complet, din care să puteţi extrage informaţii clare despre starea de aprovizionare a solului cu elemente nutritive aveţi nevoie de un set de rezultate care să indice atât conţinutul în humus, pH-ul cât şi macroelemente şi microelemente.
3. Urmăriţi cu atenţie planul de fertilizare. Acesta vă poate pune la dispoziţie informaţiile necesare cu privire la cantităţile şi tipul de îngrăşăminte ce ar trebui aplicate pentru a obţine randamentul dorit, atât cantitativ cât şi calitativ, la un cost cât mai redus.
4. Fertilizaţi cât trebuie, unde trebuie! Pentru o fertilizare căt mai eficientă cu fosfor şi potasiu puteţi folosi tehnologia de fertilizare cu rată variabilă care vă va ajuta să aplicaţi îngrăşăminte doar acolo unde trebuie şi cât trebuie, pentru a obţine randamentul propus, ajutând astfel la uniformizarea culturii şi la reducerea costurilor cu fertilizarea.
5. Efectuaţi analize de ţesut vegetal. Carenţele plantelor în anumite elemente pot constitui un factor determinant în dezvoltarea lor ulterioară şi, de aceea, este nevoie de un set complet de analize foliare.
Pentru mai multe detalii legate de prelevarea automată şi analiza probelor de sol/plante, întocmirea recomandărilor şi a planului de fertilizare puteţi contacta specialiştii de la Vantage.

www.vantage-ro.com

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 477 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?