Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nicolae Nemeş a însămânţat deja sfecla

Publicat: 25 martie 2020 - 12:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Alba, campania agricolă de primăvară este în plină desfăşurare. Nicolae Nemeş, spre exemplu, a însămânţat deja sfecla de zahăr şi orzoaica, iar vremea deocamdată pare să fie de partea sa.

"Am reuşit deja să punem în pământ sfecla şi orzoaica, ca şi culturi de primăvară. Am alocat 50 de hectare pentru orzoaică şi alte 60 pentru sfecla de zahăr. Urmează să intrăm la semănat porumb şi floarea-soarelui. Ploile care au venit acum ne ajută pentru că aveam mare nevoie de apă în sol. Avem un deficit de umiditate foarte mare. Până la sfârşitul lui februarie nu am avut deloc precipitaţii. Încercăm să diminuăm efectul secetei prin lucrări agronomice adecvate. Fără arături, doar cu scarificare mai superficială, ca să nu se evapore apa care mai este în sol", ne-a mărturisit fermierul din Vinţu de Jos.

Nicolae Nemes_bSfecla de zahăr e contractată fabricii din Luduş, care de câţiva ani buni este deţinută de francezii de la Tereos. De altfel, pe teritoriul României mai funcţionează astăzi doar două fabrici de zahăr. Pe lângă cea din judeţul Mureş mai există una la Bacău. "Preţul de achiziţie la sfecla de zahăr a scăzut faţă de 2018. Dacă acum doi ani pe tona de sfeclă primeam undeva la 33-34 de euro, în 2019 ni s-a oferit în jur de 26-27 de euro", s-a plâns acesta.

În toamnă, el a însămânţat 250 de hectare cu grâu, 60 cu rapiţă şi 20 cu orz, iar pentru campania de primăvară a prevăzut alocarea a 200 de hectare pentru cultura porumbului şi 150 de hectare pentru floarea-soarelui.

Avem suficientă hrană!

Chiar dacă a existat o reacţie a burselor de cereale pe fondul crizei de Covid-19, preţurile îşi vor reveni probabil, este de părere inginerul agronom. "În ianuarie am dat grâu cu 81 de bani kilogramul şi porumbul cu 65 de bani. Ulterior însă au scăzut preţurile, motiv pentru care am preferat să nu mai vindem", mi-a explicat agronomul. În prezent, mai are pe stoc 400 tone de grâu şi cam tot atâtea de porumb.

Exceptând anumite măsuri de protecţie pe care le-a luat în contextul pandemiei de coronavirus, activitatea din fermă decurge normal. "În oraşe văd că e zăpăceală mare, dar la sate deocamdată situaţia este stabilă. Faptul că lumea s-a năpustit spre supermarket-uri să cumpere alimente mai mult decât e cazul este doar efectul panicii. Nu avem de ce să ne îngrijorăm, există suficientă hrană. Întrebarea este ce vom face cu producţia din acest an. Norocul nostru este că nu a venit mai repede coronavirusul ăsta că am fi rămas fără sămânţă. De aia cred că este important să revigorăm institutele de cercetare, ca să nu mai depindem atât de mult de importuri", consideră Nemeş.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 1791 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!