Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

"România va marca piaţa cerealelor pentru următorii 50 de ani!"

Publicat: 10 august 2017 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bernhard Weber, redactor şef la publicaţia austriacă "Blick ins Land", consideră că România ar putea deveni un jucător important pe piaţa cerealelor în următorii ani. Iată opiniile sale exprimate într-un scurt interviu, pe care l-am realizat cu ocazia turului organizat de Asociaţia Presei Agricole din România, la sfârşitul lunii iunie.

Bernhard_Weber_b- Bernhard, ai fost invitat în România să petreci câteva zile pentru a vedea agricultura de aici. Ce ai văzut, ce ţi-a plăcut şi care sunt impresiile tale acum la finalul acestui tur?
- În primul rând, doresc să menţionez faptul că nu mă aflu pentru prima dată în România. Am fost aici de multe ori. Prima mea vizită în România a avut loc în urmă cu 25 de ani. Am revenit zece ani mai târziu, iar în ultimii trei ani am fost aici de încă trei ori. Pentru mine, ca austriac, este întotdeauna interesant să urmăresc cum reuşeşte această ţară să se dezvolte, să crească producţiile. Agricultura pare să devină tot mai profesionistă. Am văzut un nivel al producţiei foarte înalt, atât în sectorul vegetal cât şi în podgoriile pe care le-am vizitat. Calitatea cred că este, de asemenea, foarte bună. Am gustat mâncarea locală şi vinurile de aici, şi pot spune că mi-au lăsat o impresie deosebit de bună. România este pe drumul cel bun.

- Care sunt acele lucruri de care nu ştiai şi ai aflat acum?
- Nu am mai fost în această regiune. Credeam că este, mai mult sau mai puţin, o zonă săracă, pentru că se află situată în estul extrem. Dar m-am convins că nu este aşa. Din punct de vedere al producţiei agricole, pentru mine este de neînchipuit ce am văzut aici. În Austria, de exemplu, un crescător de vaci obişnuit are undeva la 18 vaci, iar suprafaţa unei exploataţii agricole este de obicei între 60 şi 100 de hectare. Când am văzut aceste ferme mari aici am fost cu adevărat uimit.

AgriPressTrip-Agricost_b- Ai discutat cu fermierii, ce impresii ţi-au făcut aceştia?
- Da, am vorbit cu mulţi fermieri. Chiar dacă nu sunt de acord cu toate strategiile lor, în special în ceea ce priveşte sectorul vegetal şi mai cu seamă când vine vorba de soia. Poziţia Austriei este că nu avem nevoie de soia modificată genetic, iar aici unii fermieri m-au întrebat de ce nu sunt lăsaţi de Uniunea Europeană să cultive soia modificată genetic. Cred că în cazul României ar fi o strategie mai bună să nu se accepte culturile transgenice, cu toate că sunt de acord cu cei ce spun că ar trebui interzise importurile de soia modificată genetic sau porumb modificat genetic dacă tot nu este permisă cultivarea lor.

- Ai venit cu o concluzie potrivit căreia România ar putea deveni un jucător important pe piaţa cerealelor în următorii ani...
- În urmă cu câteva săptămâni am petrecut cinci zile în Statele Unite ale Americii. Am vizitat Chicago şi un analist de pe piaţa cerealelor mi-a spus că în momentul de faţă preţurile, în special la grâu, sunt dictate de regiunea Mării Negre. De aceea cred că România şi această zonă a lumii este una în plină expansiune, care va marca piaţa cerealelor pentru următorii 20-30 sau poate chiar 50 de ani.

AgriPressTrip-01_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1293 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?