Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"O vacă ar trebui să dea între 8 şi 10 mii de litri pe an"

Publicat: 25 august 2017 - 11:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Darinka Sebenik, din Slovenia, s-a numărat şi ea printre participanţii la turul organizat de Asociaţia Presei Agricole din România (APAR) la sfârşitul lunii iunie. Departe de prejudecăţile cu care ne privesc unii din exterior, aceasta crede că agricultura noastră are multe de oferit.

Darinka_Sebenik_b- Cum a fost experienţa acestui tur organizat în România?
- Chiar dacă România este mult mai mare decât Slovenia, care este un fel de Austrie mai mică, şi noi am trăit în comunism şi ştiu cât de grea a fost această tranziţie. Cei mai mulţi au reuşit să se dezvolte şi să evolueze, iar cei ce sunt încă ancoraţi în acele vremuri nu sunt capabili să facă ceva. Dar dacă discutăm strict despre agricultură, pot spune că aici există mari oportunităţi. Aveţi pământuri foarte bogate, aveţi o climă bună, aveţi apă, ceea ce este extrem de important, în special în această regiune pe care am vizitat-o. Aveţi doar nevoie de puţin mai multe cunoştinţe, aşa cum am descoperit în Insula Mare a Brăilei. Aici am văzut culturi frumoase şi sănătoase. Iar asta este cel mai important, pentru că astfel se obţin producţii bune.

- Ce ţi-a plăcut cel mai mult?
- Eu de obicei scriu despre sectorul creşterii vacilor pentru lapte şi mă bucur că am avut şansa să vizităm două ferme care au acest profil. Mi-a plăcut în mod deosebit ferma doctorului Petcu. Desigur, Agrimat Matca este la un alt nivel, dar eu nu prea cred că fermele cu o mie de vaci au un viitor. Laptele este un produs foarte special. Trebuie să aibe un nivel mare de proteine şi de grăsime, iar o calitate deosebită se obţine cu mâncare bună şi dacă cunoşti fiecare vacă din grajd. Şi mai cred că o vacă ar trebui să dea între 8 şi 10 mii de litri pe an, nu mai mult, pentru a avea o viaţă sănătoasă.

Darinka_Sebenik-Nicoleta_Dragomir_b

Vizualizat: 564 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!