Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

20 de ani cu Naturevo

Publicat: 30 decembrie 2019 - 15:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii noiembrie a.c., cei 92 de angajaţi ai companiei Naturevo au sărbătorit 20 de ani de activitate. Un moment festiv potrivit pentru a face un bilanţ al activităţii, dar şi pentru a vorbi despre perspectivele următoarelor două decenii.

În exclusivitate pentru revista Ferma, Ioan Enoiu, directorul general al companiei, ne-a vorbit despre cum a impactat Naturevo piaţa inputurilor pentru agricultură.

20 de ani cu NaturevoClick pe poza pentru galerie!

Ferma: Sărbătoriţi 20 de ani de activitate şi spuneţi că „viitorul este agricol”.
Ioan Enoiu: Da, este sloganul nostru actual, dar următorul va fi acesta: “Agricultură inteligentă cu precizie” şi va include toate conceptele pe care noi le-am lansat până acum: FLEXITECHagro, Evoclima, 00 reziduuri, Naturevo ECO şi Naturevo Inovaţie. Pentru că deja utilizăm elemente ale agriculturii de precizie care trebuie înglobate într-o gândire inteligentă. Gândirea inteligentă presupune utilizarea tuturor elementelor de precizie, la care trebuie să se adauge o gândire care să ia în calcul elementele de climă, de sol, cele care ţin de schimbările climatice în mod deosebit şi ceea ce este necesar pentru a obţine o producţie curată, durabilă, performantă economic.

Ferma: V-aţi numărat printre primii specialişti care atrăgeau atenţia asupra schimbărilor climatice ca factor limitativ al producţiei. Dintre toţi aceşti factori limitativi, dumneavoastră subliniaţi în prezent, mai mult ca niciodată, importanţa arsurilor care au loc la nivelul pantelor.
Ioan Enoiu: Orice cultură este afectată de arsurile solare generate atât de radiaţiile ultraviolete, cât şi de radiaţiile infraroşii. Situaţia aceasta se poate într-un fel atenua, dacă ştim ce soluţii să aplicăm. Spre exemplu, o nutriţie echilibrată, în care să nu exagerăm cu azotul, să mergem cu foarte mulţi cationi sau fosfor mult mai activ decât fosforul pe care noi îl dăm astăzi, microelemente şi oligoelemente foarte importante în hrană, ca să nu mai fie afectate de arsuri. Apoi, trebuie să dăm plantei posibilitatea să-şi aranjeze grăunciorii de clorofilă în aşa fel încât arsurile să nu afecteze suprafeţe mari. Astăzi există soluţii multiple de evitare a arsurilor solare, în primul rând de prevenire, dar şi de refacere rapidă a ţesuturilor după apariţia arsurilor. Acolo unde am intervenit, culturile arată mult mai bine şi în final dau producţii mai bune, mai de calitate.

Ferma: Care credeţi că a fost produsul Naturevo cel mai apreciat de fermieri în aceşti 20 de ani de activitate?
Ioan Enoiu: Sunt mai multe produse. În protecţia plantelor au fost produse de la mai multe companii, dar noi am introdus în România fertilizanţii foliari, cum sunt cei din gama EVO, am introdus biostimulatori, gen ROOTIP, KERAFOL. Astăzi, numărul unu în valoarea businessului Naturevo este Kerafol. Un stimulator gândit şi produs la cererea noastră de către un partener. Chiar dacă mai sunt pe piaţă produse asemănătoare, combinaţia noastră de substanţe active este unică.

Ferma: Cum vedeţi agricultura peste 20 de ani?
Ioan Enoiu: Despre agricultura din România îmi este greu să spun, pentru că poate exista şi situaţia în care jumătate din pământul românesc care nu mai este al românilor, fiind cumpărat de străini, să se degradeze. Dar trebuie să recunoaştem că şi noi l-am stricat, cu îngrăşăminte neraţionale, cu lucrări mecanice neraţionale şi mai ales cu produse de protecţia plantelor neraţionale. Dacă vreţi să vorbim în special de erbicide, s-au folosit atrazinice, triazinice în neştire şi am stricat echilibrul foarte mult.
Ca să fac o predicţie pentru viitor, trebuie în primul rând să ne gândim cum vedem România în 5 ani, 10 ani, 20 de ani. Ca să vedem România într-un fel, ar trebui să avem cât mai multe schimbări de jos în sus, dar mai ales de sus în jos. Cei care sunt sus ar trebui să nu-i încurce pe cei care vor să facă schimbarea în bine de jos. Pentru că astăzi foarte multe schimbări în bine, posibile de jos, sunt blocate de către cei de sus. Vedeţi că la nivelul UE sunt nişte lucruri absolut incredibile. În pofida evidenţei ştiinţifice, Parlamentul European, Comisiile Europene din Parlament iau decizii împotriva agriculturii. Dacă mediocritatea politică va continua să domine ştiinţa, suntem într-un mare impas şi în 20 de ani am putea să secătuim pământul şi să involuăm.
Lupta împotriva organismelor modificate genetic, lupta împotriva unor substanţe active care în altă parte se utilizează cu mare succes, neonicotinoidele, glifosatul, toate aceste lucruri negândite vor face ca fermierul european să nu mai fie competitiv. Dacă 60-70% din populaţia globului sau şi mai mult se orientează către biotehnologii, iar UE este împotriva acestor rezultate, atunci UE va rămâne în urmă. În 20 de ani am putea fi noi în locul zonelor înapoiate din Africa, India etc.
Vedeţi, euroscepticii nu sunt eurosceptici degeaba. Sunt eurosceptici din cauza influenţei negative a celor care cred că ei pot să dirijeze politic nişte lucuri care nu pot fi dirijate decât profesional şi profesionist.


A consemnat Patricia POP

logo-Naturevo_b
Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 736 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?