Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2020 - an de consolidare a investiţiilor la Semtop

Publicat: 05 februarie 2020 - 14:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În nordul judeţului Iaşi, mai exact în lunca Prutului şi pe terasa superioară a acestui râu, în arealul Santa Mare (Botoşani) - Bivolari-Ţigănaşi, din anul 2013 s-a dezvoltat o companie agricolă de top mondial ale cărei baze au fost puse de către Mihai Haraga, cel care astăzi, din punct de vedere al suprafeţei lucrate şi al specificului activităţii, este considerat cel mai mare fermier ieşean.

SC Semtop Iaşi deţine, la Bivolari, cea mai mare bază de selecţie seminţe din Europa, investiţie realizată cu sprijinul producătorului mondial de seminţe Remington SEEDS şi, pe aproximativ 8.000 hectare de teren agricol, în cea mai mare parte irigat, obţine seminţe în principal de porumb şi de floarea-soarelui, precum şi tomate în sistem hidroponic. Din anul 2017, atunci când a fost anunţată oficial fuziunea Semtop Iaşi (3.000 ha de teren) cu unitatea condusă de către inginerul Aurel Placinschi, Agricola Ţigănaşi (5.000 ha teren şi fermă de vaci), în aria de activitate şi-a regăsit un loc distinct şi domeniul zootehnic.

Investiţiile de milioane de dolari, atragerea celor mai buni specialişti şi asigurarea certă a desfacerii producţiei au constituit trei elemente cheie care au condus la dezvoltarea impresionantă atât a afacerii agricole propriu-zise, desfăşurate ca în America, din punct de vedere al tehnologiei şi al performanţelor productive, cât şi al zonei de influenţă. Sute de oameni din acest adevărat pol al sărăciei şi-au găsit locuri de muncă, iar unele autorităţi locale, prin impozite şi taxe, beneficiază de resurse financiare pentru realizarea unor investiţii importante în dezvoltarea rurală.

SemtopClick pe poza pentru galerie!

Dificultăţi şi rigori tehnologice în lanul de hibridare

Cât priveşte caracteristicile din anul 2019 şi orizontul anului 2020, cele mai importante sunt reperele legate de tehnologii şi de condiţiile agro-meteorologice de producţie. „Anul 2019 a fost deosebit de favorabil culturii de porumb. Nu a fost nevoie să se intervină prea mult cu irigaţiile. Toate suprafeţele au fost recoltate într-un interval optim de umiditate pentru specificul unui lot semincer. Am trecut la etapa de prelucrare a seminţei şi, până la finalul lunii decembrie 2019, am căutat să încheiem calibrarea, în staţia companiei Remington, pentru care Semtop face lucrările de câmp”, menţiona Nicolae Berea, director tehnic Semtop Iaşi.

În anul 2019, nu au lipsit provocările pentru specialiştii agronomi, acestea manifestându-se încă din momentul semănatului. „Cel mai dificil a fost să găsim intervalul de timp pentru a semăna la momentul potrivit. Un lot de hibridare se seamănă cel puţin în două etape, existând hibrizi de porumb care se seamănă chiar şi în trei sau patru etape, în funcţie de stadiul de germinare a bobului în sol sau în funcţie de apariţia cotiledoanelor la suprafaţa solului. În cazul în care nu se respectă etapizarea semănatului, apar probleme la momentul înfloritului, în sensul că nu se poate asigura, la înflorit, o bună coincidenţă între apariţia mătăsii la forma mamă şi eliberarea polenului de către forma tată”, explica specialistul.

Din cauza ploilor în momentul semănatului, au avut câteva cazuri în care întârzierea etapelor de semănat a condus la situaţia în care, neavând polen în timpul înfloritului, bineînţeles, au apărut goluri pe ştiuleţi.

Agricultura românească poate redeveni o forţă în producerea de seminţe

Pentru anul 2020, una dintre priorităţile Semtop Iaşi este creşterea performanţelor din producţie, inclusiv pe baza principiilor de a avea aplecare spre inovaţie şi de a dovedi că mintea agronomului este deschisă spre nou. „De la an la an, mai ales ca urmare a receptării noutăţilor prezentate de către reprezentanţii companiilor de inputuri agricole, a analizelor şi a recomandărilor practice expuse de către aceşti specialişti deosebit de bine pregătiţi, chiar dacă sunt foarte tineri, simt că agricultura românească poate redeveni o forţă în producerea de seminţe în Estul Europei. În vremea studenţiei mele, când ni se vorbea despre hibrizi de porumb care în America aduc producţii de 20 tone la hectar, mi se părea ceva extraordinar. Acum, inclusiv în România se prezintă asemenea hibrizi şi, chiar recent, un reprezentant din România al companiei Corteva ne anunţa faptul că am putea avea acces la un nou hibrid cu un potenţial de producţie de 33,7 tone boabe la hectar, nivel obţinut practic tot în America”, mărturisea Nicolae Berea.

Având în vedere resursele extraordinare ale solurilor din ţara noastră, calitatea specialiştilor de aici (care, fără prea mari eforturi, deja obţin producţii de peste 17 tone de porumb la hectar) şi, desigur, posibilităţile actuale ale cercetării agricole de profil, care stau şi la îndemâna fermierilor noştri, avem toate şansele să fim în topul competiţiei în care ne aflăm atât în zona Mării Negre, cât şi la nivel european, cel puţin, consideră specialistul: „aceasta ar asigura şi eficienţa economică atât de dorită, mai ales că preţurile se formează la bursă, unde vin toţi marii cultivatori, în special cei din cele două Americi - unde consider că se dă ora exactă a porumbului. Or, când preţul nu creşte proporţional cu creşterea preţurilor inputurilor din România, şansa realizării eficienţei economice stă în sporirea producţiei şi a calităţii acesteia”, observa inginerul ieşean.

Loturi semincere şi pentru lucernă şi rapiţă

În anul de producţie 2019, în cadrul SC Semtop Iaşi, pe aproximativ 3.000 de hectare s-a produs sămânţă de porumb, iar sămânţă de floarea-soarelui s-a obţinut pe aproximativ 2.500 de hectare, unitatea răspunzând tuturor companiilor care au solicitat multiplicare de seminţe - naţionale şi internaţionale -, în staţia proprie asigurând inclusiv procesarea, tratarea şi ambalarea seminţelor. În cadrul Semtop Iaşi există deschidere pentru diversificarea activităţii de producere de sămânţă, în anul 2019 realizându-se şi loturi semincere de lucernă şi de rapiţă. Au produs în premieră şi un hibrid de secară, totul fiind structurat îndeosebi în funcţie de cerinţele companiilor proprietare ale soiurilor şi hibrizilor.

Nicolae Berea_b
Nicolae Berea: „Sunt aspecte profesionale importante pe care caut să le observ cât mai bine şi să le împărtăşesc cu colegii mai tineri, realizând discuţii aplicate la fiecare parcelă în parte, bineînţeles şi cu participarea reprezentanţilor companiilor pentru care realizăm seminţele. Conduita adoptată de noi este asemănătoare celei din care, de fapt, la rândul nostru am învăţat, respectiv aceea că nu căutăm vinovaţi, ci căutăm să înţelegem de ce au apărut anumite situaţii delicate şi să ştim ce măsuri să luăm, pentru a le evita, pe viitor. Sunt deosebit de bucuros de faptul că există tineri din ce în ce mai bine pregătiţi şi mai interesaţi de profesie”.

 

JUDEŢ FRUNTAŞ LA PRODUCŢIA DE SĂMÂNŢĂ DE FLOAREA-SOARELUI

În condiţiile în care judeţul Iaşi se înscrie în topul naţional al nivelului de producţie de seminţe, la floarea-soarelui livrând aproximativ 55% din cantitatea anuală de sămânţă obţinută pe plan naţional, pentru anul 2020 unitatea coordonată de Mihai Haraga şi-a propus realizarea de investiţii pentru menţinerea pe locul fruntaş în clasamentul producătorilor de seminţe de cereale şi plante tehnice şi, în general, doar pentru consolidarea afacerii dezvoltate pe malul Prutului. „Pentru moment, ne interesează strict investiţiile curente pentru realizarea unor performanţe înalte de producţie şi de prelucrare a seminţelor şi doar pentru a consolida ceea ce s-a investit până acum, ceea ce este foarte important pentru noi. De exemplu, la floarea- soarelui - specie la care judeţul Iaşi este în top pe segmentul de producere de sămânţă -, Semtop este în relaţie cu majoritatea fermierilor din zona Moldovei şi trebuie să onorăm perfect acordurile. Or, producerea de sămânţă la floarea-soarelui nu reprezintă o opţiune a oricărui specialist, ci doar a celor care deţin suprafeţe mari, deoarece există condiţia asigurării unui spaţiu foarte mare de izolare. Nu sunt mulţi cei care îşi permit acest lucru, aşa cum este în cazul producerii seminţei de porumb, unde distanţa de izolare impusă este de doar 250-300 metri. În plus, să nu uităm faptul că cea mai mare parte din sămânţa produsă în cadrul unităţii noastre este exportată”, preciza Nicolae Berea.


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1465 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?