Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Seminţele unei afaceri cu seminţe

Publicat: 20 aprilie 2017 - 13:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu sămânţa de porumb produsă la societatea agricolă ieşeană „Domeniile Lungu”, timp de două decenii, s-ar fi putut însămânţa întreaga suprafaţă cultivată cu porumb boabe a Uniunii Europene (27 state) într-un singur sezon agricol.

 

Inginerul Vasile Lungu, proprietarul Domeniilor Lungu şi unul dintre cei mai cunoscuţi producători de seminţe din România, are un crez, afişat pe pagina de internet a companiei: "Pentru un inginer agronom, a produce sămânţă este o încununare profesională, pentru că aplici o tehnologie exactă, iar pentru asta este nevoie de ştiinţă, de informaţie, de tehnică"!
În anul 2001, el a dat viaţă unei idei temerare, punând în operă în Câmpia Moldovei un agribusiness de succes, şi anume Grupul de firme Domeniile Lungu. Vasile Lungu este un perfecţionist, fiind convins că: „Perfecţionarea continuă şi implicarea directă, rigoarea şi disciplina, mai cu seamă cu tine însuţi - iată cheia succesului într-o afacere în agricultură - motorul economiei!”

Domeniile LunguClick pe poza pentru galerie!

A produs sămânţă pentru circa 8,5 mil. ha de porumb
Domeniul de suflet al agronomului ieşean a fost şi rămâne în continuare cel al multiplicării şi producerii seminţelor. Foarte mulţi ani s-a menţinut în corpul de elită al specialiştilor. Pentru rezultatele sale, a fost distins, în anul 2013, cu Premiul de Excelenţă „Specialistul Anului în Regiunea de Nord-Est”.
A multiplicat/produs sămânţă hibridă de porumb, de floarea-soarelui, de rapiţă, precum şi sămânţă de plante autogame (specii de cereale păioase, soia, mazăre). În acest domeniu în care s-a consacrat şi şi-a atras respectul, Vasile Lungu a produs, în 2014, 9500 tone de sămânţă hibridă de porumb, cât să însămânţeze circa 500 mii de hectare. De asemenea, cu sămânţa de porumb produsă în ferma sa de la Trifeşti, în două decenii de activitate, Vasile Lungu ar fi putut semăna întreaga suprafaţă cultivată cu porumb boabe a Uniunii Europene (27 state) timp de un an, care atinge nivelul de aproximativ 8,5 milioane de hectare!
Majoritatea hibrizilor de porumb sunt marca Dekalb a companiei Monsanto şi genetică DuPont-Pioneer. Multiplică, de asemenea, şi sămânţă românească (porumb Fundulea - 376, Olt; floarea-soarelui: Favorit, Performer).
Cu Monsanto a dezvoltat o relaţie specială de parteneriat, consfinţită prin semnarea unui contract ce priveşte întreg lanţul de procesare: replicare în câmp, uscarea boabelor, sortarea lor, tratarea, dimensionarea şi însăcuirea. Castratul porumbului se face mecanic în proporţie de 85-90% cu maşini speciale provenite din Franţa şi SUA, iar verificarea lanurilor se realizează manual cu echipe specializate. De la răsărire şi până la înflorire, se fac purificări biologice pentru ca, în final, verificarea purităţii genetice să se efectueze în laboratoare specializate din Anglia, Austria sau Franţa.
Calitatea seminţelor pentru culturile agricole depinde foarte mult de tehnologia folosită în prelucrarea acestora, de condiţiile de recepţie, uscare, sortare, batozare (în special la porumb), condiţionare, calibrare, tratare şi însăcuire, cu aplicarea etichetelor aferente categoriei respective de seminţe. În acest sens, exploataţia lui Vasile Lungu dispune de utilaje noi şi moderne de uscare, calibrare, prelucrare şi tratare a seminţelor.
Suprafaţa cultivată pentru sămânţă este de circa 1500 ha, cea mai mare din ţară, în care predomină porumbul, apoi floarea-soarelui şi cerealele de toamnă, precum şi cartoful sămânţă.

Domeniile vinurilor de aur!
Pentru că piaţa seminţelor are o evoluţie descendentă, Vasile Lungu s-a dus spre performanţă în zona horticulturii, înfiinţând plantaţii pomicole (cu aproape toate speciile de pomi fructiferi) şi viticole cu struguri de masă şi de vin de cramă. Astfel, de când a devenit producător de vin, licorile produse la Domeniile Lungu au obţinut, în ultimii trei ani, peste 70 de medalii la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, din care 50 de aur şi 20 de argint.


CĂTEVA REPERE ALE CARIEREI PROFESIONALE
Drumul spre performanţa atinsă la Domeniile Lungu nu a fost unul lipsit de riscuri. Şi nici cu un urcuş lin.
După susţinerea examenului de licenţă la USAMV Iaşi, în anul 1983, proaspătul absolvent Vasile Lungu a primit repartiţie la IAS Popricani. „Botezul” în profesie l-a primit la ferma Andreşeni, unde conducerea unităţii l-a trimis să lucreze ca inginer stagiar. După numai doi ani a fost promovat şef de fermă, funcţie pe care a deţinut-o până în 1990. Imediat după Revoluţie, Vasile Lungu a fost numit director tehnic la IAS Popricani. Era o responsabilitate mare pe umerii săi şi, totodată, o provocare extraordinară pentru un tânăr în vârstă de 30 de ani. În 2001, a părăsit unitatea spre a-şi urma destinul. Şi vocaţia. S-a stabilit în zona Trifeşti şi a început să strângă teren în arendă. Când a însumat 150 ha, a amenajat două loturi semincere. „Cât timp am fost tehnologul IAS Popricani, m-am implicat, între alte activităţi, în producerea de sămânţă, iar companiile de profit cu care lucrasem înainte au dorit să continuăm activitatea în domeniul privat”, a precizat Vasile Lungu.

 

AXIAL ONE® POATE FI FOLOSIT DE CĂTRE ORICE UTILIZATOR DE PPP
Compania Syngenta informează toţi utilizatorii şi fermierii cu privire la modificările apărute în clasificarea produsului Axial One®. Astfel, din 16 martie 2016, urmare a noii omologări a produsului Axial One® şi în baza prevederilor OUG 34/2012, produsul are o nouă clasificare, iar acesta nu mai este destinat doar utilizatorilor profesionişti. Produsul Axial One® comercializat de Syngenta în anul 2017, conform noii clasificări, poate fi utilizat de către orice utilizator de produse de protecţia plantelor (PPP).
Axial One este un erbicid un acţiune sistemică, pentru controlul principalelor buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale din culturile de cereale păioase. Substanţa activă pinoxaden este preluată de sistemul libero-lemnos al buruienilor monocotiledonate anuale, provocând blocarea imediată a dezvoltării meristemelor de creştere. Creşterea activă a buruienilor încetează în 48 de ore de la aplicare. Florasulamul, preluat prin frunze şi prin sistemul radicular al buruienilor, inhibă activitatea enzimatică a ierbii. Safenerul cloquintocet-mexil previne efectul fitotoxic asupra cerealelor şi accelerează activitatea substanţelor active.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 461 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?