Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Boli păguboase pentru roșii: mana, ofilirea bacteriană și putregaiul cenușiu + VIDEO

Publicat: 18 iulie 2018 - 15:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din cauza condițiilor climatice din ultima vreme la roșii apar câteva boli păgubitoare, și anume: mana, ofilirea bacteriană și putregaiul cenușiu.

Mana

Mana este o boală care atacă majoritatea fructelor și legumelor (ardei, vinete, cartofi, castraveți, roșii). Provoacă pagube mari și este cea mai întâlnită boală la tomate.

mana-rosiilro-frunze_b

Cauze: ploi, umiditate atmosferică ridicată, aerisire deficitară.

Cum se manifesta?

Boala apare pe toate organele plantei: frunze, tulpini, flori, chiar și frunct.

Primul semn al apariției manei îl vedem pe frunze, unde apar pete care la început au culoare verde – gălbuie, iar mai apoi, se brunifică și se usucă. Dacă umiditatea din aer este ridicată, pe partea inferioară a frunzelor apare un puf albicios.

Dacă apare pe tulpină, o identificăm după petele brune. De asemenea, tulpina se frânge ușor și uneori putrezește.

Apariția manei pe fructe o identificăm la nivelul de inserție al pedunculului (codița) sub forma unor pete circulare care se extind și se brunifică cuprinzând întregul fruct.

Cum tratăm planta afectată de mană

  • Dacă depistați mana, rupeți toate fructele și frunzele afectate iar apoi distrugeți-le. Este important să nu intre în contact cu alte plante sănătoase, inclusiv foarfeca cu care ați tăiat planta bolnavă trebuie dezinfectată.
  • Nu cultivați roșii lângă cartofi sau pe un sol pe care au fost cultivați cartofi în anul anterior, deoarece fac parte din aceeași familie și au aceleași boli.
  • Se realizează tratamente cu unul dintre următoarele produse: Ridomil – este un tratament de tip sistemic și îl putem folosi doar până ce fructele încep să se coacă, deoarece necesită o perioadă de repaus de minim 10-14 zile; Bravo 500 SC 0,15% - este un tratament prevenitv, iar timpul de așteptare de 3 zile; Alcupral 50 PU.

Ofilirea bacteriană / cancerul bacterian

Atacă întreaga plantă, începând cu frunzele de la bază care încep să se păteze și să se usuce până când boala ajunge în vârful plantei.

ofilirea-bacteriana-petiol-indreptat-in-jos_b

Pe frunze se manifestă sub forma unor pete circulare de culoare galbenă – maronie. Un alt indiciu o reprezintă codițele frunzelor (pețiolul)  îndreptate în jos.

Pe tulpină apar dungi de culoare brună. În dreptul acestor dungi apar „răni” deschise (vezi imaginea de mai jos).

ofilirea-bacteriana-rana_b

Dacă sunt atacate florile, acestea se ofilesc. La fructe poate să apară fie la nivelul inserției pedunculului, fie pe fructe. Dacă apare pe peduncul, atunci, fructul nu are un format exterior care să dea de gol apariția bolii. În schimb, semințele acestui fruct sunt brunificate și au puterea de germinație foarte scăzută. Pe fruct, boala, apare sub forma unui punct în jurul căruia se formează un cerc albicios și proeminent.

Cum tratăm planta afectată de ofilirea bacteriană

  • Smulgeți plantele atacate, după care le aruncați sau le ardeți.
  • Există și trataemente chimice pentru combaterea bolii. Acestea sunt, în general, pe bază de Mancozeb (cel putin 50% concentratie).

Putregaiul cenușiu

Putregaiul cenușiu ste una dintre cele mai păgubitoare boli ale roșiilor, atacând frunzele, tulpinile dar și fructele acestora. Apare, în special, în cazul legumelor cultivate în spații protejate (sere, solarii), dar și în câmp în anii ploioși. Boala este favorizată de umiditatea din aer crescută, lipsa aerisirii și udarea excesivă.

Pe fruct boala se manifestă prin pete circulare, în mijlocul cărora va apărea o culoare albicioasă, semn că fructul este putrezit în totalitate.

putregaiul-la-rosii_b

"Prevenția, cel mai bun tratament"

  • Boala apare datorită umidității crescute. Astfel, pentru a preveni, trebuie să aerisiți cultura prin desfrunzire și copilire, înlăturarea buruienilor și plantarea răsadurilor la o distanță mai mare între ele.
  • Când folosiți tratamente chimice încercați să alternați produsele între ele petru a nu se crea rezistență.

Mai jos aveți video explicativ.

Acest articol face parte din proiectul "La grădina Ritei" inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.

Vă dorim spor!

Vizualizat: 15605 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?