Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şcoala de soiuri - atenţia pentru detalii

Publicat: 11 iunie 2017 - 00:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

"Două boabe la spic în plus înseamnă 500 de kilograme mai mult la hectar, în condiţii de densitate normale", spunea Octavian Guler, creatorul Şcolii de soiuri, la întâlnirea cu fermierii de lângă Timişoara.

Scoala-de-soiuri-Octavian_Guler_bPentru că de obicei companiile producătoare de seminţe vorbesc în termeni ideali când discută despre potenţialul genetic sau productiv al hibrizilor şi soiurilor pe care le comercializează, Octavian şi Mirela Guler au găsit o cale de a le arăta fermierilor cum se comportă diferitele varietăţi şi specii de plante în condiţii normale de cultură, într-un mod corect, real şi nepărtinitor. O fac de ani de zile, în cadrul Şcolii de soiuri, pe care cu atâta migală o pregătesc, sperând să ofere răspunsuri la care în mod normal nu oricine are acces.

Anul acesta, în câmpul de experienţe desfăşurat la Staţiunea Didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara s-au aflat în testare 28 de soiuri de cereale păioase, respectiv patru de orz şi restul grâu. Parcelele au fost semănate în data de 26 noiembrie, cu câteva repetiţii în 10 decembrie 2016.

"Şcoala de soiuri este un program de experienţe la scară mare, integrate în tehnologia fermei, şi nu reprezentăm interesul comercial al nici unei companii. Nu vindem sămânţă sau pesticide, deci nu avem nici un interes de a promova produse de nici o natură", a ţinut să precizeze din capul locului Octavian Guler.

Scoala-de-soiuri-2017_bClick pe poza pentru galerie!Sezonul acesta, marea provocare a fost semănatul târziu. Condiţiile nu au putut fi valorificate şi epoca s-a decalat foarte mult. Toate plantele au răsărit după data de 10 martie. Şi totuşi rezultatele se văd. "Avem câteva soiuri de-a dreptul spectaculoase, care s-au dezvoltat uimitor. Se poate vedea comportamente foarte diferite în ceea ce priveşte reacţia soiurilor la agenţii patogeni, deşi anul acesta presiunea de infecţie nu a fost foarte accentuată. Dar avem o parte din câmpul de experienţe făcut cu produse de protecţie fitosanitară pe soiuri cu sensibilităţi specifice şi se vot vedea diferenţieri importante, cum ar fi dezvoltarea făiării pe soiurile pe care nu au fost aplicate tratamente, sau a altor boli foliare specifice", ne-a explicat specialistul.

Mai multe puteţi afla citind următorul număr al revistei Ferma!

Vizualizat: 2897 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?