Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Șacalii, pe ordinea de zi!

Publicat: 25 ianuarie 2017 - 01:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii noiembrie 2016, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine ,,Dunărea" Galați a organizat o întâlnire cu membrii săi, crescătorii de animale cuprinși în programul de Control Oficial al Producției de lapte (COP). 

Între punctele aflate pe ordinea de zi s-au aflat analiza privind COP în perioada 2015-2016, stadiul plăților pentru sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), obiectivele asociației în anul 2017. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi s-a discutat despre invazia și distrugerile produse de haitele de șacali. Toamna trecută o turmă de 50 de capre ale unui fermier din Berești a fost atacată de o haită de șacali. Au scăpat 29 de animale. Sunt “indicii rezonabile” că prădătorii au migrat în căutare de hrană din Delta Dunării, pe Valea Prutului, începând cu 2012, de când s-a interzis vânătoarea lor. Anul trecut, o haită de „lupi mici” a sfârtecat 30 de oi și capre în două ferme vasluiene. Au mai fost atacuri și în vestul țării, unde sălbăticiunile, venite din pusta ungară, au dat iama în turmele ciobanilor.

Mihaita LovinClick pe poza pentru galerie!

Preț bun, lapte ioc!
La ședința de analiză și de informare au fost invitați 90 de crescători înscriși în COP care beneficiază de SCZ și reprezentanții unui procesator de lapte din Tecuci (brandul Artesana), pentru a dezvolta un parteneriat de agribusiness.
„Crescătorii de animale s-au arătat sceptici în privința comercializării laptelui, cu toate că a fost lansat un preț bun: 2,8 lei/litru la laptele de capră și 2,15- 2,2 lei/l la cel de oaie. Fabrica dorește o aprovizionare ritmică, tot timpul anului, cu materie primă, condiție ce nu poate fi îndeplinită de fermieri, deoarece în perioada de iarnă nu pot asigura hrănirea corespunzătoare a animalelor și nici producția ritmică de lapte. În ceea ce ne privește, vom încerca, pe viitor, și dirjăm crescătorii noștri să se îngrijească să aibă și iarna lapte pentru a fi comercializat”, a susținut Mihăiță Lovin, președintele Asociației.
Pentru 2017, Asociația și-a propus să obțină acreditarea COP și la caprine pentru producția de lapte. „În acest an, am depus dosarul la Agenția Națională pentru Zootehnie, însă nu am reușit să obținem acreditarea. Sperăm ca în anul viitor să avem câștig de cauză. De asemenea, ne dorim ca activitatea de COP să fie bazată pe mai multă seriozitate și corectitudine, atât din partea crescătorilor, cât și din partea noastră ca asociație”, a precizat Lovin.

De ce lipsesc berbecuții din rasa Țigaie?
Crescătorul de animale s-a declarat nemulțumit de ceea ce se întâmplă în sfera reproducției și ameliorării rasei. „Ajutorul de minimis pentru eficientizarea activității sectorului zootehnic a fost o mare dezamăgire. În asociație predomină Țigaia și ar trebui să achiziționăm berbeci din această rasă. Din păcate, nu avem de unde! Dacă ar veni cineva pe piață cu berbecuți din rasă Țigaie și cu documente de origine, s-ar găsi destui crescători care ar da oricând 2.500 lei pentru un animal”, a susținut Mihăiță Lovin. Atunci încheiem cu o întrebare: ce atribuții și importanță mai are Asociația care deține Registrul Genealogic al rasei Țigaie?

 

A CRESCUT PRODUCȚIA DE LAPTE
Asociația ,,Dunărea" Galați numără 350 de membri (cu circa 55.000 animale), din care aproape o sută, ce dețin peste 25 mii de oi și capre, sunt cuprinși în COP. Comparativ cu 2014, producția de lapte raportată a crescut cu 15%, chiar cu 20% în unele exploatații.

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 236 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?