Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ranch-ul din Ţifeşti

Publicat: 24 aprilie 2017 - 13:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La 25 km de Focşani, chiar peste drum de ruinele unui fost IAS, în comuna vrânceană Ţifeşti, se ridică o fermă de vaci de lapte care arată... altfel, mai degrabă seamănă cu un ranch precum cel din serialul Dallas. Iar fermierul proprietar chiar aduce un pic cu Bobby Ewing.

Vacile lui Viorel Macovei, căci despre el este vorba, nu dau producţii record, dar au laptele ca în reclame. Cele şapte sute de capete de bovine, care locuiesc în cele patru grajduri moderne şi extrem de curate, se încadrează la o producţie medie de 28,5 litri/zi. Exact de aceeaşi cifră se discută şi în ferma din Pantelimon a doctorului Mihai Petcu.

Ferma lui Viorel MacoveiClick pe poza pentru galerie!

Raportări comunistoide într-o epocă a profitului
Atât Viorel Macovei, cât şi Mihai Petcu arată cu degetul spre cei care raportează producţii de lapte medii - spun ei - aberante pentru România şi cred că unii fermieri, din orgoliu sau din prostie, continuă să facă raportări comunistoide într-o epocă a profitului. „Domnul meu, eu produc laptele la 60 bani litrul. Dacă fermierii aceia performanţi şi recordişti reuşesc să vândă la 1,5 lei/l, s-ar alege cu o productivitate grozavă (undeva la 30 lei/vacă/zi - n.r.)”, spune, zâmbind complice, fermierul vrâncean. Ceea ce este, trebuie să recunoaştem, excelent! Asta fără subvenţii (ANT, SCZ, SAPS etc). Atunci vaca de lapte ar trebui să fie atât de atractivă, încât coada aplicanţilor la proiecte pentru ferme de vaci de lapte ar trebui să fie infinită.
Am gustat laptele vacilor lui Macovei direct din tanc şi am rămas plăcut surprins de calitate şi savoare. „Toate nutreţurile ni le asigurăm din baza noastră furajeră. Muncim circa o mie de hectare de teren, din care 420 ha în sistem ecologic. Doar şroturile şi premixurile ni le achiziţionăm. Ne facem singuri FNC-ul şi de aceea ne permitem reţete diversificate”, explică Viorel Macovei. Acum livrează laptele către Olympus, după ce timp de trei ani a fost imaginea Danone. Procesatorul s-a mirat când a văzut că laptele de la ferma lui Viorel Macovei nu scade nici vara sub 4,2% grăsime. „Asta pentru că eu îmi respect animalul şi i-am creat condiţii pentru a produce calitativ superior”, se mândreşte încă tânărul fermier.

Un proiect ratat
Fermierul din Ţifeşti are doi băieţi care vor să intre în agribusiness. Au depus proiecte pentru a dezvolta o livadă şi o pensiune agroturistică. Din nefericire, proiectul pe Măsura 4.1 a, pentru livadă, a fost respins dintr-un motiv cel puţin hilar. Suprafaţa plantată ar fi fost de 5,45 ha din cele şase hectare împrejmuite. „Au scos aleile de acces şi drumurile tehnologice din plan, de parcă recoltele vor fi transportate pe calea aerului. Şi toate acestea fără să comunice nimic înainte, pentru a putea reface neajunsurile. Culmea, cine vrea să facă ceva, e sancţionat în ţara asta”, conchide fermierul. Viorel Macovei este hotărât să meargă în audienţă la ministrul Agriculturii, pe care l-a cunoscut personal chiar atunci când oficialul i-a vizitat ferma intempestiv, la finalul lunii februarie a.c.
De grija vacilor se ocupă el însuşi, „pentru că sunt văcar”, spune Viorel Macovei. Chiar dacă ferma lui nu este înscrisă în Holstein RO, „din păcate”, standardul exploataţiei din Ţifeşti nu e cu nimic mai prejos. Pe sectorul vegetal are angajat un agronom, „ca să nu-mi prind urechile”, recunoaşte fermierul, şi deţine o gamă completă de utilaje.
Ferma din Ţifeşti e un adevărat ranch, iar potenţialii fermierii tineri din domeniu ar trebui să o treacă pe lista cu „asta trebuie musai văzută”!

 

MACOVEI RECUNOAŞTE CĂ ESTE UN PIC NAŢIONALIST
Ca mai toţi fermierii, Viorel Macovei e mândru că e român. Caută în principal parteneri de afaceri români sau care fac şi desfac producţia în ţară. Vinde producţia din zona ecologică (420 ha) printr-un trader român din Tulcea. Ar vrea ca statul să se implice mai mult în protejarea fermierilor în faţa avalanşei de lapte spot din piaţă. „Un lapte de calitate slabă care face trei zile pe drum până ajunge la procesatori”, precizează fermierul. Ceea ce nu prea e în regulă nici pentru consumatori. Şi, ca de obicei, spune fermierul vrâncean, „România resimte cel mai târziu crizele, dar foarte pregnant”!

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 492 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!