Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nicolae Moţ: Umanitatea a primit un pumn în figură!

Publicat: 24 martie 2020 - 12:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Timiş culturile agricole arată excepţional, dar toată lumea se întreabă oare cum vom reuşi să depăşim această criză în care ne-am nimerit odată cu apariţia pandemiei de coronavirus.

Nicolae Moţ, un fermier care mie îmi este foarte drag, un profesionist prin excelenţă, şi-a păstrat optimismul şi speranţa că vom trece cu bine peste acest moment, cu toate că are şi el destule griji cu care se confruntă în această perioadă de timp.

Nicolae_Mot_b"Noi agricultorii care nu avem alt sezon decât acesta, ce facem? Ne expunem, lucrăm, nu avem cum să nu relaţionăm. Pe de o parte, între noi angajaţii şi, pe de altă parte, cu cei care ne sprijină cu inputuri. Adevărat, cu o oarecare grijă pentru distanţe. Dar nu prea ai cum să te protejezi total. O parte din stocuri le avem asigurate, dar nu ştim ce surprize pot apărea până la vară, în funcţie de evoluţia culturilor... Nu poţi să cumperi toate medicamentele doar pentru că te-ai putea îmbolnăvi. De aici rezultă şi dilemele noastre", declară acesta.

Din punctul său de vedere, dacă nu vom gestiona cum se cuvine această pandemie ne-am putea confrunta cu probleme mult mai serioase, cum ar fi chiar lipsa hranei. "Nimeni nu vorbeşte despre asta. Până una alta, criza alimentelor ar putea fi cea mai gravă, sau mult mai gravă decât altele. Dacă nu folosim intervalul biologic sau perioada optimă de înfiinţare a culturilor, de a le proteja, de a le întreţine, ce facem? Noi nu putem opri activitatea ca în fabrică", susţine pe bună dreptate fermierul bănăţean.

E un moment de reset!

Faptul că bursele s-au prăbuşit şi preţul cerealelor a scăzut puternic într-un timp atât de scurt, nu este neapărat cea mai mare problemă pentru noi acum. "Bursele sunt un fel de exponent al atitudinii fiecăruia dintre noi, exprimat desigur prin traderi. Eu cred că umanitatea a primit un pumn în figură acum. Suntem un pic groggy. Acesta poate fi însă într-adevăr un moment de reset pentru noi românii. Avem o balanţă comercială cu produse agroalimentare total dezechilibrată. Ar trebui în practică să ne determine să luăm alte decizii pentru a ne asigura hrana din surse proprii şi să nu mai depindem atât de mult de importuri. Criza asta ar trebui să ne pună pe gânduri şi apoi pe fapte! Prin politici responsabile şi susţinute nu numai declarativ ci şi financiar. Şi nu mă refer aici la procesare, care necesită investiţii de durată, ci e vorba de producţie şi de a produce noi", consideră administratorul societăţii Agro-Mot.

Nicolae Moţ lucrează o suprafaţă de 750 de hectare, în jurul localităţii Sânnicolau Mare şi pentru el se anunţă un an agricol de excepţie. Asta dacă nu cumva vor apărea surprize neplăcute pe parcurs. "Culturile de toamnă arată formidabil. În total sunt vreo 380 de hectare, din care 150 de orzoaică, 170 de grâu şi diferenţa rapiţă. Culturile sunt foarte promiţătoare. Şi starea de sănătate a plantelor este una bună", afirmă acesta.

În primăvară şi-a propus să însămânţeze 190 hectare cu porumb, 140 de hectare cu floarea-soarelui şi ce rămâne cu soia.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 4444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?