Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Paprika - faima familiei Koncz din Alba

Publicat: 11 aprilie 2017 - 00:43
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Familia Koncz din comuna Lunca Mureşului, judeţul Alba, se îndeletniceşte de aproape o jumătate de secol cu producerea unui condiment nelipsit în bucătăriile occidentale, şi anume boiaua de ardei dulce.

La Târgul de toamnă Apulum Agraria - ediţia 2016, de la Alba Iulia, l-am reîntâlnit pe Csaba Koncz, în vârstă de 35 de ani, însoţit de tatăl său, Moise Koncz, în vârstă de 70 de ani. Două generaţii care îşi transmit una alteia o moştenire culturală privind arta culinară veche de sute de ani! În standul frumos amenajat, erau expuse spre vânzare punguliţe pline cu această minune condimentară de culoare roşie, obţinută prin măcinarea ardeiului uscat. La un preţ accesibil: 50 lei/kg.

Peste o tonă de boia de ardei dulce pe sezon
„Din 1974, tot producem boiaua; asta-i activitatea mea de cultivator cu tradiţie, dar şi de pensionar. Ne ocupăm din tată-n fiu cu aşa ceva”, ne-a declarat Moise Koncz, purtând povara celor şapte decenii de viaţă. Frâiele afacerii de familie le-a preluat fiul său, Csaba, cel care s-a implicat cu iuţeală în business-ul cu boia. Din 2000 încoace, a crescut suprafaţa pentru cultivarea ardeilor, astfel că anul trecut a ajuns să producă mai bine de o tonă de boia de ardei pe sezon.
Povestea fermierului este comună cu cea a multor tineri din satele ardeleneşti. Vreme de patru ani, Csaba şi-a încercat norocul printre străini. În „Ţara lalelelor”. După ce „m-am plictisit să lucru în străinătate”, după cum ne-a declarat, s-a întors la vatră, în Lunca Mureşului. Dorul de casă a fost mai puternic decât bănuţul în plus câştigat cu sudoare, departe de ai săi. Aici s-a apucat serios de treabă cu “paprika”. „La început a mers mai greu; tot ce produceam, vindeam de acasă. Acum e altă treabă cu desfacerea. M-am înscris în Grupul de Acţiune Locală «Pe Mureş şi pe Târnave» şi am un noroc extraordinar că sunt trimis prin ţară la toate evenimentele de profil, în târgurile cu tradiţie pentru producătorii autentici, cum e Ziua Recoltei sau Ziua Cepei din comuna Mihai Viteazu, în judeţul Cluj”, a susţinut tânărul producător din Alba.

Un produs condimentar natural
Boiaua de ardei dulce (sau paprika) produsă în gospodăria familiei Koncz provine dintr-un ardei unguresc cultivat în regiunea Kalocsa. Sămânţa este cumpărată de la Centrul de Cercetare Szeged din ţara vecină. „Producem pe cât se poate bio, tratamentele le facem cât mai reduse şi cu produsele omologare pentru culturile ecologice, pe care, de regulă, le cumpărăm din Cluj-Napoca. Nu suntem certificaţi în agricultura ecologică, deocamdată. Nici proiecte pe fonduri europene nu am făcut. Vreau să încerc”, ne-a precizat Csaba Koncz.

Îşi produc singuri răsadurile
Producătorul de paprika din Alba cultivă ardeii de Kalocsa pe o suprafaţă de 1,5 hectare, în câmp. „Am amenajat solarul cu răsadniţa de 46 mp în grădină la mine. Încep semănatul pentru răsadul de ardei în 8 martie, plantarea în câmp pe 1 mai şi recoltarea la sfârşitul lunii iulie pe măsura coacerii; poate dura până ce dă bruma. După cules, ardeii se pun într-un loc ferit de soare, pentru ofilire, în mod natural; trebuie să stea cel puţin două săptămâni. Atuncea îşi dă ardeiul culoarea respectivă. Urmează uscarea; am o cameră special amenajată unde se face încălzirea la 70-80oC la foc cu lemne; dacă este nevoie, încarc cuptorul şi de câte patru ori pe noapte. De aceea, focul trebuie supravegheat continuu timp de 7-8 zile. După tăiere, ardeiul cu seminţe cu tot este măcinat prin trecerea printre două pietre de moară orizontale, foarte strâns reglate, apoi urmează răcirea, condiţionarea, ambalarea şi păstrarea în mediu uscat până la vânzare”, ne-a declarat Csaba Koncz.

Concurenţă mare pe piaţa produselor de nişă
Pentru familia din Lunca Mureşului, şi în general pentru producătorii de boia de ardei, piaţa de desfacere este marea problemă. Dar, pentru moment este ca şi rezolvată. ”Am câteva persoane, două în Alba Iulia, care îmi preiau 200 kg, două în Târgu Mureş, altele în Mihai Viteazu, cărora le vând boiaua. La firme mari nu am predat încă, am făcut o încercare cu o companie din Cheile Turzii căreia i-am livrat 10 kg de boia, dar nu eram înscris ca PFA şi nu aveam cum tăia chitanţă. Acum, avem facturier, putem oferi documentele justificative legale. Am avut o încercare cu un supermarket. Ni s-a oferit 20 lei/kg, am refuzat. Preţul corect este 50 lei/kg. Noi avem cheltuieli mari, uscarea o facem cu lemne”, a precizat Moise Koncz.
Pe această piaţă a produsului de nişă, concurenţa-i destul de puternică. În comuna Lunca Mureşului, cei din familia Koncz nu sunt singurii producători. Mai sunt vreo 20 care se ocupă cu boiaua de ardei dulce în cantităţi ceva mai mărişoare. Suprafaţa de ardei depăşeşte şase hectare. Şi în localităţile învecinate, bunăoară: Unirea, Gura Arieşului, Războieni- Cetate, sunt înregistraţi legumicultori care au început să cultive ardei pentru boia, majoritatea cumpărând răsadurile de la familia Koncz. Ameninţarea cea mai mare vine dinspre un lider al pieţei de ingrediente alimentare din România, care aduce boiaua din China la un preţ de nimic. Dar şi din partea precupeţelor din nord-vestul ţării care cumpără paprika din comerţ şi o vând în pieţe sau în târguri la preţuri de producător tradiţional.
Producătorul tradiţional din Lunca Mureşului are şi un sfat adresat celor care ar vrea să producă boia de ardei dulce: „Această activitate necesită un volum mare de lucru şi multă pricepere în ale grădinăritului; dacă nu sunt destui clienţi, nu are rost să vă implicaţi. Noi nu avem subvenţie de la stat; nu suntem ajutaţi deloc, asta e cea mai mare problemă la noi, în România. De aia nu se ocupă mulţi tineri cu zarzavaturile şi cu agricultura; mai bine să mergeţi afară să să lucraţi pentru 800 de euro şi... la revedere!”

 Paprika - faima familiei Koncz din AlbaClick pe poza pentru galerie!

Explicaţie FOTO Csaba (stânga) şi Moise Koncz
„Noi începem de la sămânţă, producem răsadul de ardei roşu în solar, îl plantăm în câmp, avem grijă de cultură, recoltăm, apoi uscăm materia primă pentru boia, o procesăm şi o vindem. Ne-am axat pe un sigur soi, cel mai valoros, mai lucios şi cu aroma cea mai puternică; soi foarte căutat pe piaţă”.

 


ÎN MAGAZINE, BOIA DE CALITATE ÎNDOIELNICĂ?!
Csaba Koncz ne spune că deţine o afacere de familie în care toţi membrii ei sunt angrenaţi şi antrenaţi: părinţii, soţia şi el, bineînţeles. Producătorul de boia de ardei ştie că are marfă de calitate. Acesta susţine că „boiaua care se găseşte prin marile magazine nu are deloc aromă, culoarea este lipsită de intensitate, iar gustu-i cam dubios, fără a avea adâncime şi rotunjime. Aduce mai mult cu praful de cărămidă, decât cu un aliment de la care cumpărătorii aşteaptă aspect, culoare, aromă şi gust, toate excelente. Faceţi analiza unui pacheţel de boia de la orice supermarket şi apoi de la mine şi apoi să vedeţi diferenţa; nu se compară, eu ofer un produs natural”.

 

MUZEUL PAPRIKA
Paprika de Kalocsa are propriul muzeu în localitatea cu acelaşi nume. Pe grinzile din podul clădirii care adăposteşte muzeul stau atârnate diferite sortimente de ardei. Tot aici, vizitatorii pot asista la procesul de obţinere prin metode tradiţionale a boielei ungureşti, de la plantaţia de ardei, până la aroma produsului finit.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 1642 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Cristiana Gabriela Puiu
|
09. 23, 2018. Sunday 00:28
Va rog sa I I spuneti daca putem Luna legatura cu familia koncz prin intermediul dumneavoastra, sau mai exact daca aveti nu Nr de Telefonica sa putem cumpara de la ei. Multumesc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?