Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Suveranitate alimentară, la Răchiteni

Publicat: 06 martie 2017 - 13:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

De la mica fermă de porci, din anul 2007, la Răchiteni, locul de baştină al proprietarului grupului Marcel, s-a ajuns astăzi la o fermă modernă, în care sunt crescuţi anual aproximativ 30.000 de porci cu genetică performantă, cu un status de sănătate foarte bun şi fără a utiliza antibiotic. 

În fapt, se asigură materia primă pentru fabrica de la Răchiteni, care are o capacitate de producţie de 40 tone/zi şi de 10 tone pentru un singur produs. De asemenea, unitatea mai deţine, la Roman, în judeţul Neamţ, o fabrică de Lohn cu o producţie de 20 tone/zi.

Marcel (dreapta) - fiul Emi (stg)Click pe poza pentru galerie!

În premieră, mozzarela produsă în stil italian
Noua fabrică de salamuri şi de produse crud-uscate, finalizată recent, se află în faze tehnologice, activitatea fiind supravegheată de specialişti din Italia. Am ajuns în vizită la fabrica de la Răchiteni exact în ziua în care a fost obţinută, în premieră, mozzarela coaptă în cuptor din cărămidă, adică în mod autentic italienesc. ”Partenerii noştri italieni supraveghează fiecare fază tehnologică pentru a avea garanţia că din start lucrurile sunt bine însuşite şi că produsul va fi obţinut după cum îi este reţeta, spre a se situa în top în Europa. Astăzi, de exemplu, finalizăm probele pentru un produs nou la noi, respectiv mozzarela în cuptor din cărămidă. Este un preparat după o reţetă italienească veche şi nota foarte bună dată de sprcialiştii italieni ne încântă. Dau rezultate strădaniile noastre de a obţine în fermă carne curată şi hotărârea de a nu vinde carne proaspătă, carne în carcasă sau porc viu. Doar în magazinul de la poarta unităţii oferim spre vânzare o cantitate mică de carne proaspătă. În rest, folosim totul aici, în fabrică. Produsul nostru trebuie să hrănească bine, sănătos şi încântător atât consumatorul român, cât şi pe cel din străinătate. Apropos, astăzi, aproximativ 40 la sută din producţie merge în afara României, în ţări precum Anglia, Germania, Franţa, Cipru etc.”, menţiona Marcel Iacob.

În clubul select al producătorilor europeni
Pe lângă toate acestea, firma Marcel Iaşi deţine o fabrică de mici, în municipiul Roman, judeţul Neamţ. Numai în anul 2016, în fabrica de la Roman s-au obţinut aproximativ 1000 de tone de mici, care au ajuns la Londra, la Paris, Bruxelles ori Larnaca. ”Până şi ciprioţii au învăţat să mănânce micii noştri, care, zic eu, fac o imagine bună acolo unde ajung. De-altfel, produsele noastre, la ora aceasta, sunt vândute fără agenţi de vânzări sau directori de vânzări. Se vând doar prin ele însele, pe baza comenzilor care vin pe mail sau prin telefon. Chiar ieri (n.r. - 31 ianuarie 2017), am văzut o comandă din Africa. Dincolo de aceasta, produsele noastre se vând exclusiv în Europa. Ocazional, ajung şi în SUA şi Canada”, spunea producătorul ieşean.
Ba chiar a avut aici un vizitator din Canada care a solicitat să îi trimită produse prin DHL, pentru a le degusta împreună cu românii şi cu cunoştinţele sale de acolo, prin această „bucăţică de Românie”. „Să arate că putem şi noi să ne valorificăm minunat resursele, că putem să fim creativi, pricepuţi şi organizaţi şi că suntem o naţie care ştie să se alimenteze. Deocamdată, însă, mai avem de bătătorit prin Europa şi alegem direcţiile care ne conduc către un alt tip de clienţi, vizând să fim recunoscuţi în clubul select al producătorilor europeni. Pentru aceasta, de exemplu, chiar în anul 2017, vom avea curajul de a participa cu stand propriu la Târgul ANUGA, de la Koln-Germania, cel mai important târg din lume pentru industria alimentară şi a băuturilor. Până acum, mergeam grupaţi cu alţi producători în standul României, dar anul acesta avem curajul de a ne prezenta în mod independent, cu propriul stand”, preciza Marcel Iacob.

Magazinul de la poarta fabricii - un concept propriu şi de excepţie
Foarte atent la trasabilitatea şi calitatea produselor, la autenticitate, indiferent că este vorba despre brandul propriu sau despre produsele obţinute după alte branduri ori că este vorba despre produsele conservate din legume, despre pâine sau produsele de patiserie, Marcel Iacob nu lasă la voia întâmplării nici segmentul de prezentare şi de transfer al produselor către consumatori. Astfel, tot pe plaiurile natale, a construit un magazin unicat în România. Unicitatea este conferită nu atât de aspectul exterior, elegant şi impunător, cât prin amenajarea interioară aparte. Parterul este destinat prezentării produselor din toate gamele şi, la nevoie, servirii unui grătar preparat gratis pentru cumpărătorul înfometat sau care doreşte să verifice pe loc calitatea cărnii proapete din porc, iar la etaj, pe o terasă interioară este amenajat un spaţiu cu aer colocvial în care un pian impunător aşteaptă întâlnirile de suflet, neprotocolare. ”Ştiţi cum văd eu această muncă a mea de a avea controlul de la câmpul unde se produc furajele, până la fermă sau până la produsul din carne ori garniturile din legume şi desertul sau chiar pâinea preparate aici, în acest colţişor de ţară cu imense resurse? Ca pe o artă! De aceea, am şi gândit un altfel de magazin. Vreau să fie bun totul, dar şi frumos. Am început aici, la poarta fabricii, ca să vad cu ochii mei rezultatul şi pentru consătenii mei. Proiectăm să multiplicăm acest concept de magazine şi chiar acum suntem în negocieri pentru un teren în Iaşi. Un astfel de magazine trebuie căutat în mod special. Adică, tot aşa, să faci o deplasare şi pentru suflet, când mergi să te aprovizionezi cu produsele Marcel”, este convins investitorul ieşean.
Unul dintre copii, Emi Iacob, se pregăteşte pentru a continua ceea ce au început părinţii săi şi, în prezent, urmează cursuri de masterat în domeniu - la Facultatea de Zootehnie a USAMV din Iaşi. De asemenea, în cadrul unităţii, după spusele seniorului, Marcel Iacob, mai au loc şi alţii, adică niciodată ”un creier” sau o persoană dispusă să muncească frumos şi să evolueze nu va avea parte de refuz. Dimpotrivă, şansele afirmării acasă, la Răchiteni, în România, rămân la dispoziţie permanent. Cu alte cuvinte, după cum este şi convingerea lui Marcel Iacob, orice tânăr harnic poate câştiga mai bine în vecinătatea lui Vasile Alecsandri (comuna Mirceşti este la 4 km de Răchiteni), decât, de exemplu, în vecinătatea lui Verdi.

 


FERMĂ CU PROPRIUL SECTOR DE REPRODUCŢIE
În fermă, sunt animale din trei generaţii, respectiv bunică, mamă şi fiică, adică deţin inclusiv sector de reproducţie. “ Urmează să schimbăm genetica şi să aducem Marele Alb în rasă pură. Aceasta ne va ajuta foarte mult pentru a obţine o carne de o calitate superioară, necesară noii noastre fabrici de salamuri şi de produse crud-uscate. Ne-am modernizat moara de furaj şi ne producem singuri toate categoriile spre a avea controlul tuturor elementelor introduse. Utilizăm cerealele achiziţionate de la fermierii din zonă. Avem o capacitate de depozitare de 12.000 tone de cereale, iar înainte de a le aduce la noi, pe faze de vegetaţie, mergem în câmp şi vedem exact cum au fost obţinute. Nu cunoaştem antibioticele în fermele noastre, iar furajele ni le asigurăm în regim propriu.”, explică Marcel Iacob.

 

JAMBON ROMÂNESC ŞI USTUROI DE RĂCHITENI
Anul 2017 aduce şi alte provocări frumoase, respectiv obţinerea de noi produse, crud-uscate - de la cârnăciori, până la piese din pulpă de porc, vizându-se chiar maturarea până la un an de zile şi poate chiar mai mult, pentru obţinerea unei specialităţi imaginate a fi jambonul românesc. ”Visez la acest jambon românesc, care să concureze cu alte produse europene asemănătoare, dar care să poarte amprenta locului. Mai exact, să îl produc din carnea obţinută aici, ca să fiu sigur că în timp nu mă voi trezi cu mirosuri sau gusturi străine de ceea ce am dorit. Şi mai am eu o pasiune, respectiv usturoiul de Răchiteni. Cândva, era renumit în pieţele judeţului şi nu numai. Din păcate, astăzi, bătrânii care îl produceau nu mai sunt printre noi, iar tinerii prefer să bată la porţile altora decât să îşi valorifice extraordinarul potenţial de acasă. Concret, vă spun că am avut cerinţă din Elveţia pentru 1000 tone de usturoi de Răchiteni, după ce a fost supus analizelor de laborator de către o mare fabrică. Am căutat, am vorbit cu legumicultorii din zonă şi abia am adunat câteva tone”, arăta producătorul ieşean.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 855 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?