Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ospitalitatea românilor, un brand de ţară

Publicat: 04 august 2017 - 15:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Katharina Seuser, preşedintele Reţelei Europene a Jurnaliştilor din Agricultură (ENAJ), s-a arătat copleşită de căldura cu care a fost primită şi de interacţiunea cu oamenii pe parcursul celor cinci zile ale turului organizat de Asociaţia Presei Agricole din România la sfârşitul lunii iunie, când am realizat şi acest scurt interviu.

Katharina_Seuser_b- Katharina, ai petrecut în România cinci zile timp în care ai vizitat câteva ferme. Care sunt impresiile tale acum la finalul acestui tur?
- Nu pot decât să spun că sunt plină de impresii foarte bune după acest tur. Am învăţat atât de multe despre agricultura românească, despre tradiţiile şi oamenii de aici. Ştiam câte ceva despre agricultura românească, în primul rând că este foarte fragmentată, cu randamente scăzute, dar şi că există ferme moderne. Văzusem pe canalele publice de televiziune imaginea tipică, cu cai utilizaţi ca mijloace de transport. Dar mi-am dat seama acum că este o impresie total greşită. Sunt convinsă că aveţi un viitor foarte strălucitor, deşi sunt sigură că vă confruntaţi cu mari provocări. Una dintre ele ar fi să convingeţi tinerii să continue munca începută de părinţi. Pe de altă parte, avem nevoie de muncă mai elaborată şi specializată, pe fondul schimbărilor care se petrec în toate domeniile de activitate, nu doar în agricultură. Iar provocarea este să se creeze aceste locuri de muncă şi în mediul rural. Spre exemplu în Delta Dunării, unde există deja un turism sustenabil, trebuie implicată mai mult populaţia locală. Tradiţiile trebuie păstrate cu oameni de acolo, fără ei nu se poate.

- Ce ţi-a plăcut cel mai mult în aceste cinci zile?
- Oamenii. Ospitalitatea şi prietenia oamenilor, dar şi deschiderea de care am beneficiat, a fost mai mult decât m-am aşteptat. Cred că o ţară este întotdeauna modelată de oameni, iar locuitorii săi sunt cei care păstrează tradiţiile şi formează practic această ţară. De aceea pot spune că cel mai mult am fost impresionată de români.

- Cei mai mulţi dintre oaspeţii noştri nu au ştiut că fermele din România pot fi atât de productive...
- Eu am ştiut acest lucru. Am citit despre asta, dar este o mare diferenţă între a citi sau a veni să vezi cu ochii tăi. Ce am văzut aici a fost mult mai mult şi extrem de impresionant.

AgriPressTur-Angelo_b- Ce fel de tehnologii ai văzut aici şi nu ştiai că există sau nu ai întâlnit până acum în Germania?
- Trebuie să recunosc că nu am văzut niciodată o fermă care este atât de preocupată de producţia de lucernă, cu suprafeţe atât de mari. Desigur, plantaţii de soia avem şi noi, dar nu de anvergura asta şi nu la un nivel atât de profesionist ca aici. Pe de altă parte, avem aceeaşi tehnologie, însă aici sunt alte condiţii, pe lângă faptul că aveţi în cultură varietăţi diferite de cereale sau struguri. Am sesizat diferenţe şi în ceea ce priveşte sectorul produselor tradiţionale, cum sunt cele de patiserie. Sunt multe diferenţe. Trăim cu această diversitate pe care o avem, şi aici în România am văzut o mare diversitate de produse.

- Ne aflăm acum în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploataţie agricolă din Uniunea Europeană. E ceva ce te-a marcat în urma acestei vizite?
- E foarte impresionant. În primul rând pentru că locaţia este atât de specială. În mijlocul Dunării, iar câţiva kilometri mai încolo, în direcţia Mării Negre, aveţi această rezervaţie naturală care este Delta Dunării. Şi asta este o provocare absolută, să reuşeşti să ai o agricultură extrem de eficientă pe lângă cadrul acesta natural deosebit. Sunt foarte convinsă că cei de aici o fac perfect. Să investeşti într-un teren care nu îţi aparţine comportă anumite riscuri. Dar am constatat că oamenii sunt pregătiţi să şi le asume. La noi nu prea se practică arenda, dar aici am văzut că unii fermieri au sute şi poate chiar mii de astfel de contracte. Sincer sper să se păstreze acest concept. Mai bine să dai cuiva să cultive pământul tău pe o anumită perioadă de timp, decât să îl înstrăinezi definitiv şi nu ştii ce va face cu el.

AgriPressTur-Delta_Dunarii_bClick pe poza pentru galerie!- Ai petrecut o zi întreagă în Delta Dunării. Ţi-a plăcut?
- Mi-a plăcut enorm de mult. Voi reveni cu siguranţă pentru a-mi petrece concediul. Dar cred că putem vorbi în acest caz şi despre aspectul profesional. Cum poţi combina agricultura extrem de eficientă cu acest cadrul natural şi cu ecoturismul. Pentru că toate aceste elemente compun imaginea de ansamblu.

De zece ani Katharina Seuser este preşedintele Asociaţiei Germane a Presei Agricole. Pe lângă munca de jurnalist, Katharina predă studenţilor de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Bonn-Rhein-Sieg cursuri despre tehnologii agricole.

Vizualizat: 1067 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!