Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pepenii cu... țeapă!

Publicat: 24 ianuarie 2017 - 14:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru Tudorel Mancă, agricultor din zona Bărăganului brăilean, experiența cu pepenii a fost un dezastru în 2016. În schimb, Alecu Șerban, producător din zona Tecuciului, ne-a declarat că pepenii l-au ajutat să-și plătească din datorii și să obțină și un mic profit.

Anul trecut, Tudorel Mancă, a rămas în câmp cu 160 tone de recoltă, până când a intrat cu oile în bostănărie. „Am avut puse opt hectare, din patru nu am putut mișca nici un harbuz! Am preconizat contracte cu niște firme din zona Pogoanele, care distribuiau prin rețeaua de magazine Kaufland. Ne-au luat patru TIR-uri de recoltă, din care ne-au plătit trei!”, a susținut Tudorel Mancă. Fermierul a oferit câteva posibile explicații: „A fost supraproducție. Dar cred că a fost și avalanșa tinerilor fermieri care au accesat fonduri europene, fiind îndrumați să cultive pepeni pentru a obține punctaje mai mari. E mai lesnicios; cu două-trei hectare de pepeni se face un punctaj la eligibilitate cât cu 20-30 hectare de cultură mare. Astfel, suprafețele de pepeni s-au dublat, s-au triplat anul ăsta!”, ne-a declarat Tudorel Mancă.

Alecu Åžerban ÅŸi GeorgetaClick pe poza pentru galerie!

Costuri mari cu irigațiile
Fermierul brăilean nu-și ascunde nemulțumirea atunci când vine vorba de apa de irigații. Pepenii, se știe, sunt mari consumatori de apă, ca și legumele. De aceea și cheltuielile sunt ceva mai ridicate pe unitatea de suprafață. „Am cumpărat doi tamburi de irigare, pentru că se anunță o perspectivă bună cu irigațiile. Se pare că vor fi mai mici costurile, pentru că va subvenționa guvernul transportul apei până la stația de pompare. Ar însemna un sprijin excelent. Noi acum plătim aproape de zece ori mai mult decât fermierii din prima treaptă de pompare. Mia de metri cubi ne costă 600 lei, față de producătorii agricoli din Viziru care suportă facturi de doar 67 lei/1000 mc. Cei de la ANIF ne încarcă la plată, e lucru sigur”, a susținut Tudorel Mancă.

„Pepenii m-au scos din greutăți!”
Alecu Șerban, producător agricol experimentat, ne-a declarat că este mulțumit de cultura de pepeni pe care a avut-o în vara trecută. “În 2016 am ieșit mai bine decât în anul precedent. Am pus două hectare de lubenițe din hibrizii Romanza F1, Top Gun F și soiul Crimson Sweet, varietăți timpurii și foarte productive. Cu două ape aplicate și cu tehnologia de cultivare standard, am obținut circa 50 de tone de pepeni la hectar. Cheltuielile s-au ridicat la circa 10.000 lei/ha”, a susținut fermierul. Alecu Șerban a precizat că producția de harbuji a valorificat-o unei societăți din țară care livra unui supermarket cu 0,70 lei/kg. Recoltarea s-a produs eșalonat și a durat aproximativ două luni, începând cu 10 iulie. De asemenea, grădinarul tecucean a avut în cultură și două hectare de pepeni pentru murat Baby Sugar. Producția de 20 tone/ha a comercializat-o cu 60 și 70 de bani/kg, pe piața de la Cosmești, din apropierea Tecuciului. „Pepenii m-au scos din greutăți, cultura m-a ajutat să-mi plătesc din datorii și să obțin un mic profit, care îmi dă speranță în acest an”, a concluzionat Alecu Șerban.

 

PRODUCȚIE DE PEPENI ÎN SCĂDERE
Potrivit INS, în ultimii cinci ani, producția românescă de pepeni a scăzut cu circa 20 la sută, de la peste 645.000 tone în 2011, la 506.000 în 2015. Valoarea totală a recoltei de harbuji a fost de 120 mil. euro în 2015, iar prețul mediu de comercializare a fost undeva la 1,2 lei/kg. Cele mai întinse bostănării se află pe terenurile nisipoase din județele Dolj, Olt, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău, Călărași, Arad și Timișoara.
România produce aproximativ 23 la sută din producția de pepeni verzi a UE.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 436 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!