Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vasile Priceputu face bani frumoşi cu lucerna

Publicat: 23 noiembrie 2021 - 17:33
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Câmpia Bărăganului, fermierul cultivă de mai mulţi ani această „regină” a plantelor furajere, din cel puţin două motive: cererea ridicată de pe piaţă şi profitabilitatea culturii. Recent a investit într-o fabrică de procesare a lucernei.

Fermierul Vasile Priceputu are în curs de finalizare un proiect de investiţii de aproape 4 milioane de euro, constând într-o fabrică de deshidratare a fânului de lucernă, cu o capacitate de producţie de 25.000-45.000 tone/an. Acest obiectiv pus în operă vine în contextul în care cererea mondială de lucernă este pe un trend ascendent. În plus, Vasile Priceputu este unul dintre marii cultivatori de lucernă din zona Însurăţei-Dropia din Câmpia Bărăganului.

„În august-septembrie am făcut, deja, primele probe tehnologice «la cald», în care am reuşit să procesăm câteva sute de tone de lucernă. Calitatea producţiei este extraordinară, mai avem de finalizat partea de construcţie şi în luna mai anul viitor să inaugurăm fabrica”, susţine fermierul.

procesare lucerna 01_b

 

PRINTRE PRIMII EXPORTATORI DE LUCERNĂ ÎN ŢĂRILE ARABE

 

Ideea de a investi şi de a se implica activ în acest domeniu de nişă nu este nouă. În urmă cu 12 ani proprietarul companiei Pricons Agriculture a vândut lucernă în ţările arabe. „Nu ştiu dacă am fost primul, dar sigur am fost printre cei dintâi exportatori de lucernă din România. În 2009, am proiectat şi construit o presă rudimentară cu ajutorul căreia am recompresat baloţii mici de lucernă, realizaţi de balotierele clasice, tradiţionale. În trei ani am exportat 7-800 tone de fân în ferme (de creştere a cailor, cămilelor şi vacilor de lapte) din Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Kuweit!”, explică Vasile Priceputu.

lucerna procesata 01_b 

A RENUNŢAT SĂ MAI LUCREZE TRADIŢIONAL...


... şi a ridicat afacerea la standarde europene. „Mi-am propus să fac o investiţie pe model spaniol, care presupune o altă tehnologie, diferită de cea clasică, şi anume preluarea lucernei din câmp cu remorci tehnologice, deshidratarea ei la fabrică şi, în final, obţinerea unor baloţi mari, paralelipipedici, undeva la 750 kg fiecare. Am aşteptat un moment ca acest tip de investiţie să poată fi finanţată prin PNDR şi în 2018 am depus proiectul”, precizează Vasile Priceputu.

vasile-priceputu-1a-e1435269305455_b

Sunt convins că România va conta pe harta agriculturii mondiale abia în momentul în care va exporta hrană pentru oameni, nu pentru animale, VASILE PRICEPUTU, om de afaceri şi fermier în Câmpia Bărăganului.


O IDEE DE AFACERE DE MILIOANE


Aşa a prins viaţă o idee care valorează 4 milioane de euro (50% sunt fonduri europene şi 50% contribuţie din fonduri proprii), materializată în achiziţionarea de echipamente şi utilaje tehnologice, în construcţii industriale specifice.
Pentru a asigura front de lucru fabricii de procesare, fermierul cultivă (împreună cu alţi producători) circa 300 hectare cu lucernă, cu şanse de a dubla suprafaţa în următorii ani.

„Ideea mea este să conving cât mai mulţi agricultori din zonă să cultive lucerna şi să-i atrag într-un parteneriat de lungă durată. În acest business le asigur un venit corect, le pun la dispoziţie sămânţa, tehnologia (eventual şi inputuri) şi le uşurez munca, luându-le din responsabilităţile producerii de lucernă, realizând: cositul, răvăşitul, strânsul şi preluarea lucernei cu remorci specializate. Practic, costurile cultivatorilor înseamnă: pregătirea solului, semănatul şi aplicarea de îngrăşăminte, iar pe vegetaţie, irigarea, fertilizarea foliară şi tratamentele, dacă e cazul. Deja, am încheiat un contract pentru o lucernieră de 80 ha”, explică Vasile Priceputu.

un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 8506 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciobanu
|
11. 24, 2021. Wednesday 10:27

Vreau sa înființez 200 hlucerna aștept sugestii și reguli pt însămânțare

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?