Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe drumul cel bun

Publicat: 06 martie 2017 - 12:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După un start cu trei produse din carne, obţinute într-o mică linie de procesare, şi cu 15 salariaţi, compania Marcel din Răchiteni, judeţul Iaşi, realizează astăzi peste o sută de sortimente - în fabrica proprie cu o capacitate de producţie de 40 tone/zi -, de la preparate fierte şi afumate, semipreparate, preparate crud-uscate şi până la o gamă bogată de produse conexe, aşezate sub genericul ”Gospodina”, toate parte a unui brand naţional, prezent şi în bucătăriile străinilor.

La limita dintre judeţele Iaşi şi Neamţ, pe malul Siretului, în comuna ieşeană Răchiteni, doi tineri cu vârste de aproximativ 20 de ani îşi uneau destinele, formând o familie imediat după momentul 1989.

Provocări noi, responsabilităţi majore
Marcel şi Veronica Iacob porneau într-o viaţă nouă, din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, statutul de familişti le aducea provocări noi şi resposnsabilităţi majore, mai ales că apăruse pe lume şi primul dintre cei doi copii ai lor. Pe de altă parte, viaţa se desfăşura în condiţii socio-politice total diferite de vremea de dinaintea căsătoriei. Cei doi tineri soţi au înţeles repede că trebuie să se adapteze urgent noilor condiţii, pentru a putea reuşi în împlinirea viselor cu care şi-au început căsnicia. Astfel, în 1991 au pus bazele firmei care astăzi le-a transformat numele în brand naţional, prezent şi în bucătăriile străinilor, respectiv Compania Marcel.
De la micul abator pentru sacrificarea animalelor din sat, amplasat pe o suprafaţă de 120 mp, într-o parte a unui adăpost al fostului CAP Răchiteni, astăzi s-a ajuns la o activitate complexă de producere a peste o sută de sortimente de produse din carne, într-un complex cu o suprafaţă de peste 8000 mp. În paralel, se desfăşoară activitatea de creştere/exploatare a unui efectiv de 30.000 de porci, anual, şi cea de producere de furaje pentru animalele din fermă. Mai mult, recent, au fost dezvoltate activităţi colaterale de obţinere a murăturilor, a conservelor de legume şi a sucurilor naturale, precum şi o moară de grâu, dar şi un atelier de brutărie şi patiserie. Toate produsele alimentare sunt realizate după reţete tradiţionale, astfel fiind valorificate superior resursele zonei şi oferind locuri de muncă pentru un total de peste 350 de oameni. “Acum, după 25 de ani de la începutul nostru timid şi cu multe necunoscute, am ajuns să fim o familie cu 350 de oameni care lucrează pentru obţinerea produselor Marcel, pentru ca acestea să ajungă pe masa fiecărui om care apreciază produsul românesc. Îmi amintesc că atunci când am găsit grajdurile fostului CAP Răchiteni, oamenii le dărâmau, luau cărămida şi făceau case, unele mai pot fi văzute şi astăzi. Şovăielnic şi fără prea mare încredere în viitor, eu mi-am organizat acel mic atelier de produse din carne, într-o parte a unui grajd care încă nu fusese total distrus. Lucrurile au evoluat, până când, în anul 2007, aveam propria noastră fermă, cu propriul abator. Acolo a fost măsura faptului că eram pe drumul cel bun şi am continuat”, ne-a declarat proprietarului grupului Marcel.

Povestea de succes a familiei Iacob, precum şi despre suveranitatea resurselor şi a hranei la Răchiteni, în judeţul Iaşi, citiţi pe larg în pag. 134-135.

Marcel (dreapta) - fiul Emi (stg)
Marcel Iacob: “În timp ce unii ar vrea să cumpere ceea ce se poate produce în zonă, tinerii noştri stau pe la porţi străine, cu iluzia unui trai mai bun. De aceea, mă bucur că, pe de o parte, pe unii i-am convins să revină acasă şi câştigă muncind în compania noastră mai mult decât în străinătate şi, pe de altă parte, proiectez să obţin un produs cu specific local, respectiv cârnaţii cu usturoi de Răchiteni. Vreau să rămână numele locului în ceva bun şi doresc ca oamenii din zonă să conştientizeze bogaţia solurilor noastre şi să o valorifice cu mândrie
Banii mei mereu au fost reinvestiţi şi nu prea am ţinut socoteala investiţiilor, fiindcă multe lucruri le-am făcut şi cu forţa de muncă proprie. Adică, nu prea am apelat la programele europene, ci cu resursele proprii. Inclusiv, banii proprii - care nu sunt în conturi, ci în viaţă şi muncă. A mea şi a celor din jurul meu”.

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?