Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rolul femeilor în agricultura europeană

Publicat: 22 aprilie 2019 - 11:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Numărul femeilor din agricultură a crescut uşor în ultimii ani. Cele mai recente date publicate de Eurostat în 2016 arată că, în medie, aproximativ 30% din fermele de pe teritoriul Uniunii Europene sunt gestionate de femei.

Statisticile maschează însă unele diferenţe considerabile între ţări. De pildă, în Lituania şi Letonia aproape jumătate din totalul exploataţiilor sunt administrate de femei. În schimb, în Germania, Danemarca, Malta şi Olanda, procentul coboară sub 10%. Această dinamică este privită cu mare interes de către autorităţile de la Bruxelles, în condiţiile în care atragerea noii generaţii de agricultori se dovedeşte a fi o provocare cheie pentru UE. Sectorul agricol din Europa este dominat de o populaţie mai înaintată în vârstă şi cu siguranţă acest lucru este valabil şi în cazul fermierilor - datele actuale arată că doar 4,9% dintre agricultori sunt femei sub vârsta de 35 de ani. Având în vedere că aproape 40% dintre femeile care lucrează în agricultură au peste 65 de ani (spre deosebire de doar 27,6% dintre bărbaţi), există posibilitatea ca diferenţa de gen în agricultură să se accentueze în următorii ani.

Europa agricola_b

Strategia de dezvoltare rurală
Cu toate acestea, tinerele femei interesate să urmeze o carieră în agricultură au la dispoziţie anumite căi de acces. Nu numai că UE sprijină noii fermieri prin intermediul sistemului obişnuit de plăţi, ci poate şi să ofere fonduri pentru dezvoltare rurală în scopul de a ajuta femeile tinere să înceapă să lucreze în agricultură. Acest angajament de a aborda decalajul dintre femei şi bărbaţi în interiorul spaţiului comunitar este consacrat în politica agricolă comună. Astfel că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ia în considerare situaţia femeilor din mediul rural atunci când îşi elaborează strategia de dezvoltare rurală.

Româncele muncesc cot la cot cu bărbaţii
Raportat la media europeană, România stă destul de bine în ceea ce priveşte gradul de implicare al femeilor în activităţile agricole. Chiar dacă nu s-a mai făcut o actualizare a situaţiei din 2016, probabil prea multe nu s-au schimbat în ultimii doi ani. Astfel, e foarte posibil ca ţara noastră să ocupe în continuare un loc fruntaş la capitolul femei care lucrează în agricultură. În 2016 procentul acestora era de peste 40%, însă trebuie specificat faptul că este vorba în principal de femei angajate în agricultura de subzistenţă şi mai rar de femei care conduc afaceri în acest domeniu.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

 

Vizualizat: 279 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?