Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Meseria de agricultor

Publicat: 26 martie 2017 - 20:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A fi fermier este un business de mare perspectivă. Cam aceasta ar fi trebuit să fie concluzia desprinsă din campania cu sloganul „Mândru să fiu fermier”, în cadrul căreia s-a organizat, pe 22 februarie 2017, în localitatea Brăneşti din judeţul Ilfov, o masă rotundă la care au participat elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din localitate.

Vremea în care lumea percepea meseria de agricultor ca pe ceva înjositor a apus. Fermierii din ziua de azi sunt oameni de afaceri puternici, iar agricultura e în primele trei activităţi cu aport mare în PIB-ul României. Alături de IT şi de construcţia de automobile. Cineva trebuie să schimbe şi abordarea la nivelul învăţământului din aceste noi perspective. Acest rol a fost asumat (fiind printre puţinii care o mai fac azi) de către Fundaţia World Vision România, prin intermediul unei campanii la nivel naţional care face parte din programul „Liceele agricole - Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”.

Mândru să fiu fermierClick pe poza pentru galerie!

Instruire practică în ferme de succes
La acţiune, au participat şi fermieri din zonă (dr. Mihai Petcu, administratorul Fermei de Lapte din Pantelimon s-a distins printre aceştia) din diverse ramuri agricole (cultura mare, zootehnie, apicultură etc.), precum şi Costel Mihălaşcu, directorul de la Staţiunea Didactică Belciugatele, o subunitate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, cu activităţi în cultura mare, pomicultură şi zootehnie. Aceasta din urmă desfăşoară de mai mulţi ani un program comun de instruire a elevilor claselor cu profil agronomic din Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti.
Administratorul Asociaţiei Agricole Ani Agro M&D din Popeşti Leordeni, jud. Ilfov, a subliniat că e dispus să primească la cele două ferme ale asociaţiei patru-cinci elevi în practică, pe perioada vacanţei de vară, asociaţia având o mare nevoie de forţă de muncă în cultura mare, acolo unde lucrează circa 800 de hectare.
Un alt apicultor a promis cinci stupi pe care elevii să poată face practică şi un lot cu planta meliferă Phacelia şi le-a povestit elevilor că meseria de apicultor poate fi făcută şi ca hobby, dar oricum ar fi practicată, e o meserie nobilă în care e o plăcere să lucrezi cu o comunitate aşa de complexă cum e cea a albinelor.
Printre invitaţi s-a numărat şi un fost absolvent al liceului, acum student la USAMV Bucureşti. Apoi nepotul fermierului Nicolae Terteliu, Iulian Terteliu, a promis că vor aduce elevi în practică iar cei care vor un job pe timpul verii, pentru a se convinge că meseria de agricultor le vine bine, sunt aşteptaţi în fermă.
Dezbaterea a fost, în primul rând, vie! Nu ştiu dacă tinerii elevi au fost convinşi să facă pasul spre practica în ferme, dar important este că agenţii economici prezenţi s-au oferit să-i primească şi să-i ghideze în primii lor paşi pe calea instruirii viitorilor fermieri sau lucrători în agricultură.

 

S-AU ARĂTAT ŞI PĂRŢILE MAI PUŢIN FRUMOASE ALE VIEŢII DE FERMIER
Din păcate, un apicultor invitat pentru un posibil parteneriat cu liceul şi cu fundaţia a început cu nemulţumirile meseriei de prisăcar: „pentru noi mierea e amară”; „atunci când te apuci de apicultură, să nu te gândeşti la profit”, „din 40.000 de apicultori, doar o sută o duc bine”. Chiar şi dr. Petcu a căzut, la un moment dat, în butoiul cu nemulţumiri privind ba lipsa de unitate a fermierilor, ba proasta acţiune a politicului. Dar a spus că va pune la dispoziţia liceului 20 de vaci pe care tinerii doritori să înveţe meseria de technician veterinar sau de însămânţător. A promis că îi va ajuta cu tot sufletul!

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 971 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?