Cum putem folosi zațul de cafea, cojile de banană, sarea și altele în grădină? Astăzi vă arătăm 10 trucuri simple și naturale la îndemâna oricui de folosit în grădina de lângă casă.
1. Coji de ouă - Este un îngrășământ foarte bun pentru plante. Utilizare: Le spălați, le uscați, le mărunțiți, iar praful obținut îl împrăștiați pe sol sau îl adăugați în apa cu care veți uda plantele.
2. Zaț de cafea - Îl uscați și îl împrăștiați pe sol. Acesta revigorează plantele și ajută la afânarea solului.
3. Cenușă - Este un îngrășământ natural valoros, întrucât cenușa este bogată în fosfor, potasiu și calciu, ce ajută la creșterea plantelor. Aceasta poate fi împrăștiată direct pe sol fie iarna, fie primăvara devreme într-un strat subțire sau poate fi incorporată în mix-ul de sol.
4. Zahăr - Primăvara, pentru a ajuta plantele să intre în sezonul cald, când acestea de obicei și înfloresc, este bine să puneți o lingură de zahăr într-un litru de apă și să udați plantele pentru o înflorire abundentă. De asemenea, apa cu zahăr ajută foarte mult la atragerea bondarilor, buburuzelor și altor insecte folositoare care ne ajută la polenizare și la combaterea dăunătorilor, mai precis, a afidelor.
5. Coji de banană - Acestea sunt un îngrășământ valoros pentru plante și în special pentru flori, bananele fiind bogate în potasiu ajută la înflorire. Cojile le puteți folosi crude, uscate sau mărunțite. De obicei se pun la rădăcina plantei.
6. Arpagic și usturoi lângă legume - Plantarea arpagicului sau a usturoiului lângă legume, ajută la îndepărtarea dăunătorilor, în special a afidelor.
7. Plantarea de flori și plante aromatice în grădină - Ajută la atragerea insectelor folositoare, care ne vor ajuta în polenizare.
8. Sare - Dacă vă confruntați cu melci de grădină sau cu limacși puteți folosi sare, var nestins sau praf. Trebuie să creați în jurul grădinii o perdea de protecție cu una dintre aceste substanțe.
9. Bere - Melcii adoră mirosul de bere, iar dacă vreți să scăpați de aceștia este suficient să puneți bere într-o farfurie pe care o lăsați peste noapte în grădină. A doua zi veți găsi melcii înnecați în bere.
10. Fritillaria și laptele cucului - Dacă aveți probleme cu cârtița în grădină, trebuie să știți că nu o puteți omorî, întrucât este protejată de lege. Puteți să o îndepărtați cu ajutorul plantelor fritillaria și laptele cucului a căror miros le va îndepărta.
VIDEO EXPLICATIV:
Acest articol face parte din proiectul "La grădina Ritei" inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă, de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.
Vă dorim spor!