Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un bun manager la Goodwood

Publicat: 24 ianuarie 2017 - 14:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tim Hassell, coordonatorul fermei ecologice Goodwood, din Marea Britanie, a venit pentru prima dată în România în noiembrie 2016 pentru a le prezenta fermierilor noștri modelul său de afacere, în cadrul primei ediții a forumului internațional de agricultură RALF 2016. 

A început să lucreze în agricultură de la vârsta de 7 ani, iar acum, la 48 de ani, conduce o fermă ecologică întinsă pe 1375 hectare, cu producție integrată și cu un nume binecunoscut în localurile londoneze. De altfel, Tim Hassell a fost desemnat și fermierul anului 2015 în Marea Britanie.

Ferma lui Tim HassellClick pe poza pentru galerie!

Agricultura a învins metalurgia
„M-am născut în 1968 în Sheffield, sunt căsătorit și am doi copii. Provin dintr-o familie de fierari, am avut și eu șansa să lucrez în metalurgie, dar nu mi-a plăcut. Am ales agricultura, unde am început să lucrez la vârsta de 7 ani. La 16 ani am plecat de acasă și am lucrat YTS, o schemă de ajutor pentru tineret, care îi sprijinea pe tinerii fără experiență să intre în agricultură. Am absolvit colegiul Broomfield, am făcut mai multe cursuri universitare și mi-am luat diploma în agricultură. Mi-am început cariera lucrând la diferite ferme în Marea Britanie, în diferite sisteme. Am avut și activități de creștere a animalelor și de cultură mare. Am devenit manager de fermă la Sentry Farming în Northumberland, apoi am trecut la Leverstock Park, unde am stat trei ani. Am văzut ce înseamnă agricultură organică, apoi am devenit manager general la Goodwood, unde sunt astăzi”, a explicat Tim Hassell parcursul său în lumea agricolă.
În prezent, Goodwood este mai mult decât o fermă zootehnică sau de cultura mare. Este un domeniu de 12.000 de acri, cu mai mulți proprietari, cu spații de agrement, de cazare, cu terenuri de sport. „Aproximativ un milion de oameni trec anual pe la Goodwood în fiecare an. Nu este vorba numai de agricultură, este o ușă deschisă pentru mulți oameni și multe activități”, a spus Tim Hassell. Iar ferma ecologică este doar o parte a acestui domeniu. Are o suprafață de 1.375 ha, un efectiv de două sute de vaci de lapte, din care 50 tineret, 1.400 de oi de reproducție, 45 de scroafe de reproducție și patru sute de hectare de culturi furajere.

Lapte ecologic din pajiște
Ferma de vaci de lapte a fost înființată în anul 2012, cu un efectiv propriu. Au împerecheat femele din rasa de lapte Shorthorn cu tauri Sussex, cu scopul de a obține vaci cu o producție mare de lapte, care să nu aibă nevoie de concentrate pentru a-și hrăni vițeii, fiind suficient doar pășunatul. „Avem fătări pe tot parcursul anului, cu o rată de înlocuire a efectivului de 25%. Pentru prăsilă avem un taur de carne din rasa Sussex”, a explicat fermierul. Poducția medie este de 6.000 litri/vacă/an, cu grăsime de 4,3% și proteină de 3,4%.
„Trebuie să țineți cont că facem agricultură organică. Avem o tonă de furaj concentrat pe an pe vacă. Iarna le hrănim cu iarbă, trifoi roșu, alte plante furajere, plus un concentrat de cereale pe care-l producem noi. La sfârșitul lunii februarie scoatem vacile la pășune, până în luna octombrie. Încercăm în acest fel să folosim animalele și pentru a fertiliza pentru producerea furajelor. Vrem să creăm un sistem integrat cu animalele pe care le avem”, a explicat Tim Hassell o parte a managementului fermei de vaci de lapte.
Aproximativ 92 la sută din lapte este îmbuteliat sau transformat în brânză. Animalele pentru abatorizare sunt finisate până la vârsta de 30 de luni, cu o greutate a carcasei zvântate de 550 kg.

Țintă pentru sectorul suin: 18-20 de purcei/scroafă/an
Afacerea în sectorul suin a pornit în urmă cu patru-cinci ani, iar în acest moment la Goodwood se cresc 45 de scroafe, cu doi masculi. Femelele privin din încrucișarea rasei Old Spot cu Saddleback, iar pentru prăsilă se folosește Marele alb. În furajare utilizează un mix de cereale din producție proprie, însă în cea mai mare parte a anului, porcii sunt liberi pe pășune. „Avem un sistem (de pășunat - n.r.) radial cu mai multe adăposturi iar în zona centrală putem să rotim animalele, se mișcă constant de pe un loc de pășunat pe altul”, a explicat fermierul.
Finisarea se face la 7-8 luni, la o greutate medie de 90-110 kg. „Afacerea cu porci aduce un venit fantastic, ei reprezintă un activ excelent pentru orice operațiune de creștere a animalelor. Vrem să producem cam 18-20 de purcei pe scroafă pe an”, a spus Tim Hassell.

Procesarea crește valoarea fermei
Cele 1.400 de oi pe care le dețin produc miei pe tot parcursul anului. „Vrem să producem miei proaspeți pentru abator în fiecare săptămână. Nu-i hrănim decât cu iarbă, trifoi și secară. Avem o suprafață cultivabilă de 400 ha, facem rotația culturilor, dar facem și pășune. Producem totul intern. Avem culturi de orz, ovăz, secară și grâu. Toate resursele folosite sunt produse de noi. În structura anului agricol 2016-2017 avem orz pe 75 ha, ovăz pe 70 ha, secară furajeră pe 60 ha și pe restul grâu”, a spus Tim Hassell.
Cheia succesului este deținerea unor unități de procesare. „Adăugăm valoare pentru fiecare lucru pe care-l producem. Avem un tanc de lapte, facem trei tipuri de brânză, avem patru măcelari angajați cu normă întreagă și, în colaborare cu berăria, facem trei tipuri de bere. Avem propriile evenimente. Facem tot ce putem pentru a ne proteja de fluctuațiile de preț”, ne asigură fermierul britanic. În Londra, au propriile rețele de distribuție, carnea de vită este trimisă de trei-patru ori pe săptămână la restaurantele londoneze, iar la abator, săptămânal pleacă 15 porci.

 

 

PARC DE UTILAJE RESTRÂNS
Ferma Goodwood lucrează cu șase tractoare, două încărcătoare, un plug cu 6 trupițe, o semănătoare combi de 4 metri lățime de lucru, o combină, o cositoare, o remorcă de încărcare, un tanc de îngrășăminte organice. „Nu avem foarte multe echipamente, avem tractoare, încărcătoare, nu facem arătură foarte adâncă pentru că suntem pe agricultura organică. Controlăm tot procesul. Avem un rezervor de fertilizant organic și putem să-l împrăștiem acolo unde este nevoie”, a explicat Tim Hassell.

Tim Hassell
Tim Hassell: „Dacă aveți o idee de dezvoltare sau de produs nou, profitați de ea. Nu lăsați nici o ocazie să vă scape. În acest fel vă veți putea dezvolta”, este sfatul fermierului anului 2015 în Marea Britanie pentru agricultorii români.

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 382 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?