Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2017, an bun pentru investiţii în agricultură

Publicat: 11 martie 2017 - 14:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii februarie a.c., Agricover Credit IFN a reunit peste şapte sute dintre cei mai mari fermieri ai României la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Naţionale Elita Fermierilor, cu tema „Tendinţe şi inovaţie în agricultură”. Fermierii prezenţi au reprezentat o suprafaţă însumând 700.000 de hectare de teren agricol, iar în centrul atenţiei a fost pusă agricultura, cu oportunităţile pentru acest an, inovaţiile şi noutăţile firmelor partenere în ceea ce priveşte seminţele, produsele de protecţie a plantelor sau fertilizanţii.

Au luat cuvântul specialişti ai firmelor Agricover, KWS Seminţe, Bayer, Belchim, Syngenta, Adama, Timac Agro, Dow AgroSciences, Arysta Lifescience şi Intermag, care şi-au prezentat noutăţile: soluţiile KWS Seminţe pentru schimbările climatice, importanţa erbicidării la porumb cu soluţiile Bayer, prezentarea Fornet Extra 6 OD - ultima noutate din portofoliul Belchim, nutriţie şi fertilizare cu Timac Agro, erbicidarea cerealelor cu produse Dow AgroSciences, biosoluţiile aduse de Arysta Lifescience şi îngrăşămintele Intermag pentru o agricultură modernă. Un accent important a fost pus însă pe oportunităţile de investiţii în agricultura din România.

Tendinţe şi inovaţie în agriculturăClick pe poza pentru galerie!

Apetit crescut pentru investiţii
Fondurile în creştere puse la dispoziţie de sistemul financiar din România sunt o dovadă a faptului că 2017 este un an bun pentru investiţii în agricultură. Fermierii vor avea la dispoziţie peste 37 de miliarde de lei, atât din partea băncilor, cât şi de la societăţile nebancare şi de la bugetul de stat prin MADR. Cea mai mare parte vine din partea băncilor, care alocă 14 miliarde de lei pentru investiţiile în agricultură, cu numai 4% peste nivelul de anul trecut, conform analizei realizate de Agricover Credit IFN. „Anul acesta avem pentru fermieri un miliard de lei disponibili pentru finanţare. MADR bugetează mai mult, dar în continuare avem plăţi întârziate şi controale frecvente. Băncile, în ciuda declaraţiilor, nu cresc semnificativ expunerea pe fermier, cu excepţia APIA şi a proiectelor finanţate prin fonduri europene. În România, este mai riscantă creditarea. Este deficit fiscal mult mai mare, există deficit comercial, vedem inflaţie în creştere. 2016 a fost un an bun pentru foarte mulţi fermieri. Aşteptăm dobânzi în creştere, de aceea cred că este momentul bun să investiţi acum”, a declarat Robert Rekkers, director general AgriFinance Agricover.
Lucrurile nu stau însă la fel de bine pentru costul finanţării. Se observă deja o tendinţă de creştere a ROBOR 6M de la minimul de 0,9% în septembrie 2016, la 1,11% în decembrie 2016. Se previzionează 2% pentru decembrie 2017, 3% în decembrie 2018 şi 4% în decembrie 2019.

Irigaţiile, o piaţă potenţială de 400 milioane de lei
Până în acest an, fermierii şi-au concentrat investiţiile în achiziţia de terenuri agricole şi de echipamente. „2017 este un an potrivit pentru investiţii. La echipamente şi implementuri estimez o piaţă de 2 miliarde lei pe an, în achiziţia de teren arabil, o piaţă de 1,5 miliarde lei pe an, iar în sisteme de irigaţii, piaţa estimată este de 200 milioane lei pe an. Investiţiile private în sisteme de irigaţii au crescut de la 40 milioane de lei în 2011, la peste 200 milioane lei în 2016, iar piaţa potenţială pentru investiţiile în irigaţii se aşteaptă cel puţin să se dubleze, la 400 milioane lei”, a declarat Robert Rekkers. Costurile unui sistem de irigare eficient se ridică la cel puţin 1.000 euro/ha. „Teren câştigă irigaţiile prin picurare”, susţine Robert Rekkers.

Consultanţă pentru afacerile mici şi mijlocii
Cu soluţii financiare pentru fermieri au venit şi reprezentanţii BERD. „Strategia BERD în agribusiness se concentrează pe patru obiective. Unul este asigurarea securităţii alimentare, dorim să contribuim la creşterea productivităţii totale în ţările în care suntem prezenţi. Credem că în România mai este mult loc pentru creştere. Suntem deocamdată la jumătate din media ţărilor dezvoltate vest-europene. Al doilea obiectiv este sprijinirea maximizării impactului de tranziţie, ne dorim să avem cu precădere investiţii care au o componentă cu integrare pe verticală. Ne dorim o abordare investiţională sustenabilă, vrem să folosim tehnologii prietenoase cu mediul. Şi nu în ultimul rând, sprijinim dialogul politic. În România, în 2016 am avut investiţii de peste 20 de milioane de euro. Multe investiţii sunt în zona de procesare suplimentară”, a declarat Andrei Svoronos, banker principal pentru Europa Centrală şi de Sud-Est al BERD.
O soluţie propusă de BERD este programul de consultanţă pentru afacerile mici şi mijlocii. „Granturile sunt în medie de 50% din costul net al unui proiect de consultanţă, maxim 10.000 de euro. Una din condiţii este să fie firmă cu capital majoritar românesc şi privat”, a spus Daniela Marin, directorul programului BERD Small Business Suport.

Planurile Agricover pentru 2017
Între 2013 şi 2017, preţurile inputurilor au crescut cu 14%, cu o medie de 2-3% pe an. „Costurile cresc, iar veniturile nu sunt sigure. De aceea încercăm să aducem soluţii de minimizare a costurilor şi în acelaşi timp o tehnologie care să permită obţinerea unei producţii ridicate. Venim cu alte patru produse noi: un fungicid pe bază de strobilurină pentru cereale, un fungicid pentru rapiţă şi floarea-soarelui, un erbicid pentru cereale şi un erbicid pentru porumb. Sunt produse consacrate, dar şi produse noi care sunt testate şi pentru care garanţia calităţii nu este pusă la îndoială”, a declarat Ghiţă Pinca, director comercial Agribusiness Agricover.
Din punct de vedere al strategiei companiei, 2017 este destinat dezvoltării segmentului de distribuţie. „În 2017 ne propunem creşteri importante în segmentul de distribuţie, venim cu soluţii, cu produse noi cu soluţii tehnologice”, a spus Daniel Florescu, director general Agribusiness Agricover. La divizia de cereale vor să-şi consolideze rolul de originator şi ca însilozari. Printre ţintele pentru 2017 sunt introducerea unor produse noi în portofoliu, identificarea unor soluţii inovatoare pentru fermieri, creşterea numărului de clienţi şi a volumelor tranzacţionate.

 

CREDITE PENTRU MOTORINĂ
Pentru acest an, Agricover propune fermierilor programul FRATE, o inovaţie care le poate aduce motorina necesară la momentul potrivit. „Este o soluţie care rezolvă două chestiuni: disponibilitatea oricărei cantităţi când este nevoie şi termenul de plată flexibil - la primirea facturii sau oricând până la recoltă”, a declarat Lucian Neagu.


UN MILIARD DE LEI PENTRU FERMIERI, ÎN 2017
Şi pentru divizia de finanţare a Agricover există planuri mari în acest an. „Ne-am propus să avem peste 2.400 de fermieri creditaţi, vom deschide încă două sucursale - la Timişoara pentru regiunea Banat şi la Craiova pentru Oltenia. Ne-am propus să creştem echipa de teren. 400 milioane de lei sunt puşi la dispoziţie pentru capital de lucru, 200 milioane de lei în plafoane speciale de motorină, la care se mai adaugă 400 milioane de lei în credite pentru inputuri. Un miliard de lei cu care vine Agricover pentru fermieri, în 2017”, a anunţat Lucian Neagu, director comercial AgriFinance Agricover.

 Robert rekkers

Robert Rekkers: „2017 este ultimul an cu dobânzi mici. Până în 2018 proiectăm creşteri până la 4% la dobânda de referinţă ROBOR 6M. Mesajul principal este să profitaţi acum, pentru că mai aveţi acces la finanţarea ieftină. Este momentul bun să investiţi acum!”

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 682 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?