Hortensia este o plantă perenă, care are un aspect de arbust, cu o înălțime cuprinsă între 50-150 cm. Există însă și varietăți care pot să ajungă și la 3 m înălțime! Ea poate fi cultivată atât în grădină, cât și în ghiveci, tip container, ca și plantă de apartament.
Hortensia este toxică pentru om, de aceea este bine, atunci când îngrijiți planta, să purtați mănuși. Cele mai toxice părți, sunt mugurii și frunzele.
În comparație cu alte flori de grădină, Hortensia nu este o planta foarte pretentioasa. Are însă nevoie de anumite condiții pentru a crește viguroasă și a înflori frumos și anume:
Pentru a se dezvolta armonios, plantele de hortensie se vor planta la o distanță de minim 120 cm una de alta. Perioada ideala de plantare a hortensilor, este toamna. Groapa în care urmează să plantați Hortensia, trebuie să fie de două ori mai mare, față de rădăcina plantei. După plantare, faceți un mic mușuroi de 5-6 cm în jurul tulpinii.
În ce privește solul, hortensia se adaptează la mai multe tipuri de sol, însă este recomandat ca acesta să fie fertil, cu un drenaj bun. Se pot folosi amestecuri formate din părți egale de pământ de flori sau pământ de frunze+nisip+turbă.
Hortensia este una dintre puținele specii de plante ale cărei flori au culori diferite în funcție reacția solului. Astfel, dacă doriți să schimbați culoarea florii de hortensia, este suficient să modificați pH-ul solului, și anume: dacă vreți să aveți flori albastre sau mov trebuie să aveți un pH între 4 și 4,5; dacă vreți să obțineți flori roz sau roșii, pH-ul trebuie să fie între 5 și 5,6 iar între 5,5 și 6, o să aveți flori albe.
Hortensia este o mare iubitoare de apă. În ce privește udarea, hortensia trebuie udată în permanență, astfel încât pământul să fie reavăn. In general, se udă o dată pe săptămână primăvara și toamna și de două ori pe săptămână în perioada verii, cu excepția zilelor caniculare, când trebuie udată zilnic. Nu trebuie sa lăsați hortensile să se ofilească, în special primăvara dacă nu plouă suficient, deoarece atunci se formează mugurii, iar dacă aceștia se ofilesc, hortensia nu va mai înflori în timpul verii.
În ce privește fertilizarea, puteți să folosiți un îngrășământ granulat, special conceput pentru hortensii sau un îngrășământ lichid pentru plante cu flori. Nu folosiți îngrășăminte care au un conținut ridicat de azot, deoarece planta nu va înflorii. Cel mai bine este însă să folosiți îngrășăminte naturale, de tipul compostului, al mraniței sau turbă sau chiar resturi de coji de fructe și legume.
Planta se va fertiliza direct la rădăcină, o dată la începutul primăverii, în februarie-martie și o dată în timpul perioadei de înflorire, adică în iunie-august.
Pentru a stimula planta să crească și să înflorească, aceasta se tunde. Tunderea se va face prin „ciupirea” vârfurilor nou crescute primăvara, până la nivelul primilor muguri. La plantele mature, acestea se vor menține viguroase și productive mai mult timp prin îndepărtarea tulpinilor mai bătrâne. Nu tăiați însă tulpinile de culoare maronie toamna, deoarece acestea vor fi cele care vor înmuguri cel mai puternic în primăvara următoare. De asemenea, nu tăiați nici florile ofilite, deoarece pe timpul iernii, acestea vor proteja lăstarii tineri.
Inmulțirea hortensiei, se poate face prin trei metode:
Metoda divizarii rădăcinilor, se poate aplica în cazul plantelor mature. Aceasta se face primăvara, înaine de pornirea în vegetație. Rădăcinile se vor separa cu atenție, evitând ruperea lor, după care acestea se vor planta și se vor uda foarte bine.
Inmultirea prin lăstari este cea mai simpla. Începând din februarie și până în iunie, se taie lăstarii nou formați și se plantează direct în pământ. Tăierea se face obligatoriu sub câțiva muguri.
Pentru înmultirea prin marcotaj, se va proceda astfel: vara, se sapă o groapă în apropierea hortensiei, cu atenție să nu tăiați rădăcinile plantei; după care, îndoiți o tulpină fară să o rupeți și îndepărtați o porțiune de coajă de aproximativ 2,5 cm cu un cuțit bine ascuțit, în zona în care tulpina atinge pământul; acoperiți apoi cu pământ zona îndoită, lăsând o porțiune de cca. 30 cm de tulpinî în afară; în toamnă, o să vedeți că tulpina respectivă are rădăcini și este gata de plantare.
Pe timpul iernii, plantele de hortensie rezista până la -15◦C. Totuși, este necesar să le protejați suplimentar, mai ales dacă aveți butași nou plantați sau tulpinilor marcotate. Cel mai simplu este să faceți un mușuroi în jurul tulpinii de hortensia au folosiți frunze. Pentru plantele mature, puteți lega în jurul tulpinii o folie de plastic sau un sac din pânză.
În privința bolilor și a dăunătorilor, Hortensia este o plantă destul de rezistentă, însă poate fi atacată de câteva boli și dăunători și anume: de ciuperci (Botrytis cinerea) care se pot forma în sol, la nivelul rădăcinii, în cazul udării excesive. Aceste ciuperci reduc capacitatea plantei de a absorbi apa și elementele nutritive. Dacă observați că planta începe să se ofilească, deși pământul este umed, aplicați un fungicid. O altă boală este Făinarea care apare ca niște pete albicioase, de forme și dimensiuni neregulate, pe plante și butașii tineri. Este bine să aplicați un fungicid pe bază de sulf.
Dintre dăunători, acarienii și afidele sunt cei mai răspândiți. Pentru acarieni, puteți de aplicați Nissorun sau Milbeknock iar pentru afide, Faster.
Mai jos aveți video explicativ.
Acest articol face parte din proiectul "La grădina Ritei" inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă, de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.
Vă dorim spor!