Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şcoala de soiuri - atenţia pentru detalii

Publicat: 11 iunie 2017 - 00:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

"Două boabe la spic în plus înseamnă 500 de kilograme mai mult la hectar, în condiţii de densitate normale", spunea Octavian Guler, creatorul Şcolii de soiuri, la întâlnirea cu fermierii de lângă Timişoara.

Scoala-de-soiuri-Octavian_Guler_bPentru că de obicei companiile producătoare de seminţe vorbesc în termeni ideali când discută despre potenţialul genetic sau productiv al hibrizilor şi soiurilor pe care le comercializează, Octavian şi Mirela Guler au găsit o cale de a le arăta fermierilor cum se comportă diferitele varietăţi şi specii de plante în condiţii normale de cultură, într-un mod corect, real şi nepărtinitor. O fac de ani de zile, în cadrul Şcolii de soiuri, pe care cu atâta migală o pregătesc, sperând să ofere răspunsuri la care în mod normal nu oricine are acces.

Anul acesta, în câmpul de experienţe desfăşurat la Staţiunea Didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara s-au aflat în testare 28 de soiuri de cereale păioase, respectiv patru de orz şi restul grâu. Parcelele au fost semănate în data de 26 noiembrie, cu câteva repetiţii în 10 decembrie 2016.

"Şcoala de soiuri este un program de experienţe la scară mare, integrate în tehnologia fermei, şi nu reprezentăm interesul comercial al nici unei companii. Nu vindem sămânţă sau pesticide, deci nu avem nici un interes de a promova produse de nici o natură", a ţinut să precizeze din capul locului Octavian Guler.

Scoala-de-soiuri-2017_bClick pe poza pentru galerie!Sezonul acesta, marea provocare a fost semănatul târziu. Condiţiile nu au putut fi valorificate şi epoca s-a decalat foarte mult. Toate plantele au răsărit după data de 10 martie. Şi totuşi rezultatele se văd. "Avem câteva soiuri de-a dreptul spectaculoase, care s-au dezvoltat uimitor. Se poate vedea comportamente foarte diferite în ceea ce priveşte reacţia soiurilor la agenţii patogeni, deşi anul acesta presiunea de infecţie nu a fost foarte accentuată. Dar avem o parte din câmpul de experienţe făcut cu produse de protecţie fitosanitară pe soiuri cu sensibilităţi specifice şi se vot vedea diferenţieri importante, cum ar fi dezvoltarea făiării pe soiurile pe care nu au fost aplicate tratamente, sau a altor boli foliare specifice", ne-a explicat specialistul.

Mai multe puteţi afla citind următorul număr al revistei Ferma!

Vizualizat: 2744 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?