Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O ultimă dorinţă... şi o promisiune împlinită

Publicat: 23 decembrie 2019 - 17:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pământul românesc reprezintă, după cum ştim, o imensă bogăţie naturală, o resursă deosebit de importantă pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei şi pentru atragerea de venituri.

 

Mai mult decât atât, însă, în cazul a două surori din satul Sarafineşti, comuna Corni, judeţul Botoşani, pământul românesc reprezintă dor şi alinare.

Afacerea lui Liliana OcuClick pe poza pentru galerie!

Liliana Ocu, susţinută permanent de către sora sa, Carmen Săcrieriu, după mai bine de un deceniu de muncă în Italia şi în momente de viaţă extrem de grele, pierzându-şi ceea ce o mamă poate avea mai sfânt, copilul, şi-a găsit calea de a se întări sufleteşte şi de merge mai departe prin valorificarea resurselor de sol din satul natal, împlinind astfel ultima dorinţă a fiului ei. ”În anul 2017, fiul meu Alexandru, la vârsta de 24 de ani, a plecat către Ceruri, în urma unui melanom. Din momentul în care i-am descoperit boala şi până s-a stins, în ciuda tuturor intervenţiilor medicale şi a tratamentelor, unele aduse chiar din America, ni s-a indicat să folosim doar produse naturale pentru igiena sa. Astfel, împreună cu sora mea, care mi-a înţeles suferinţa şi care oricum era pasionată de uleiurile esenţiale, am început să ne documentăm şi să producem în regim propriu tot ceea ce era necesar, respectiv săpunuri, creme etc. În ultima perioadă de viaţă, Alexandru ne-a spus să revenim în comuna natală şi să realizăm, în memoria sa, produse naturale pentru îngrijire corporală şi să le punem la dispoziţia celor care au nevoie”, îşi amintea Liliana Ocu.

Primul sortiment: săpunurile

După perioada sfâşietoare, care a urmat momentului în care a mers în urma sicriului fiului său, Liliana Ocu, împreună cu sora sa, a căutat modalităţi de a împlini ultima dorinţă a lui Alexandru şi a intrat, mai întâi, în rândul producătorilor de săpunuri naturale. ”În acelaşi an, am revenit acasă, după aproape 15 ani de şedere în Italia, şi, cu economiile adunate în anii de muncă în străinătate, am pornit să construim atelierul. Am înălţat o construcţie de la zero, în care am prevăzut sala de producere a săpunurilor, camera pentru uscarea acestora, cea pentru depozitarea uleiurilor, vestiar şi utilităţi. La început, am realizat handmade exact produsele pe care le obţineam pentru fiul meu, preponderent săpun cu uleiuri şi unturi vegetale la rece, căuria i-am dat un nume inspirat din numele băiatului, respectiv săpunul Ale. Aduceam unturile şi uleiurile la aceeaşi temperatură cu soda, adică 38-40 de grade Celsius şi preparam săpunurile. Materia primă o achiziţionam de la anumite cunoştinţe, în principal din Botoşani, dar şi din ţară, fiecare produs având analizele care atestau că era natural. Plângeam şi lucram, împreună cu soţul şi sora mea”, povestea antreprenoarea.

Au intrat în Start Up Nation

Începând cu anul 2018, inclusiv în urma accesării unui proiect Start Up Nation, s-a diversificat gama de produse şi s-a modernizat atelierul de obţinere a acestora. „La început am mers în târguri, pentru a vinde ceea ce obţineam. Acolo, am fost văzuţi de persoane care deţin magazine de profil şi am fost solicitaţi să le livrăm anumite cantităţi. Nu produceam mult, dar nici cererea nu era extraordinar de mare. Cu timpul, cunoscând mai bine produsele, a început să crească cererea. Noi, însă, nu ne puteam dezvolta foarte mult, deoarece documentaţiile erau dificil de întocmit şi, în privinţa notificării produselor, destul de costisitoare. Încet-încet, am adăugat şi alte produse, în cantităţi mici. Chiar la praznicul de un an al fiului, cineva ne-a întrebat dacă nu am vrea să facem un proiect Start Up. Pe loc am pus ideea pe hârtie, fără a ne închipui că vom câştiga finanţare pentru proiect. Valoarea proiectului a fost de 44.000 de euro, bani cu care, în anul 2018, am cumpărat panouri de lumină şi apă caldă, presa de ulei, un utilaj pentru distilat apa. La realizarea săpunurilor, noi folosim apă distilată. În plus, am lărgit echipa, astfel încât acum lucrăm trei oameni cu statut de angajat”, explica Liliana Ocu.
În acest moment, în cadrul unităţii Alemar Botoşani se produc peste 20 de sortimente notificate, altele fiind în aşteptarea notificării. ”Sora mea, care a rămas în Italia, lucrând în sistemul medical, este cea care a direcţionat diversificarea pe segmentul de produse în a căror componenţă intră şi uleiurile esenţiale. De la pasiunea pentru uleiurile esenţiale, a trecut la treapta de activitate asiduă de laborator, pentru obţinerea unor combinaţii noi şi plăcute. Astfel, în aproximativ un an de zile, pe lângă săpunuri, am reuşit să realizăm şi lumânări parfumate din ceară naturală şi uleiuri esenţiale, deodorante din plante, sare de baie, creme de faţă - de zi şi de noapte -, cremă de corp cu lapte de capră, precum şi apă micelară”, preciza botoşăneanca.

Proiecte de viitor: un magazin specific în Italia

Cât priveşte segmentul de valorificare, dacă la început existau anumite temeri legate de apetitul populaţiei pentru astfel de sortimente, s-a ajuns ca, din comuna botoşăneană Corni, în numai doi ani, să fie trimise în toată ţara produse de igienă şi de îngrijire personală.
Între proiectele pentru anul 2020, se află notificarea unor noi produse, din gama de lux, precum creme de zi şi de noapte cu sau fără aur coloidal, ape micelare şi geluri de ochi. De asemenea, este vizată extinderea suprafeţei destinate producerii materiilor prime pentru extragerea în regim propriu a uleiurilor esenţiale, alături de încercarea (deja demarată ca documantaţie) de a deschide un magazin specific în Italia. ”Ştiu că fiul meu ne veghează din înalt şi, în memoria sa, încercăm să fim cât mai serioşi şi să ducem produsele acestea, naturale şi sănătoase, către cât mai multă lume. Să ştiţi că nu vorbim despre câştiguri materiale colosale, dar sigur obţinem o imensă bucurie sufletească, văzând că atât de mulţi oameni admiră şi sunt bucuroşi de ceea ce le oferim. Cred că şi fiul meu este mulţumit şi îmi dirijează paşii”, încheia Liliana Ocu, cu un zâmbet înecat în lacrimile din ochi.
Pentru a simţi că face parte dintr-o comunitate profesională în cadrul căreia s-ar putea manifesta mai potrivit, recent, antreprenoarea s-a alăturat Asociaţiei ”Produs în Botoşani”. Liliana Ocu a început să urmeze studii de asistent farmacie, conştientizând faptul că, oricât de generos ar fi pământul românesc, fără cunoaştere nu se poate atinge un nivel performant de producţie şi nu îşi poate îndeplini promisiunea făcută, la graniţa dintre viaţă şi moarte, iubitului său fiu, Alexandru Ocu.

 


Liliana Ocu: ”Livrăm atât la magazinele cu care de la început am stabilit relaţii de colaborare şi în propriul magazin din centrul municipiului Botoşani, cât şi în reţeaua naţională a unui magazin de profil, respectiv Meli-Melo. Deosebit de multe solicitări ne vin şi prin mijloacele online. De fapt, după cum am putut constata, mi se pare că suntem mai cunoscuţi în ţară decât în Botoşani”.

 

ÎN LANUL DE CAMELINĂ

Odată cu diversificarea produselor, a apărut necesitatea unor noi materii prime, precum plantele utilizate la fabricarea deodorantelor şi a lumânărilor parfumate. Dispunând de anumite suprafeţe de teren agricol, Liliana Ocu şi familia sa a trecut la etapa de producere în sistem propriu a unora dintre respectivele plante. Astfel, după ce a înfiinţat o mică plantaţie de lavandă, în anul 2019, a urmat cultivarea unei plante mai rar întâlnite în zonă, dar cu o tehnologie relativ uşoară şi cu virtuţi deosebite, camelina. “Sora mea are o suprafaţă de teren agricol în apropierea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor de la Popăuţi, Botoşani. Acolo, anul acesta am cultivat pentru prima dată o jumătate de hectar de camelină, sămânţa procurând-o de la Staţiunea de Cercetări Agricole Secuieni, judeţul Neamţ. Este o plantă asemănătoare rapiţei, atât la culoare, cât şi ca tehnologie de recoltare. Uleiul de camelină este foarte bun pentru piele, noi considerând că, din punct de vedere al calităţilor, se situează imediat după uleiul de jojoba. Numai că uleiul de jojoba este scump şi, având toate condiţiile, de la teren şi până la seminţe, ne-am gândit că ar fi păcat să nu încercăm să ne producem singuri uleiul. Ne-am hotărât cam târziu, după ceva mai multă documentare, apoi, în primăvară, au venit multe ploi în zona noastră şi am semănat tardiv. Dar, ţinând cont de faptul că această plante este bianuală, întârzierea noastră nu înseamnă foarte mult, recoltarea efectuându-se la finalul lunii septembrie”, explica antreprenoarea.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

Vizualizat: 48 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?